Eten
Eten is een van de eerste levensbehoeften van de mens. We hebben voedsel nodig om te functioneren. Eten heeft ook een belangrijke sociale functie. Bij sociale gebeurtenissen staat de maaltijd vaak centraal. Samen eten staat voor gezelligheid. Eten is naast iets noodzakelijks voor veel mensen ook een bron van genieten.
Onze dagelijkse maaltijden zorgen ervoor dat we voldoende brandstof, bouwstoffen en beschermende stoffen in ons lichaam krijgen. Van nature is de hoeveelheid voedsel die een mens nodig heeft goed geregeld. Als het lichaam behoefte heeft aan voedsel, geeft het een hongersignaal af en weten we dat het tijd is om wat te eten. In de ideale situatie eten we de juiste hoeveelheden, stoppen we wanneer we genoeg gegeten hebben en voelen ons dan verzadigd. Dit draagt bij aan een algeheel gevoel van welbevinden waarbij het gewicht gezond en stabiel is. Er is sprake van een evenwicht; voedselopname en -verbruik zijn goed op elkaar afgestemd.
Helaas werkt het niet bij iedereen op deze manier. Voor sommige mensen is eten een probleem geworden en heeft het een negatieve lading gekregen. Eten en/of gewicht spelen een bepalende rol in hun leven. Daar kunnen allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen. In onze maatschappij is er eten in overvloed en worden mensen op allerlei manieren verleid om te veel en te ongezond te eten. Het zien of ruiken van voedsel kan een verleiding vormen wat voor sommige mensen moeilijk te weerstaan is. Een andere oorzaak van een eetprobleem ligt op het emotionele vlak. Sommige mensen gaan overeten als ze nare gevoelens ervaren als verdriet, gedeprimeerdheid, boosheid of verveling. Op deze manier proberen ze hun negatieve gevoelens als het ware te verdoven. Ook (streng) lijnen kan tot eetproblemen leiden. Sommige mensen hebben jarenlang diëten gevolgd en zijn in een vicieuze cirkel terechtgekomen van lijnen, overeten en weer aankomen, en vervolgens weer (streng) lijnen. Hierdoor raken mensen gefixeerd op hun gewicht en op wel of niet eten waardoor hun honger- en verzadigingsgevoel uit balans raakt. Deze eetproblemen kunnen uiteindelijk uitmonden in een eetstoornis. In het algemeen maken mensen met eetstoornissen zich veel zorgen over wat en hoeveel ze eten. Dit neemt veel tijd in beslag en belemmert het dagelijks functioneren.
Moet ik me zorgen maken?
De volgende signalen kunnen wijzen op een eetprobleem:
- Je hebt eetbuien en kunt niet stoppen met eten ook al heb je een vol gevoel. Vaak wisselt dit zich af met periodes van (streng) lijnen.
- Je weet van de meeste voedingsmiddelen precies het aantal calorieën.
- Je gewicht, figuur, en wel of niet eten zijn een obsessie geworden; je hebt minder interesse en ruimte voor andere aspecten van je leven.
- Je bent heel bang om dik te worden ook al heb je een gezond gewicht of zelfs ondergewicht.
- Je weegschaal is bepalend voor je humeur.
- Je negeert je hongergevoelens.
- Je eet liever niet in het gezelschap van anderen. Vaak eet je stiekem.
- Je probeert je gewicht te beheersen door overmatig te sporten, je eten uit te braken of laxeermiddelen te gebruiken.
- Lichamelijk en psychisch zit je niet lekker in je vel.
Mocht je (een aantal van) deze signalen bij jezelf herkennen, dan is het verstandig om hiermee aan de slag te gaan. Zowel je lichamelijke als je mentale gezondheid zullen er op vooruit gaan als je een regelmatig en gezond eetpatroon ontwikkelt. Je kunt op verschillende manieren ondersteuning krijgen bij het verbeteren van je eetpatroon. Zo zijn er diverse zelfhulpboeken die gericht zijn op eetproblemen. Verschillende instellingen bieden behandelingen voor eetproblemen aan. De huisarts kan je helpen met het zoeken van een behandeling die toegesneden is op jouw problematiek. Bij Tactus Verslavingszorg zijn er mogelijkheden voor face-to-face behandeling en online behandeling. Een combinatie van deze twee is ook mogelijk. Waar je ook voor kiest, je kwaliteit van leven zal er flink op vooruit gaan als je de controle over je eetgedrag herwint.
