Eten
Eten is een van de eerste levensbehoeften van de mens. En samen eten staat vaak voor gezelligheid en bij sociale gebeurtenissen staat de maaltijd meestal centraal. Wanneer gaat eten een te belangrijke rol spelen in je leven dat je nergens anders meer aan kan denken?
Onze dagelijkse maaltijden zorgen ervoor dat we voldoende brandstof, bouwstoffen en beschermende stoffen in ons lichaam hebben. Als je lichaam behoefte heeft aan deze stoffen, krijgen we honger. Eten zal altijd onderdeel blijven van ons leven.
De meeste mensen zijn gevoelig voor voedselprikkels. Voedselprikkels bestaan uit een heerlijke geur of een prachtige presentatie. Het zien of ruiken van voedsel kan een verleiding zijn waar moeilijk onderuit te komen is. Daarom is een dieet volgen voor mensen met een hoge gevoeligheid voor prikkels moeilijk.
Moet ik me zorgen maken?
De volgende signalen kunnen wijzen op een eetprobleem:
- Je kan niet stoppen met eten ook al heb je een vol gevoel.
- Je weet van de meeste voedingsmiddelen precies het aantal calorieën.
- Je gewicht, figuur en wel of niet eten wordt een obsessie.
- Je weegschaal is bepalend voor je humeur.
- Je negeert je hongergevoelens.
- Je eet liever niet in het gezelschap van anderen.
- Je sport veel met als enig doel gewichtsverlies.
- Je eet of drinkt juist niet door emoties.
Aanmelden
Je kan je aanmelden via je huisarts. Uiteraard kun je ons ook altijd eerst bellen of met ons chatten voor advies.
Meer over eten
Veelgestelde vragen
Mensen met boulimia nervosa worden bij ons wel in behandeling genomen. Mensen met anorexia nervosa niet. We hanteren een ondergrens met een bmi van 19. Mensen met een bmi onder de 19, behandelen wij dus niet. Deze personen hebben naast een behandeling ook medische zorg nodig.
Bij een gezond eetpatroon krijg je energie en voedingsstoffen binnen die je nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Als je voldoende hebt gegeten, geeft de maaltijd een verzadigd en voldaan gevoel zodat je er weer een tijdje tegenaan kan. Zorg ervoor dat je gevarieerd eet zodat je alle benodigde voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt.
Op Voedingscentrum.nl is alles vinden over voeding en De Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf helpt om een gevarieerde maaltijd samen te stellen. Naast gevarieerd eten is het ook belangrijk om regelmatig en op vaste momenten te eten. Op deze manier wordt er een gezond honger- en verzadigingsgevoel ontwikkeld.
Ja, in de meeste gevallen wordt de behandeling van een eetverslaving bij Tactus vergoedt door de zorgverzekeraar. Vaak wordt niet de gehele behandeling door Tactus uitgevoerd en wordt er samengewerkt met andere zorginstellingen.
Er zijn verschillende soorten eetverslavingen.
- Met anorexia ben je geobsedeerd door alles wat met je gewicht, lichaamsomvang en eten te maken heeft. Je eet extreem weinig waardoor je afvalt en veel gewicht verliest.
- Bij boulimia heb je periodes van overmatige controle op je eten die worden afgewisseld met momenten dat je de controle compleet loslaat in de vorm van een eetbui. Omdat je niet aan wilt komen, probeer je het voedsel kwijt te raken door bijvoorbeeld hevig te sporten, vasten, braken of laxeermiddelen te gebruiken.
- Binge eating disorder (BED) lijkt op boulimia, alleen zonder de behoefte om na een eetbui weer van het voedsel af te komen.
- Bij orthorexia ben je gefixeerd met het eten van “gezond” voedsel, waardoor een tekort aan belangrijke voedingstoffen ontstaat.
Het is een misverstand dat een eetstoornis altijd met het uiterlijk te maken heeft. Vaak zijn er andere onderliggende redenen die tot ongezone eetgewoontes en zelfs een eetsverslaving leiden. Emoties zijn ook vaak een oorzaak.
Eten om een prettig gevoel te krijgen of juist om nare gevoelens te verdrijven, wordt ook wel emotie-eten genoemd. Dit kan een probleem worden als er te vaak naar eten wordt gegrepen om met vervelende emoties om te kunnen gaan. Meestal is het iets dat zich sluipenderwijs, over een lange periode heeft ontwikkeld. En bijna altijd is het een onbewust proces: het lijkt wel alsof die plotselinge honger iedere keer zomaar uit de lucht komt vallen.
