Spring naar content

Moet ik me zorgen maken om mijn gebruik of gedrag?

Wellicht ben je hier beland omdat je het gevoel hebt dat je alcohol-, drugs- of medicijngebruik voor problemen zorgt in je dagelijks leven. Of is er gedrag dat al je aandacht vergt. Ontdek hoe je verder kunt komen.

Alcohol

Veel mensen zien het drinken van alcohol als gezellig en sociaal. Bij matig gebruik zijn de risico’s beperkt, maar waar ligt de lijn tussen gezond en verslavend gebruik?

Nicotine

Overweeg je te te stoppen met roken? Heb je het al eens geprobeerd maar lukte het niet? Of maak je je zorgen of het wel verstandig is om een e-sigaret te gebruiken?

Drugs

Het gebruik maken van hard- én softdrugs kan langdurige schade met zich mee brengen. Wanneer je wilt stoppen lukt dit niet altijd zelfstandig.

Medicijnen

Verkeerd gebruik van medicijnen leidt soms tot een verslaving. En sommige medicijnen worden bewust gebruikt als ‘party drug’.

Gokken

Je kunt verslaafd raken aan gokken. Je wordt zelfverzekerd als je wint en je blijft op zoek naar die egoboost, zelfs als je keer op keer verliest.

Gamen

Gamen is een van de meest populaire bezigheden onder jongeren. Maar wanneer is gamen geen gezond vermaak meer?

Internet

Het internet is niet meer weg te denken uit ons leven. Maar wat als je meer tijd in de virtuele dan in de fysieke wereld doorbrengt?

Eten

Eten is een belangrijk onderdeel van ons leven. Maar je aandacht voor eten moet niet je leven overnemen. Wil je een gezondere relatie met eten? Eet je overmatig?

Seks

Denk je dat je een dwangmatige behoefte hebt aan seks? Tactus behandelt ook deze vorm van verslaving en gaat daar uitermate discreet mee om.

Benieuwd naar je gebruik of wil je met een alcohol minderen of stoppen met roken? Er zijn handige apps die je hierbij kunnen helpen. Hier een overzicht.

Lees meer

Omgaan met iemand met een verslaving is niet eenvoudig. Als naaste heb je soms het gevoel in een doolhof te zijn beland. Hoe vind je voor jezelf hulp en steun?

Lees meer

Ervaringsverhalen

Marco Smit
Rond zijn 18e verplaatste het spelen om geld zich van onschuldig ogende kaartspelletjes naar fruitautomaten in speelhallen en casino’s, waarna Marco dertig jaar lang in gevecht was met gokken en geld.
Misha Fankenhauser
Na traumatische ervaringen in haar jeugd kampt Misha Fankhauser (20) jarenlang met verschillende verslavingen.
Ahmet Türkmen
Jarenlang houdt verslaving Ahmet Türkmen in haar greep. Zijn gevecht tegen de heroïne-verslaving lijkt uitzichtloos, maar hij weet zich aan zijn verslaving te ontworstelen.