Aanmelden
Je kan je aanmelden via je huisarts. Uiteraard kun je ons ook altijd eerst bellen of met ons chatten voor advies.
Over eten
Veelgestelde vragen
Een gezond eetpatroonpatroon geeft je de energie en de voedingsstoffen die je nodig hebt. Wanneer je gezond en voldoende eet, geeft de maaltijd je een voldaan en verzadigd gevoel en kun je er weer een tijdje tegenaan. Wanneer je niet meer goed kunt voelen of je verzadigd bent, kun je je houden aan de richtlijnen van het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl).
Eet gevarieerd zodat je alle benodigde voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is een handig hulpmiddel om een gevarieerde maaltijd samen te stellen. In een gezond voedingspatroon bestaat geen goed of fout voedsel. Af en toe iets lekkers past prima binnen een gezond eetpatroon.
Verder is het belangrijk om regelmatig te eten. Plan per dag op vaste momenten drie hoofdmaaltijden en drie tot vier tussendoortjes. Sla geen maaltijden of tussendoortjes over. Op die manier ontwikkel je een gezond honger- en verzadigingsgevoel.
Er zijn verschillende eetstoornissen. De meest voorkomende zijn:
- Anorexia nervosa: hierbij ben je geobsedeerd door alles wat met je gewicht, lichaamsomvang en eten te maken heeft. Er is sprake van een sterk verlangen om mager te zijn. Je eet extreem weinig waardoor je afvalt en veel gewicht verliest. Ondanks een laag gewicht ervaar je jezelf als dik. Je zelfbeeld is verstoord.
- Boulimia nervosa: hierbij wisselen periodes van overmatige controle op je eetgedrag zich af met momenten waarop je de controle compleet loslaat in de vorm van een eetbui waarbij je in korte tijd grote hoeveelheden voedsel eet. Om niet aan te komen probeer je de overtollige calorieën kwijt te raken door te ‘compenseren’, door bijvoorbeeld fanatiek te sporten, te vasten, te braken of laxeermiddelen te gebruiken.
- Binge eating disorder (BED) lijkt op boulimia. Hierbij heb je ook eetbuien, alleen het compenseren ontbreekt. Je doet dus geen moeite om het voedsel weer kwijt te raken of om extra calorieën te verbranden. Een ander woord voor ‘binge eating disorder’ is ‘eetbuistoornis’.
- Orthorexia: hierbij ben je gefixeerd op het eten van ‘gezond’ voedsel. Je vermijdt allerlei voedingsmiddelen waarvan je denkt dat deze niet gezond zijn. Hierdoor ontstaat een eenzijdig voedingspatroon die tot tekorten kan lijden. Orthorexia is geen officieel erkende eetstoornis.
Het is een misverstand dat een eetstoornis altijd met het uiterlijk te maken heeft. Vaak zijn er andere onderliggende redenen die tot ongezonde eetgewoontes en zelfs tot een eetverslaving leiden. Emoties zijn ook vaak een oorzaak.
Eten om een prettig gevoel te krijgen of juist om nare gevoelens te verdrijven, wordt ook wel emotie-eten genoemd. Dit kan een probleem worden als er te vaak naar eten wordt gegrepen om met vervelende emoties om te kunnen gaan. Meestal is het iets dat zich sluipenderwijs, over een lange periode, heeft ontwikkeld. En bijna altijd is het een onbewust proces: het lijkt wel alsof die plotselinge honger iedere keer zomaar uit de lucht komt vallen.