Emoties kunnen ook maken dat er juist minder of helemaal niet gegeten wordt. Iedereen heeft wel eens met iets in zijn maag gezeten, of iets meegemaakt waardoor je geen hap meer door je keel kreeg. Meestal herstelt de eetlust zich weer spontaan. Het kan echter ook een probleem worden. Als bepaalde gevoelens te vaak leiden tot minder of helemaal niet meer eten,
Simpel gezegd is een eetverslaving het dwangmatig consumeren van voedsel. Eten wordt vaak als emotionele troost gebruikt en veel eten is niet ongebruikelijk in onze maatschappij. Pas als het overeten dwangmatig wordt en je er geen regie meer over lijkt te hebben, spreken we van een eetverslaving of eetstoornis.
Bij veel mensen leeft het idee dat het ingewikkeld en tijdrovend is om gezond te eten. In werkelijkheid valt dat echter erg mee. Aan de hand van enkele uitgangspunten kun je jouw voedingspatroon sterk verbeteren.
Weet dat alles mag
Er bestaat geen goed of fout voedsel. In een gezond voedingspatroon passen alle voedingsmiddelen. Het is dus niet nodig om bepaalde etenswaren te vermijden. Integendeel, wanneer je jezelf verbiedt om bepaalde dingen te eten, kan dat juist een averechts effect hebben. Je mag met een gerust hart af en toe eens genieten van iets lekkers.
Eet tot je genoeg heeft
Sommige mensen denken dat je zo weinig mogelijk moet eten als je een gezond voedingspatroon wilt aanhouden. Niets is minder waar. Een gezond voedingspatroon geef je de energie die je nodig hebt. Je mag dus eten tot je genoeg hebt. Dit is echter niet hetzelfde als dooreten tot je niet meer kunt.
Het kan zijn dat u niet meer goed kunt voelen of u verzadigd bent. Dan is het goed om als richtlijn de hoeveelheden die door het Voedingscentrum worden aanbevolen, aan te houden. Jouw verzadigingsgevoel krijgt zo de kans om zich weer herstellen.
Sla geen maaltijden of tussendoortjes over
Een gezond eetpatroon is een regelmatig eetpatroon. Je brengt regelmaat in jouw eetpatroon door per dag op vaste momenten drie hoofdmaaltijden en drie tot vier keer een tussendoortje te eten. Wanneer je elke drie uur iets eet, dan ontwikkel je een gezond honger- en verzadigingsgevoel. Sla dus geen maaltijd of tussendoortje over, ook niet als je daarvoor een eetbui hebt gehad. Een regelmatig eetpatroon vereist enige planning. Misschien is het nodig dat je wat meer tijd in je agenda inruimt voor de maaltijden.
Tel geen calorieën maar eet gevarieerd
Het aantal calorieën dat een maaltijd bevat, zegt nauwelijks iets over hoe gezond deze is. Veel belangrijker is dat de maaltijd alle voedingsstoffen in voldoende mate bevat. Dit betekent dat jouw maaltijden gezond zijn als ze gevarieerd zijn. Bijvoorbeeld, vetten zijn onmisbaar omdat je bepaalde vitamines alleen via de vetten binnen kunt krijgen. Het is dus geen goed idee om deze uit uw voeding weg te laten.
De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is een handig hulpmiddel om een gevarieerde maaltijd samen te stellen.
Geniet!
Het is goed voor je als de maaltijd een aangenaam moment van de dag is. Snel aan het aanrecht wat naar binnen schuiven, komt jouw gezondheid niet ten goede. Dek de tafel en zorg dat je prettig zit.
En eet wat je lekker vind. Vind je brood en een glas melk niet zo lekker als ontbijt? Dan is yoghurt met muesli ook een prima keuze. Probeer ook eens iets nieuws: gebruik andere producten of kies een nieuw recept voor de warme maaltijd. Bewust kiezen maakt dat je meer van jouw eten kunt genieten en meer voldoening ervaart.
Internetbehandeling
Naast de reguliere behandeling, biedt Tactus ook internetbehandelingen voor mensen in heel Nederland die zich zorgen maken over hun eetgedrag en op een gebalanceerde manier willen omgaan met eten. Laagdrempelig en gelijk te starten.
komt weer aan
Van alle afslankpogingen met behulp van een dieet, werkt 99% op de korte termijn. Men verliest twee ons tot twee kilo aan lichaamsgewicht per week.
Drie jaar later is er echter nog maar bij 10% van de mensen sprake van minder gewicht. Voor 90% heeft het dieet op de lange termijn dus niet geholpen!
Sterker nog: 30% heeft zelfs een hoger lichaamsgewicht dan waarmee zij ooit begonnen aan het dieet.
Over eten in ons kennisplein
- Onderzoek
- Onderzoek