Spring naar content

Ketamine

De meeste mensen zouden ketamine verwachten in het rijtje drugs omdat het bekend staat als ‘party drug’. Het is echter officieel een medicijn dat wordt gebruikt tegen pijn en als narcosemiddel bij operaties voor mens als dier. Een van de bijwerkingen van ketamine is hallucinaties waardoor het populair is als tripmiddel in het uitgaansleven.

Het nemen van ketamine is echter niet zonder risico’s. Je kan onder andere last krijgen van een bad trip of lichamelijk klachten als buikpijn en misselijkheid en zelfs spierverlamming. Daarnaast kan het bij langdurige gebruik verslavend zijn en zorgen voor geheugenproblemen, blaas- en nierproblemen en psychische klachten.

Moet ik me zorgen maken?

De volgende signalen kunnen wijze op een kantamine-verslaving

  • Je kunt niet stoppen met verminderen of het nemen van ketamine
  • Je hebt steeds meer of vaker ketamine nodig om te kunnen ontspannen.
  • Je bent weleens niet naar je werk of school gegaan vanwege ketaminegebruik.
  • Je hebt ruzie of conflicten over je ketaminegebruik.
  • Aanmelden

    Je kan je aanmelden via je huisarts. Uiteraard kun je ons ook altijd eerst bellen of met ons chatten voor advies.

Meer over ketamine

Veelgestelde vragen

1,2%

heeft ooit ketamine gebruikt

In 2018 heeft 1,2% van de volwassen bevolking ooit ketamine gebruikt. Dit komt neer op circa 170 duizend Nederlanders. Het wordt het vaakst gebruikt onder 25-29-jarigen en uitgaanders hebben vaker ervaring met ketamine.

Bij frequent ketaminegebruik treedt vrij snel tolerantie op, men heeft dan meer nodig van het middel om hetzelfde effect te bereiken. Daarnaast is bekend dat ketamine geestelijk verslavend kan zijn