Emoties kunnen ook maken dat er juist minder of helemaal niet gegeten wordt. Iedereen heeft wel eens met iets in zijn maag gezeten, of iets meegemaakt waardoor je geen hap meer door je keel kreeg. Meestal herstelt de eetlust zich weer spontaan. Het kan echter ook een probleem worden, namelijk als bepaalde gevoelens te vaak leiden tot minder of helemaal niet meer eten.
Een eetverslaving is een ander woord voor een eetstoornis. Simpel gezegd is een eetverslaving het dwangmatig consumeren van voedsel. Je hebt geen regie meer over je eetgedrag, je bent de controle kwijt en het eten is een obsessie geworden.
Er zijn veel verschillende diëten en het ene dieet belooft nog meer gewichtsverlies dan het andere. Bij sommige diëten mag je geen vetten eten, bij andere geen koolhydraten. Er zijn crash diëten waarbij sprake is van een (zeer) beperkte calorie-inname.
Van alle afslankpogingen met behulp van een dieet, werkt 99% op de korte termijn waarbij er sprake is van verlies van twee ons tot twee kilo aan lichaamsgewicht per week. Drie jaar later heeft echter nog maar 10% van de mensen die gewicht verloren hebben een lager gewicht dan voor het dieet. Voor 90% heeft het dieet op de lange termijn dus niet geholpen! Sterker nog, 30% heeft zelfs een hoger lichaamsgewicht dan waarmee zij ooit begonnen aan het dieet.
Hoe is dit mogelijk? Veel mensen vallen weer terug in oude, ongezonde gewoontes. Ook dreigt het gevaar van het jojo-effect wanneer er te streng gelijnd wordt; na het verliezen van gewicht komen mensen weer aan waarna ze opnieuw gaan lijnen. Op deze manier ontstaat een patroon van streng lijnen, afvallen, en weer aankomen tot het oorspronkelijke gewicht en meer. Streng lijnen kan in sommige gevallen averechts uitpakken. Je bent bijvoorbeeld van plan om morgen aan een dieet te beginnen en neemt het er dus vandaag nog even goed van. Of je maakt een kleine misstap en – de dag is toch al verpest – gaat de rest van de dag door met snoepen en snaaien. De reden dat je doorslaat in overmatig eten is tweeledig:
- Je krijgt simpelweg te weinig voedsel binnen en daardoor is de prikkel om te eten extra sterk.
- Je staat jezelf niet toe om bepaalde voedingsmiddelen te eten waardoor de aantrekkingskracht van het ‘verboden’ voedsel erg groot is.
Afvallen blijkt niet zo moeilijk te zijn. Het probleem is om het gewicht blijvend gezond te houden. Een dieet is dus vaak geen oplossing. Wat wel helpt op de langere termijn is je eet- en leefgewoontes met kleine stapjes te verbeteren. Belangrijk is om een eet- en leefpatroon aan te leren dat je de rest van je leven vol kunt houden en waar je je goed bij voelt. Dat betekent dat je het lijnen loslaat, dat je je ideeën over goed en slecht voedsel laat varen, dat je regelmaat aanbrengt in je eetpatroon en dat je je op deze manier weer bewust wordt van het gevoel van honger en verzadiging. Ook hoort regelmatig bewegen bij een gezond leefpatroon.
Er is geen eenduidige oorzaak voor het ontwikkelen van een eetstoornis aan te wijzen. Vaak is het een combinatie van verschillende factoren. Zo spelen erfelijkheid en aanleg een rol. In sommige families komen eetproblemen meer voor dan in andere. Daarnaast zijn psychische factoren van belang zoals een negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en perfectionisme. Sociale factoren zoals het slankheidsideaal kunnen van invloed zijn op het ontwikkelen van eetproblemen. Verder kunnen opvoeding en gezinsfactoren een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan ineffectieve communicatie binnen het gezin of seksueel misbruik. Ingrijpende levensgebeurtenissen kunnen ook een eetstoornis uitlokken. Vaak ontstaan eetstoornissen in of kort na de puberteit. Dan vinden er op alle gebieden grote veranderingen plaats en is er een verhoogde kwetsbaarheid voor het ontwikkelen van psychische stoornissen.
