Spring naar content

GHB

GHB wordt in Nederland door relatief weinig mensen gebruikt ook al wordt het soms bestempeld als ‘ideale drug’. Dit komt omdat het een sterk verslavend en levensgevaarlijk middel is.

GHB werd lange tijd gezien als ‘ideale drug’ omdat het je zelfvertrouwen en libido vergroot. Het is daarnaast goedkoop, makkelijk te verkrijgen, makkelijk te verbergen omdat het eruit ziet als water en je houdt er geen kater aan over. Maar GHB is gevaarlijk omdat het buitengewoon moeilijk te doseren is. De werkzame dosis ligt zeer dicht bij een overdosis. Het kan dus snel erg mis gaan. 

Moet ik me zorgen maken?

De volgende signalen kunnen wijzen op een GHB-verslaving:

 • Je gebruikt vaker en meer dan je van plan was.
 • Het lukt je niet om te minderen of te stoppen.
 • Je hebt ruzie of conflicten over of wegens je GHB-gebruik. 
 • Je bent weleens niet naar je werk of school gegaan vanwege GHB-verslaving.
 • Je hebt steeds meer of vaker GHB nodig om zelfvertrouwen of energie te krijgen. 
 • Je gebruikt GHB om iets te vergeten of situaties aan te kunnen.
 • Het kost je telkens meer tijd om na gebruik van GHB te herstellen.

Stop onder medische begeleiding (detox)

GHB is sterk verslavend. Gebruikers vallen na detox vaker terug in gebruik dan na andere verslavingen. De ontwenningsverschijnselen zijn ook heel heftig: slaapstoornissen, gespannenheid, angstklachten, zweten, trillen, spierpijn en depressieve gevoelens. Acuut stoppen kan samen gaan met een delirium, toevallen, verhoogde bloeddruk en hallucinaties. Zoek daarom altijd hulp als je wilt stoppen met gebruik.

 • Test jezelf

  Maak je je zorgen over je GHB-gebruik? Doe dan deze test op DrugsEnUitgagan.nl om meer inzicht te krijgen in je gebruik.

 • Aanmelden

  Je kan je aanmelden via je huisarts. Uiteraard kun je ons ook altijd eerst bellen of met ons chatten voor advies.

Meer over GHB

Veelgestelde vragen

1,5%

heeft ooit GHB gebruikt

In de algemene bevolking van 18 jaar en ouder ligt het percentage GHB-gebruikers lager dan dat van ecstasy, cocaïne, en amfetamine op 1,5%. Meer mannen (2,1%) dan vrouwen (0,8%) hebben ervaring met GHB.

GHB kent uiteenlopende groepen van gebruikers, variërend van uitgaande jongeren en jongvolwassenen tot thuisgebruikers en gemarginaliseerde groepen. Ook wordt het middel door mannen die seks hebben met mannen voor ‘chemsex’ gebruikt, maar cijfers over de omvang ontbreken