Behandeltraject
Kosten en verzekering
Tactus heeft in 2023 een contract met alle zorgverzekeraars. Verzekerden kunnen in hun polis zien voor welke zorg zij bij Tactus zijn verzekerd.
Vergoeding behandeling
Een behandeling bij Tactus valt onder de basisverzekering. Je krijgt de kosten vergoed, maar je moet wel eerst je verplichte eigen risico betalen. Het verplichte eigen risico is standaard € 385,- per kalenderjaar. Ben je benieuwd wat je precies vergoed krijgt? Kijk dan in het vergoedingsoverzicht van je zorgverzekeraar of neemt contact op met je zorgverzekeraar.
Het eigen risico geldt voor alle zorg die vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Sommige mensen kiezen bij het afsluiten van een zorgverzekering voor een vrijwillig eigen risico. Je eigen risico is dan hoger waardoor je minder premie betaald. In dat geval betaal je eerst het vrijwillig eigen risico.
Verandering per 1 januari 2022
Met de komst van het Zorgprestatiemodel voor de GGZ zijn de rekeningen van je van ons ontvangt een stuk duidelijker. Je ziet dan bijvoorbeeld met wie je een afspraak had, op welke datum die afspraak was en hoelang het duurde. Ben je in 2021 in behandeling, dan krijg je aan het eind van het jaar nog één keer een rekening op basis van het oude systeem. Vanaf volgend jaar krijg je de nieuwe, duidelijkere rekening.
Jonger dan 18 jaar
De kosten van de behandeling van jongeren onder de 18 jaar worden vergoed door de gemeente. Neem hierover contact op met de gemeente waar je woont.
Wonen
De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de zorg op het gebied van opvang en wonen. Hoeveel je zelf moet betalen hangt onder meer af van welke hulp en begeleiding je krijgt en de hoogte van je inkomen. Minderjarigen betalen deze eigen bijdrage niet. Meer informatie over de Wet Langdurige zorg
Wil je meer informatie over de eigen bijdrage? Neem dan contact op met je gemeente.
No-show beleid Tactus
Voor afspraken die niet, of niet op tijd, door je worden afgezegd, kunnen kosten in rekening worden gebracht. Dit kan gevolgen hebben voor je eigen risico.
Veelgestelde vragen
Als je een behandeling krijgt in de forensische zorg dan betaalt het ministerie van Justitie en Veiligheid jouw behandeling. Hierdoor heeft het ook geen invloed op jouw eigen risico van de zorgverzekering.
Het eigen risico wordt per kalenderjaar berekend. Je zorgverzekeraar berekent of je eigen risico moet betalen.
Wanneer je behandeling begint is het niet meteen duidelijk hoe je behandeling er uit gaat zien. Of hoe lang het gaat duren. Daarom is vooraf meestal niet bekend hoeveel je behandeling in totaal gaat kosten. Het is vooraf wel duidelijk hoeveel elk onderdeel van de behandeling kost. Voor elk los onderdeel van de behandeling (de zorgprestaties) is een prijs afgesproken.
Als je vragen hebt over de contractering en de vergoeding, neem dan contact op met je zorgverzekeraar.
In Nederland wordt geestelijke gezondheidszorg altijd achteraf verrekend. Wij declareren de gemaakte kosten aan zorg bij je zorgverzekeraar. Je zorgverzekeraar verwerkt de rekening en betaalt voor jouw zorg bij Tactus. Dit regelen zij direct met ons. Zij sturen een overzicht van de in de voorgaande periode afgenomen zorg en de daarbij horende kosten naar jou en brengen het eigen risico bij jou in rekening.
Indien je langdurig bent opgenomen en je verblijf wordt gefinancierd vanuit de WLZ, ontvang je van het CAK maandelijks een factuur voor de eigen bijdrage.
Iedereen heeft een verplicht eigen risico. Het is daarnaast ook mogelijk om in je verzekeringspolis te kiezen voor een vrijwillig verhoogd eigen risico. De hoogte hiervan kun je zelf bepalen. Hoe hoger je eigen risico, hoe minder zorgpremie je betaalt.
Wanneer je voor een vrijwillig verhoogd eigen risico, bovenop je verplichte eigen risico heeft gekozen, kan het zo zijn dat je de gehele verplichte eigen risico en je vrijwillig verhoogd eigen risico in één keer moet betalen.
Neem voor vragen over je eigen risico contact op met jouw zorgverzekeraar.
Bij een zorgverzekering heb je een verplicht eigen risico en een vrijwillig verhoogd eigen risico. Als je 18 jaar of ouder bent betaal je een verplicht eigen risico, voor zorgkosten die je vergoed krijgt uit de basisverzekering. Het verplicht eigen risico is een eenmalig bedrag per jaar voor het ontvangen van allerlei soorten zorg, waaronder ook verslavingszorg. De overheid stelt het verplicht eigen risico vast.