Een eetstoornis heeft nadelige gevolgen op zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal gebied.
Lichamelijk:
- Bij ernstig ondergewicht o.a. uitblijven van menstruatie, moeheid, duizeligheid, lusteloosheid, depressiviteit, het koud hebben, botontkalking, dof haar, haaruitval, droge, schilferige huid, verstopping, vochtophoping, afbraak spierweefsel, verstoring van honger-verzadigingsgevoel en lanugohaar (overbeharing). De tekorten in de voeding kunnen leiden tot leverbeschadiging, spierkrampen, hartritmestoornissen en uiteindelijk een hartstilstand.
- Bij overgewicht o.a. verhoogd risico op hart- en vaatziekten, spier- en skeletaandoeningen, bepaalde vormen van kanker, diabetes, ademhalingsproblemen en uitgezette maag,
Psychisch:
- Stress omdat je je eetprobleem verborgen wilt houden
- Depressieve klachten, somber, prikkelbaar
- Onrustig, gespannen, angstig
- Steeds negatiever zelfbeeld
- Slecht kunnen concentreren
- Geen zin om dingen te ondernemen
- Verlies van interesse.
Sociaal:
- Onbegrip en bezorgdheid bij omgeving
- Eenzaamheid, isolement doordat je jezelf terugtrekt en moeilijker benaderbaar bent
- Financiële problemen door het kopen van grote hoeveelheden voedsel en eventueel afslankmiddelen, laxeermiddelen
- Verwaarlozing van studie, werk, vriendschappen omdat je alleen gefocust bent op eten.
Er is op alle fronten veel winst te boeken als je je eetprobleem aanpakt. Lichamelijk zul je je veel beter gaan voelen, je krijgt een gezonder gewicht, je zelfvertrouwen neemt toe, je hoeft de schijn niet op te houden naar de buitenwereld toe en je hebt meer ruimte voor relaties, werk, vriendschappen en andere activiteiten.
Of je een gezond gewicht hebt, kun je bepalen door je Body Mass Index (BDI) te berekenen en je middelomtrek te bepalen. Je BMI kun je berekenen door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters. Op de website van het voedingscentrum kun je je gegevens invoeren waarop je BMI berekend wordt. Zie BMI-meter. Je hebt een gezond gewicht als volwassene als je BMI tussen de 18,5 en 25 ligt. Als je BMI lager is dan 18,5 heb je ondergewicht. Ligt je BMI tussen 25 en 30, dan is er sprake van overgewicht. Bij een BMI hoger dan 30 spreken we van obesitas. En is de BMI hoger dan 40, dan is er sprake van morbide obesitas.
Op de website kun je ook vinden hoe je je middelomtrek bepaalt. Zie middelomtrek. Een middelomtrek van minder dan 80 cm voor vrouwen en 94 cm voor mannen geldt als gezond.
In de strijd tegen overtollig vet of een verondersteld dik lijf, zijn er veel mensen die hun toevlucht nemen tot allerlei afslankmiddelen. Want waarom moeizaam diëten, jezelf in het zweet sporten en je van alles ontzeggen als een pil of een poeder het werk snel en moeiteloos voor je kan doen?
Bij elke apotheker, drogist of supermarkt is er een keur aan pillen, poeders, theeën, repen en shakes verkrijgbaar die een moeiteloos gewichtsverlies beloven. En via advertenties in tijdschriften, op tv en op internet worden allerlei middelen aangeprezen die je blijvend een slank figuur beloven. Ook de farmaceutische industrie houdt zich bezig met de ontwikkeling van medicijnen die overgewicht tegen moeten gaan.
Waar bestaan deze middelen nu uit en hoe werken ze? En maken deze middelen hun beloftes waar of wordt alleen je portemonnee lichter?
