Spring naar content
Onderzoek

Trek monitoren met behulp van een polsband en dagboek

In dit promotieonderzoek van Erika van Wijk is het doel om trek (de behoefte om te drinken) inzichtelijker te maken. De vraag waarin we geïnteresseerd zijn is of het mogelijk is om met een E4 polsband de risicovolle craving momenten te kunnen identificeren, op basis van fysiologische parameters.

We kijken of we deze trekmomenten vroegtijdig kunnen herkennen op basis van huidgeleiding en hartslagvariabiliteit. Van beide indicatoren weten we dat zij een respons geven op alcohol cues in een labsetting. De uitdaging in dit onderzoek is of we de craving signalen in het dagelijks leven van patiënten kunnen filteren uit alle andere signalen die het lichaam afgeeft. 

Daarom is in 2017 een monitoringsstudie uitgevoerd, waarbij 10 patiënten met een behandeling in het kader van hun alcoholverslaving 100 dagen lang intensief werden gevolgd. Patiënten droegen gedurende deze 100 dagen de E4 polsband, die huidgeleiding en hartslagvariabiliteit meet. Daarnaast ontvingen de patiënten 5x per dag een korte vragenlijst via een app op hun smartphone. 

Deze gebruikte dagboekmethode geeft inzicht in de subjectieve craving die patiënten ervaren tijdens het gewone leven van alledag en factoren die samenhang met de craving. Hiermee kunnen we de relatie tussen subjectieve craving en fysiologische craving in kaart brengen. Door de vele metingen kunnen we een nauwkeurige mathematische modellering hierop toepassen. 

Momenteel worden de laatste analyses uitgevoerd en artikelen geschreven.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerd

  • Werken bij
Wat mijn werk zo bijzonder maakt, is de vrijheid die ik krijg. Ik stem nauw af met de gemeentes waar ik actief ben (Nunspeet, Elburg en Oldenbroek) en samen met het preventieteam zetten we ons jaarlijks in om de financiering voor regionale preventieprojecten rond te krijgen.
  • Blog: wij zijn Tactus
De zomer staat voor de deur en het festivalseizoen inmiddels wel gestart gegaan. Ook daar gaan we als Tactus naartoe, maar niet om dansjes te doen.
  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…