Wanneer je in behandeling bent bij Tactus zal de zorgverzekeraar het verplicht eigen risico met jou verrekenen, tenzij je deze al hebt betaald voor het ontvangen van andere zorg.
Je factuur voor zorg onder de zorgverzekeringswet wordt opgebouwd uit de volgende onderdelen:
- Dit zijn de gesprekken, fysiek of online, die je met je zorgverlener hebt.
- Je praat met de zorgverlener in een groep met andere patiënten.
- Een dag en nacht in een kliniek is een verblijfsdag.
Soms is bij een consult iets extra’s nodig. Bijvoorbeeld een tolk. Of reistijd omdat uw zorgverlener bij u thuis was. Deze zorgprestaties heten ‘toeslagen’. Deze worden als dat van toepassing is bij een consult of een verblijfsdag opgeteld. Tot slot zijn er enkele ‘overige prestaties’. Bijvoorbeeld een ‘intercollegiaal overleg’ door een zorgverlener met een eigen praktijk.
Afhankelijk van de zorg die is verleend worden de kosten bepaald.
- GGZ-behandeling voor volwassenen incl. crisis (al dan niet klinisch) wordt vergoed vanuit de zorgverzekeringswet en bij langdurige opname met CIZ-indicatie vanuit de WLZ.
- GGZ-behandeling voor kinderen en jongeren tot 18 jaar wordt vergoed vanuit de gemeente.
- Begeleiding om zelfstandig te leven en dagbesteding wordt gefinancierd door de gemeente.
Of je naar aanleiding van je behandeling in de ggz ook eigen risico moet betalen, hangt van verschillende dingen af:
Andere zorgkosten gehad in hetzelfde jaar?
Heb je in hetzelfde jaar ergens anders zorgkosten gehad die onderdeel waren van de basisverzekering? Bijvoorbeeld medicijnen of een behandeling in het ziekenhuis? Dan kan het zijn dat je toen je eigen risico al hebt betaald of een deel hiervan.
Heb je een hoger vrijwillig eigen risico?
Heb je bij het afsluiten van je zorgverzekering gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan is het eigen risico bedrag bij jou hoger. Als je gekozen hebt voor een hoger eigen risico betaal je een groter deel van je zorgkosten zelf.
Je behandeling bestaat uit verschillende onderdelen. Bijvoorbeeld gesprekken met een behandelaar. Of een aantal dagen en nachten in een kliniek. In het zorgprestatiemodel heten al deze losse onderdelen zorgprestaties. De zorgprestaties staan op de rekening die Tactus aan de zorgverzekeraar stuurt. Op basis hiervan weet de zorgverzekeraar wat hij aan aan Tactus moet betalen.
Het is belangrijk dat het voor jou duidelijk is voor welke zorg er is betaald. Daarom ziet je op het declaratieoverzicht van jouw zorgverzekeraar uit welke zorgprestaties jouw behandeling bestond. Het declaratieoverzicht is terug te vinden via de ‘mijn omgeving’ van de zorgverzekeraar en vaak ook via de eigen risico overzichten die je van de zorgverzekeraar ontvangt. Je zorgverzekeraar kan je helpen om het declaratieoverzicht te begrijpen. Ook als je vragen hebt over een zorgprestatie kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar.
De overheid heeft berekend hoeveel elke zorgprestatie maximaal mag kosten. Er zijn veel verschillende tarieven. Dat komt omdat bij het bepalen van de tarieven onder andere rekening is gehouden met:
- Het beroep van de zorgverlener. Een psychiater is bijvoorbeeld duurder dan een verpleegkundige
- Het type consult. Een diagnostiek consult is duurder dan een behandelconsult.
- De duur van het consult. Hoe langer het consult duurt, hoe meer het kost.
- De plek waar het consult plaatsvindt. Een consult in een specialistische instelling is duurder dan een consult door een zorgverlener met een eigen praktijk.
In de tarievenzoeker van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) staan alle maximumtarieven.
Het kan zijn dat op jouw kostenoverzicht een ander tarief staat. Dat komt omdat er soms met de zorgverzekeraar andere (lagere) prijzen worden afgesproken.
Wij kunnen helaas niet inzien hoeveel je reeds hebt verbruikt. Jouw zorgverzekering kan dit voor je bekijken.
De declaratie is afhankelijk van aantal, soort en duur van de geregistreerde consulten. Dat er na de intake geen behandeling tot stand is gekomen kan voorkomen. Wij moeten de bestede tijd echter wel in rekening brengen en de consulten declareren bij jouw zorgverzekeraar.