Bij het Voedingscentrum kun je uitgebreide informatie vinden over:
Eten en jij
Veelgestelde vragen
Bij veel mensen leeft het idee dat het ingewikkeld en tijdrovend is om gezond te eten. In werkelijkheid valt dat echter erg mee. Aan de hand van enkele uitgangspunten kun je je voedingspatroon sterk verbeteren.
Weet dat je alles mag eten.
Er bestaat geen goed of fout voedsel. In een gezond voedingspatroon passen alle voedingsmiddelen. Het is dus niet nodig om bepaalde etenswaren te vermijden. Integendeel, wanneer je jezelf verbiedt om bepaalde dingen te eten, kan dat juist een averechts effect hebben. Je mag met een gerust hart af en toe eens genieten van iets lekkers.
Eet tot je genoeg hebt.
Sommige mensen denken dat je zo weinig mogelijk moet eten als je een gezond voedingspatroon wilt aanhouden. Niets is minder waar. Een gezond voedingspatroon geeft je de energie die je nodig hebt. Je mag dus eten tot je genoeg hebt. Dit is echter niet hetzelfde als dooreten tot je niet meer kunt.
Het kan zijn dat je niet meer goed kunt voelen of je verzadigd bent. Dan is het goed om als richtlijn de hoeveelheden die door het Voedingscentrum worden aanbevolen, aan te houden. Je verzadigingsgevoel krijgt zo de kans om zich weer herstellen.
Sla geen maaltijden of tussendoortjes over.
Een gezond eetpatroon is een regelmatig eetpatroon. Je brengt regelmaat in je eetpatroon door per dag op vaste momenten drie hoofdmaaltijden en drie tot vier keer een tussendoortje te eten. Wanneer je elke drie uur iets eet, ontwikkel je een gezond honger- en verzadigingsgevoel. Sla dus geen maaltijd of tussendoortje over, ook niet als je daarvoor een eetbui hebt gehad. Een regelmatig eetpatroon vereist enige planning. Misschien is het nodig dat je wat meer tijd in je agenda inruimt voor de maaltijden.
Tel geen calorieën maar eet gevarieerd.
Het aantal calorieën dat een maaltijd bevat, zegt nauwelijks iets over hoe gezond deze is. Veel belangrijker is dat de maaltijd alle voedingsstoffen in voldoende mate bevat. Dit betekent dat je maaltijden gezond zijn als ze gevarieerd zijn. Zo zijn vetten bijvoorbeeld onmisbaar omdat je bepaalde vitamines alleen via vetten binnen kunt krijgen. Het is dus geen goed idee om deze uit je voeding weg te laten. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is een handig hulpmiddel om een gevarieerde maaltijd samen te stellen.
Geniet!
Het is goed voor je als de maaltijd een aangenaam moment van de dag is. Snel aan het aanrecht wat naar binnen schuiven, komt je gezondheid niet ten goede. Dek de tafel en zorg dat je prettig zit. En eet wat je lekker vindt. Probeer ook eens iets nieuws: gebruik andere producten of kies een nieuw recept voor de warme maaltijd. Bewust kiezen maakt dat je meer van je eten kunt genieten en meer voldoening ervaart.
Om te kunnen kiezen voor een nieuwe eet- en leefgewoonte moet je in de eerste plaats bereid zijn naar jezelf te kijken. Je moet in staat zijn te onderzoeken wanneer en waarom je op een problematische manier met eten omgaat.
Om te kunnen veranderen is het dus belangrijk dat je eerst je eetgewoontes goed kent. Je moet weten wat je persoonlijke risico’s en valkuilen zijn. Dit ga je eerst onderzoeken:
- Risicosituaties: welke situaties geven mij aanleiding om ongezond met eten en mijn lichaam om te gaan?
- Risicogedachten: hoe denk ik over eten en mijn lichaam? Waarmee overtuig ik mezelf vaak om anders met eten om te gaan dan goed voor mij is? Wat gaat er dan door mij heen?
- Risicogevoelens: zijn er gevoelens die maken dat ik anders ga eten? Welk effect heeft een bepaald gevoel op mijn eetgedrag? Wat ervaar ik bij eten?
