Intact
Hulpaanbod
Zelfhulpgroepen
Ben je op zoek naar een plek waar je er openlijk voor uit mag komen dat het je moeite kost om te stoppen met je verslaving? Wil je na een verslavingsbehandeling ondersteuning van lotgenoten? Of wil je in contact komen met mensen die weten hoe het is om te gaan met de verslaving van een naasten? Dan kun je deel nemen aan een zelfhulpgroep georganiseerd door Intact.
Een zelfhulpgroep is voor zowel mensen die zelf een verslaving hebben als naasten van mensen met een verslaving. We staan open voor iedereen: mannen en vrouwen, ongeacht leeftijd of religieuze opvattingen. Deelnemers steunen elkaar om de weg uit de verslaving samen te bewandelen en elkaar uit te dagen tot persoonlijke groei in herstel.
Voorwaarde voor de deelnemers met een verslaving is dat ze het doel hebben te stoppen met het gebruik van middelen en dat ze clean en nuchter zijn op de bijeenkomsten (medicatie voorgeschreven door een arts uitgezonderd).
Veelgestelde vragen
Zelfhulp, ook wel zelfhelp genoemd, gaat uit van de kracht van de ervaringsdeskundige. Door ervaringen te delen stelt iemand zichzelf open aan andere deelnemers en kunnen jullie van elkaar ervaringen leren. De diversiteit aan voorbeelden in de groep helpt individuele groepsdeelnemers voor te stellen welke weg naar herstel hij/zij zelf wil volgen. Het is dus, volgens ons, een essentieel deel van het herstelproces.
Maar zelfhulp kan ook een belangrijke rol spelen voor naasten. Zij leggen ook weg af en het helpt om ervaringen te delen met anderen die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt. Dus, kracht en steun vinden bij lotgenoten.
- Je leert je eigen krachten kennen
Zelfhulp gaat uit van de kracht van de ervaringsdeskundige. Door het delen successen en worstelingen stelt de ervaringsdeskundig zichzelf ten voorbeeld. De diversiteit aan voorbeelden in de groep stelt de individuele groepsdeelnemer in staat zich een voorstelling te maken van de weg die hij- of zijzelf wil volgen. In deze zin biedt de groep hulp bij het vinden van wegen om jezelf te helpen. - Zodat je weet dat je er niet alleen voor staat
Door open te kunnen vertellen waar je mee zit, verandert eenzaam in samen. Samen praten over de moeilijkheden die een verslaving met zich meebrengt in het dagelijkse leven en van elkaar leren en moed geven helpt om het eigen leven positief te veranderen. Met de ondersteuning van een zelfhulpgroep kan het je lukken om je probleem onder controle te krijgen of helpen om te gaan met het verslavingsprobleem van je partner of een andere naaste. - De groep vangt je op: wanneer het goed gaat én na een terugval
Soms komt een crisis uit het niets. Een zelfhulpgroep helpt in zulke situaties om deze moeilijke tijd te overbruggen en niet in oud gedrag te vervallen. Week na week, maand na maand. 85% van de deelnemers aan een zelfhulpgroep valt niet terug. En mocht je toch terugvallen, je blijft altijd welkom. Deelnemers geven je weer moed en hoop om opnieuw te kunnen stoppen; om het te laten lukken. - Je kunt zonder wachtlijst aan de slag
Voor hulp bij de verslavingszorg heb je altijd een verwijsbrief van je huisarts nodig, moet je een intakegesprek doorlopen en is er sprake van wachtlijsten en soms een eigen bijdrage. Voor een zelfhulpgroep is geen verwijsbrief nodig en is er geen eigen bijdrage verschuldigd. Zelfhelpers ontmoeten elkaar op eigen initiatief. Meestal wekelijks of elke twee weken. Nieuwe deelnemers zijn altijd welkom en dat zonder papierwinkel. Gewoon meedoen. - Je krijgt altijd en overal ondersteuning
Of je nu in een stad woont of in een dorp, zelfhulpgroepen zijn overal te vinden. Ze zijn ook 24/7 bereikbaar en zonder drempels. Eén telefoontje is genoeg om te horen waar je een eerstvolgende zelfhulpgroep kunt bezoeken. Je bent van harte welkom. - Er zijn geen nadelen, alleen voordelen
Alle gesprekken zijn strikt vertrouwelijk. Geen buitenstaander, familie of collega komt iets te horen. Je neemt vrijwillig deel aan de groep. Alleen jij besluit hoeveel je over jezelf vertelt. Er is ook geen doel dat je moet bereiken om weer te mogen komen. In de groep blijven is ook vrijwillig. Deelname heeft dus geen nadelen voor je, alleen voordelen.
Download folder: Intact: 10 redenen om een zelfhulpgroep te bezoeken (1.18 MB)
Tijdens de bijeenkomsten spreekt iedereen open en vrij over zichzelf, hun successen en vreugdes, maar ook over zorgen, behoeften, problemen en ervaringen. En iedereen luistert ook naar de ander. Alles wat wordt vertelt is uiteraard vertrouwelijk. Alle deelnemers zijn gelijkwaardig en worden gewaardeerd en geaccepteerd − ook jij als nieuwkomer.
Samen wordt er een open gesprek gevoerd. Dat betekent dat deelnemers iets kunnen inbrengen en dat dit in de groep besproken en bediscussieerd mag worden. Er is een vast stramien:
- Openingsronde, waarin alle deelnemers kort verslag doen van hoe het hen vergaan is in de week voorafgaande aan de groepsbijeenkomst. Tevens hebben nieuwe groepsdeelnemers de gelegenheid zich voor te stellen.
- Verzamelen en vaststellen van thema’s voor de groepsavond
- Het bespreken van de vastgestelde thema’s
- Afsluiten van de groepsavond door even bij elke deelnemer na te vragen hoe de avond voor hen was.
Er zijn zelfhulpgroepen van Intact in verschillende gemeentes. Je kunt de groepsleider van iedere locaties op ‘normale tijden’ bellen of mailen. Zij kunnen vertellen waar en wanneer zij precies afspreken. Wanneer er in jouw woonplaats nog geen zelfhulpgroep is, kun je contact opnemen met Intact.
Intact
Intact organiseert zelfhulpgroepen en heeft een aanbod van herstelcursussen voor mensen die met hun herstel aan de slag willen en echte veranderingen willen in hun leven.