Het zorgprestatiemodel gaat over de manier waarop een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en de forensische zorg (fz) wordt betaald. Met ggz bedoelen we generalistische basis ggz, gespecialiseerde ggz en langdurige ggz. Het zorgprestatiemodel is niet van toepassing op jeugd-ggz en ggz geleverd door de praktijkondersteuner van de huisarts.
Het Zorgprestatiemodel gaat uit van het principe: ‘planning is realisatie’. Dit betekent dat de behandeltijd die je op de rekening ziet staan, de geplande tijd is en niet per se de daadwerkelijke duur van het consult. Alleen als het verschil tussen de geplande behandeltijd en de daadwerkelijke behandelduur meer is dan 15 minuten wordt dit aangepast.
In elk jaar dat je zorg ontvangt wordt het eigen risico aangesproken. Je zult dus je eigen risico van dat jaar moeten betalen wanneer je na 1 januari zorg ontvangt.
In de media is veel aandacht geweest voor de regeling binnen het Zorgprestatiemodel, die alle ggz-instellingen verplicht om gegevens over cliënten aan te leveren aan de Nederlandse Zorgautoriteit NZa.
Als een cliënt bezwaar heeft tegen het aanleveren van gegevens aan de NZa en aan de zorgverzekeraar voor declaratie, kan de cliënt samen met de regiebehandelaar dit formulier invullen (zit ook in de cliëntmap). De regiebehandelaar neemt het bezwaar op in het behandeldossier. De gegevens over de zorgvraagtypering en over de diagnose komen dan niet op de factuur terecht en worden niet aan de NZa aangeleverd.
Het zorgprestatiemodel is vanaf 1 januari 2022 de nieuwe bekostiging voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) en forensische zorg (fz). Hier wordt gebruikgemaakt van eenvoudige regels en duidelijke nota’s, met eerlijke vergoedingen voor gepaste zorg. En zonder meer administratie dan nodig is.
In het Zorgprestatiemodel is afgesproken hoe de zorgverlener jouw behandeling in rekening moet brengen en hoe de rekening betaald moet worden. Het Zorgprestatiemodel gaat niet over wélke zorg je krijgt of hoe je die krijgt.
Voor meer informatie kun je kijken op de website van het Zorgprestatiemodel.
Je rekening wordt duidelijker:
Vanaf 1 januari 2022 kun je op de rekening, die je van jouw zorgverzekeraar krijgt, precies zien wanneer en door wie je behandeld bent en voor hoelang*. Je ontvangt de rekening ook sneller dan je voorheen gewend was. Op deze manier weet je eerder welke kosten zijn gemaakt en of je eigen risico moet betalen.
*Het Zorgprestatiemodel gaat uit van het principe: ‘planning is realisatie’. Dit betekent dat de behandeltijd die je op de rekening ziet staan de geplande tijd is en niet per se de daadwerkelijke duur van het consult. Alleen als het verschil tussen de geplande behandeltijd en de daadwerkelijke behandelduur meer is dan 15 minuten dan wordt dit wel aangepast.
Eigen risico:
Door de invoer van het Zorgprestatiemodel wordt er jaarlijks aanspraak gedaan op het eigen risico van jouw zorgverzekering. Als je in 2021 gestart bent met een behandeling die in 2022 doorloopt, betaal je in beide kalenderjaren maximaal je hele eigen risico. Voorheen was dat voor een behandeling korter dan een jaar niet zo. Dan betaalde je maar in één kalenderjaar eigen risico voor de behandeling. Ook als die behandeling gespreid over 2 kalenderjaren plaatsvond.
Als je meer wilt weten over je eigen risico, neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Jouw zorgverzekeraar kan bijvoorbeeld inzien hoe hoog je eigen risico is en hoeveel je al hebt gebruikt.
Er zijn verschillende soorten zorgprestaties:
- Consulten. Dit zijn de gesprekken, fysiek of online, die je met je behandelaar hebt.
- Groepsconsulten. Je praat met je behandelaar in een groep met andere cliënten.
- Verblijfsdagen. Een dag en nacht in een kliniek is een verblijfsdag.
Soms is bij een consult iets extra’s nodig. Bijvoorbeeld een tolk. Of reistijd omdat je zorgverlener bij je thuis was. Deze zorgprestaties heten ‘toeslagen’. Deze worden als dat van toepassing is bij een consult of een verblijfsdag opgeteld. Tot slot zijn er enkele ‘overige prestaties’. Bijvoorbeeld een ‘intercollegiaal overleg’ door een zorgverlener met een eigen praktijk.
Leveringsvoorwaarden GGZ
De verplichtingen en verwachtingen van Tactus en de cliënt staan beschreven in de algemene leveringsvoorwaarden.
- Organisatiestukken