- Risicogedrag: waarmee houd ik mijn eetpatroon in stand?
Als je je risico’s en valkuilen kent, kun je je gewoonte vervolgens doorbreken. Je moet leren voorspellen wanneer je veel zin in eten krijgt en wat je in dat geval kunt doen.
Om te kunnen stoppen met ongezond eten is het verstandig om die vaste, ingesleten patronen rondom je gewoonte te veranderen. Een nieuwe gewoonte aanleren kost tijd en aandacht.
Een (internet)behandeling is in grote lijnen hierop gericht. Lukt het je niet om zelfstandig je ongezonde gewoontes te doorbreken? Aarzel niet om hulp te zoeken.
In de strijd tegen overtollig vet of een verondersteld dik lijf, zijn er veel mensen die hun toevlucht nemen tot allerlei afslankmiddelen. Want waarom moeizaam diëten, jezelf in het zweet sporten en je van alles ontzeggen als een pil of een poeder het werk snel en moeiteloos voor je kan doen?
Bij elke apotheker, drogist of supermarkt is er een keur aan pillen, poeders, theeën, repen en shakes verkrijgbaar die een moeiteloos gewichtsverlies beloven. En via advertenties in tijdschriften, op tv en op internet worden allerlei middelen aangeprezen die je blijvend een slank figuur beloven. Ook de farmaceutische industrie houdt zich bezig met de ontwikkeling van medicijnen die overgewicht moeten tegengaan.
Waar bestaan deze middelen nu uit en hoe werken ze? En maken deze middelen hun beloftes waar of wordt alleen je portemonnee lichter?
De Voedingscentrum geeft uitgebreid informatie hierover, zoals:
Als je een gewoonte zoals overeten, wilt veranderen, duurt het een tijd voordat je je de nieuwe gewoonte eigen hebt gemaakt. Het is normaal dat je op sommige momenten trek krijgt om overmatig te eten. Dit gevoel ontstaat doordat je lichaam gewend was voedsel te nemen in bepaalde situaties. Als je geconfronteerd wordt met zo’n situatie of als je op een andere manier aan eten herinnerd wordt, bereidt het lichaam zich voor op het binnen krijgen van voedsel.
Om dit te kunnen begrijpen kijken we naar het voorbeeld van het hondje van Pavlov. Pavlov was een onderzoeker die keek naar het gedrag van dieren om het gedrag van mensen beter te begrijpen. Het hondje begon te kwijlen wanneer hij een bak met voer kreeg. Het lichaam van de hond bereidde zich op die manier voor op het verwerken van voedsel. Pavlov liet een bel klinken telkens wanneer het hondje voer kreeg. Na een tijdje was de hond zover dat hij al begon te kwijlen als hij alleen al de bel hoorde. Het lichaam maakte zich klaar om het voedsel te verwerken, terwijl er in feite alleen maar een bel ging. Bij mensen werkt dit ook zo.
Het lichaam bereidt zich voor op de komst van voedsel als reactie op bepaalde prikkels. Het gevoel dat dan ontstaat, noemen we trek. Deze prikkels kunnen heel divers zijn: de geur van eten, een bepaalde plek of situatie of een bepaald gevoel.
Hoe zit dat bij jou? Wanneer en waardoor ontstaat bij jou trek in overmatig eten? Het herkennen en omgaan met trek is een belangrijk onderdeel bij het aanleren van een gezond eetpatroon.
De hulpverlening
Veelgestelde vragen
Mensen met boulimia nervosa of anorexia nervosa worden bij ons niet in behandeling genomen. We hanteren een ondergrens met een bmi van 19. Mensen met een bmi onder de 19, behandelen wij dus niet. Deze personen hebben naast een behandeling ook medische zorg nodig.
