Spring naar content

Behandeltraject
Hulpaanbod 

Detox

Wanneer je een middelenverslaving hebt en je nog niet gestopt bent met gebruik dan kan je hierbij begeleiding krijgen. Bij een detox-behandeling wordt onder (medische) begeleiding het gebruik van verslavende middelen afgebouwd.

Wat is detox?

Het lichamelijk ontwennen van een verslaving heet detoxificatie, ontgifting, ook wel afkicken genoemd. Wanneer je stopt met gebruiken van een drug, alcohol en/of medicijn, reageert je lichaam daarop met zogenoemde ‘ontwenningsverschijnselen’. Je zou kunnen gaan zweten, trillen, hoofdpijn krijgen, slecht slapen, somber zijn, moe zijn of je gespannen, gestrest en geïrriteerd voelen. Dit hangt o.a. af van je lichamelijke toestand, het middel en hoelang en intensief je het hebt gebruikt.

Het afbouwen kan op twee manieren:  

  • Je bouwt het middel langzaam af.
  • Je stopt meteen helemaal met het middel én krijgt medicijnen. Deze medicijnen bouw je vervolgens langzaam af.

De lichamelijke ontwenning duurt meestal 1 tot 2 weken.

Waar en hoe vindt de behandeling plaats?

Een detox-behandeling kan thuis (dit heet ambulant) of in een kliniek van Tactus plaatsvinden.

Ambulante detox

Bij ambulante detox gebeurt de ontgifting niet in een verslavingskliniek en kun je thuis blijven wonen. Het volhouden met stoppen en het voorkomen van terugval staan centraal. Als het nodig is, krijg je medicatie voorgeschreven om het ontgiften te ondersteunen. Tijdens deze behandeling heb je regelmatig contact met ons om te zien hoe het gaat. Hiervoor kun je naar de polikliniek komen of heb je telefonisch contact.  

Klinische detox

Een detox-opname is een geplande opname. Je krijgt hiervoor meestal telefonisch bericht gevolgd door een schriftelijke uitnodiging. Tijdens de detox-opname doorloop je een programma dat gericht is op ondersteuning, begeleiding en medische zorg bij het lichamelijk ontgiften (ook wel ‘afkicken’ genoemd). Gemiddeld verblijf je 10 tot 14 dagen – afhankelijk van het middel – in de kliniek voor de detoxbehandeling. Tactus heeft twee locaties waar je terecht kunt voor een detox-opname:

Hier is een opnameafdeling voor crisis/detoxbehandeling: zowel diagnostiekopnames als kortdurende opnames.
Hier bevinden zich onderdelen van Tactus Verslavingszorg zoals JusTact, Intact Herstel en Zelfhulp, Centrum Verslaving & LVB en de jeugdkliniek.

Wat gebeurd er na detox?

Detox is geen volledige behandeling. Na het ontgiften wordt je behandeling voortgezet. Dit kan een ambulante of een klinische behandeling zijn.

Ambulante hulp betekent dat je tijdens je verslavingsbehandeling thuis kan blijven wonen. Er is aandacht voor je persoonlijke wensen en doelen. Jij bepaalt, wij ondersteunen.
Als een ambulante behandeling niet voldoende is, kun je worden opgenomen in een kliniek. Tactus kent een breed aanbod aan klinieken.
Als je hulp zoekt bij Tactus, wat kan je dan verwachten? Wij bieden je behandeling op maat. Maar in grote lijnen, zijn dit de stappen die je kunt doorlopen.

Lees meer

Van preventie tot nazorg. Tactus biedt hulp aan in alle fase van verslaving en aan alle betrokkenen. Aan mensen met een verslaving maar ook hun naasten en verwijzers.

Lees meer