Spring naar content
Onderzoek

Blended: een mooie combinatie

Daarom wordt sinds 2014 (in samenwerking met MST, UT en Saxion) de combinatie van face-to-face en online behandeling onderzocht voor patiënten die willen stoppen met roken.

In een gerandomiseerd onderzoek werd de reguliere face-to-face behandeling vergeleken met de nieuwe blended behandeling. Beide behandelingen werden uitgevoerd door MST-counselors van de stoppen met roken poli. De behandeling bestond uit tien sessies: bij de reguliere behandeling tien face-to-face sessies en bij de blended behandeling vijf face-to-face en vijf online sessies. De online sessies vonden plaats via Rokendebaas.nl.

De belangrijkste vraag in deze studie was of beide behandelingen gelijkwaardig zijn wat betreft behandelresultaat: het percentage patiënten dat stopt met roken. We onderzochten ook hoe de deelnemers de blended behandeling hebben ervaren en in hoeverre ze de behandeling hebben afgerond.

“We hebben intussen vrij goed inzicht gekregen in de blended behandeling. In vergelijking met de bestaande face-to-face-behandeling lijkt deze echter niet zo succesvol te zijn als we hadden gehoopt” zegt Dr. Lutz Siemer, hoofdonderzoeker. De deelnemende patiënten vinden de blended behandeling over het algemeen gebruiksvriendelijk en nuttig, maar ze geven de voorkeur aan het face-to-face gedeelte van de behandeling en brengen meer tijd door met de counselors tijdens de face-to-face contacten dan in de online omgeving.

Deelnemers voelen zich meer aangetrokken tot de face-to-face gesprekken. We hadden dit effect niet verwacht.

Dr. Lutz Siemer, hoofdonderzoeker

Ook weten meer deelnemers in de face-to-face vergelijkingsgroep te stoppen met roken dan in de blended groep. “We hebben de indruk dat de deelnemers in de blended groep het online aanbod vergelijken met de face-to-face behandeling en zich dan meer aangetrokken voelen tot de face-to-face gesprekken. We hadden dit effect niet verwacht”. Een verklaring voor deze bevinding kan deels worden gevonden in de wijze van werving: patiënten werden geworven op de stoppen met roken poli, waar zij zich hadden aangemeld voor face-to-face behandeling.

Blended treatment lijkt echter nog steeds een veelbelovende aanpak, die in de toekomst meer en meer de standaard zal worden. Onze studie laat zien dat het bij de ontwikkeling van blended interventies belangrijk is om goed af te stemmen op de wensen en behoeften van zowel gebruikers als professionals.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerd

  • Werken bij
Wat mijn werk zo bijzonder maakt, is de vrijheid die ik krijg. Ik stem nauw af met de gemeentes waar ik actief ben (Nunspeet, Elburg en Oldenbroek) en samen met het preventieteam zetten we ons jaarlijks in om de financiering voor regionale preventieprojecten rond te krijgen.
  • Blog: wij zijn Tactus
De zomer staat voor de deur en het festivalseizoen inmiddels wel gestart gegaan. Ook daar gaan we als Tactus naartoe, maar niet om dansjes te doen.
  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…