Een behandeling bij Tactus zit in de basisverzekering en wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Wel moet je rekening houden met het eigen risico dat 385 euro bedraagt in 2022. Wanneer je dit eigen risico al betaald hebt vanwege eerdere medische behandelingen of medicijngebruik, zijn er geen bijkomende kosten. Wanneer je het eigen risico nog maar gedeeltelijk of helemaal niet hebt betaald, zal je zorgverzekering dit in rekening brengen.
Bij Tactus kun je een behandeling volgen voor een eetbuistoornis.
Tactus behandelt geen mensen met anorexia nervosa of boulimia nervosa. Als je een behandeling bij Tactus wilt volgen, moet je BMI minimaal 19 zijn. Mensen die een BMI hebben dat lager is dan 19 hebben naast een psychologische behandeling ook medische zorg nodig.
Mensen met overgewicht proberen vaak met behulp van een (streng) dieet af te vallen. Het gevaar bestaat op deze manier in een vicieuze cirkel terecht te komen van lijnen en weer aankomen, het zogenaamde jojo-effect.
De behandeling ‘Eten de baas’ is in de eerste plaats gericht op het doorbreken van dit patroon en het ontwikkelen van een gezond en evenwichtig eetpatroon. Dat betekent dat het belangrijk is om je afvalwens op een tweede plan te zetten en eerst het eetprobleem aan te pakken. Als je een regelmatig en stabiel eetpatroon hebt, dus zonder eetbuien en zonder maaltijden over te slaan waarbij je voldoende voedingsstoffen en energie binnenkrijgt, kun je ervoor kiezen om rustig af te vallen door kleine wijzigingen aan te brengen in je voedingspatroon. Dat betekent dus geen crashdieet, maar kleine veranderingen die je vol kunt houden. De ervaring leert dat mensen die deel hebben genomen aan het programma ‘Eten de baas’ een evenwichtiger eetpatroon hebben, zich fitter voelen en meer ontspannen met eten omgaan. Ze hebben weer controle over hun eetgedrag.
Er zijn veel verschillende instellingen die hulp bieden aan mensen met eetstoornissen. Tactus is een van die instellingen. De (online) behandeling bij Tactus is erop gericht gezondere eet- en leefgewoontes aan te leren. Daarvoor moet je in de eerste plaats bereid zijn naar jezelf te kijken. Je moet in staat zijn te onderzoeken wanneer en waarom je op een problematische manier met eten omgaat. Om te kunnen veranderen is het dus belangrijk dat je eerst je eetgewoontes goed kent. Je moet weten wat je persoonlijke risico’s en valkuilen zijn. Het eerste deel van de behandeling is dan ook gericht op het in kaart brengen van je eetgedrag. Daarvoor wordt je gevraagd een eetdagboek bij te houden. Je gaat onderzoeken wat jouw risicosituaties, – gedachten, -gevoelens en -gedrag zijn:
- Risicosituaties: in welke situaties ben ik geneigd overmatig of ongezond te eten?
- Risicogedachten: welke gedachten gaan er op zo’n moment door mij heen?
- Risicogevoelens: bij welke gevoelens/emoties ga ik overeten?
- Risicogedrag: met welk gedrag houd ik mijn eetpatroon in stand?
Als je je risico’s en valkuilen kent, kun je je gewoonte vervolgens gaan doorbreken. Het tweede deel van de behandeling is hierop gericht. Je gaat allereerst een doel voor jezelf stellen, zowel voor je eetgedrag als voor bewegen en wegen. Vervolgens ga je kijken hoe je anders kunt denken en handelen in situaties waarin je geneigd bent te overeten. Je krijgt veel tips die je hierbij kunnen ondersteunen. Ook krijg je extra informatie aangereikt die betrekking heeft op jouw specifieke problematiek. Met name het verbeteren van je zelfbeeld vormt hierbij een belangrijk uitgangspunt. Uiteindelijk maak je een ‘actieplan’ om het behaalde resultaat vast te houden en terugval in een ongezond eetpatroon te voorkomen.
De behandeling richt zich niet op (snel) afvallen. Het gaat erom nieuwe gewoontes aan te leren waardoor je langzaam ook een gezonder gewicht zult krijgen. Dit kost tijd en aandacht maar is op de langere duur effectiever dan een streng dieet. Het geeft een stabiel en blijvend resultaat.
Wanneer de behandeling afgerond is, vindt er een evaluatiegesprek plaats om de stand van zaken te bespreken en om te kijken wat je eventueel nog meer nodig hebt. Dit kan een nazorgtraject zijn waarbij er aandacht is voor het bestendigen van het bereikte resultaat. De frequentie van de contacten is onderwerp van gesprek bij de evaluatie. Ook is er de mogelijkheid om deel te nemen aan het forum voor lotgenotencontact van ‘Etendebaas’. Het forum is voor iedereen toegankelijk, ook voor mensen die (nog) niet in behandeling zijn bij Tactus.
Tot slot kunnen we ook met je meekijken welke eventuele andere zorg er na de behandeling nog nodig is zowel binnen als buiten Tactus Verslavingszorg.
Naast de reguliere behandeling, biedt Tactus ook online behandelingen voor mensen in heel Nederland die kampen met eetproblemen. De behandeling is laagdrempelig en je kunt er meteen mee starten. De online behandeling is een volledige behandeling met een persoonlijke hulpverlener. De behandeling en de communicatie met de hulpverlener verloopt via het platform van MindDistrict. Je kunt de behandeling thuis doen op momenten waarop het je het beste uitkomt.
Van belang is wel dat je schriftelijk communiceren via internet een prettige manier van werken vindt. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van (beeld)bellen. De behandeling bestaat uit een 19-tal onderdelen met opdrachten. Als je een onderwerp doorlopen hebt, stuur je deze naar je hulpverlener. Als je hulpverlener een reactie gegeven heeft, kun je verder met het volgende onderwerp. Voor een online behandeling kun je je aanmelden bij Tacton. Dit is een onderdeel van Tactus Verslavingszorg dat volledig online behandelingen aanbiedt.
Om je hulp te kunnen bieden heeft Tactus een verwijzing van jouw huisarts nodig. Dan vergoedt jouw zorgverzekeraar de behandeling. Zodra we de verwijsbrief ontvangen, zullen we telefonisch contact opnemen om een intakegesprek te plannen.
Voor de omgeving is het vaak moeilijk om zich maar enigszins voor te stellen wat iemand met een eetprobleem beweegt en ervaart. Veel partners, ouders, vrienden of vriendinnen maken zich zorgen en willen graag helpen. Goed bedoelde adviezen en opmerkingen hebben helaas vaak het tegenovergestelde effect. Het wordt soms ervaren als kritiek en bemoeizucht. Velen hebben dan ook de indruk machteloos te staan tegenover het eetprobleem van hun naaste.
Op de website van WEET, de Nederlandse patiëntenvereniging voor eetstoornissen, kun je tips vinden over hoe je het gesprek met je naaste aan kunt gaan om je zorgen te bespreken. Je vindt hier ook tips over hoe je zelf op de been kunt blijven en waar je met andere naasten in contact kunt komen. Ook op de naastenpagina van Tacton vind je info voor naasten van mensen met een verslaving in het algemeen.
Internetbehandeling
Naast de reguliere behandeling, biedt Tactus ook internetbehandelingen voor mensen in heel Nederland die zich zorgen maken over hun eetgedrag en op een gebalanceerde manier willen omgaan met eten. Laagdrempelig en gelijk te starten.
komt weer aan
Van alle afslankpogingen met behulp van een dieet, werkt 99% op de korte termijn. Men verliest twee ons tot twee kilo aan lichaamsgewicht per week.
Drie jaar later is er echter nog maar bij 10% van de mensen sprake van minder gewicht. Voor 90% heeft het dieet op de lange termijn dus niet geholpen!
Sterker nog: 30% heeft zelfs een hoger lichaamsgewicht dan waarmee zij ooit begonnen aan het dieet.
Over eten in ons kennisplein
- Blog: wij zijn Tactus
- Onderzoek