Spring naar content

Cannabis (hasj en wiet)

Van alle illegale softdrugs wordt er onder jongeren en jongvolwassenen het meest gebruik gemaakt van cannabis (hasj en wiet). Cannabis wordt vaak gebruikt om een ontspannen gevoel te krijgen. Maar wanneer is het verlangen naar dit ontspannen gevoel zo groot dat het je leven gaat beïnvloeden?

Het vaker gebruik maken van cannabis kan langdurige schade met zich mee brengen. Het gebruik begint vaak op jonge leeftijd en kan leiden tot verminderde schoolprestaties en psychische problemen. Onder andere kunnen de longen aangetast worden. Daarnaast kan er op lange termijn een cannabisverslaving ontstaan.

Hier vind je de nodige informatie over cannabisgebruik, de consequenties en hoe je hulp kunt vinden.

 • Test jezelf

  Maak je je zorgen over blowen? Doe dan deze test om meer inzicht te krijgen in je cannabisgebruik.

Hulp vinden

Wil je een gewoonte veranderen die je leven nu domineert? Vind je dat moeilijk?
Neem contact op met ons. Omdat het ons samen wel lukt!

100%-online behandeling

Soms is de stap naar hulpverlening face-to-face te groot. Of is behandeling overdag lastig, bijvoorbeeld vanwege werk of opleiding. Dan kan een 100%-online behandeling een oplossing zijn.

Let wel, 100%-online behandeling is voor mensen boven de 18. Als blijkt dat je onvoldoende gebaat bent bij een 100%-online behandeling, dan zullen we je adviseren over een meer geschikte vorm van hulp. Dit stellen we vast aan de hand van een online intake.

Behandeling

De behandeling bestaat uit face-to-face contact (gesprekken), individueel of in een groep. De behandeling bevat ook opdrachten en informatie die je maakt via onze beveiligde online behandelomgeving. Ook beeldbelgesprekken kunnen bij de behandeling horen.

Wij bieden een behandeling op maat, gebaseerd op jouw persoonlijke wensen en doelen. Jij hebt de regie, wij ondersteunen. Maar in grote lijnen, zijn dit de stappen die samen je behandeling vormen.

Ondersteuning

We kunnen allemaal wat ondersteuning gebruiken.
Kijk hoe je jezelf kunt ondersteunen of hoe anderen je kunnen helpen.

 • Zelfstandig

  We geven je graag tips als je zelfstandig wilt minderen of stoppen. Dit kan je doen terwijl je daarnaast ook verdere ondersteuning zoekt van professionals.

 • Forum

  Heb je behoefte aan contact met anderen omdat je wilt weten hoe anderen het cannabisprobleem aanpakken? Neem dan deel aan ons forum.

 • Zelfhulpgroepen

  Ben je op zoek naar een plek waar je er openlijk voor uit mag komen dat het je moeite kost om te stoppen of minderen? Intact helpt je mensen te vinden in je omgeving.

Blowgewoontes

Veelgestelde vragen

Cannabis en jij

Veelgestelde vragen

De hulpverlening

Veelgestelde vragen

Ervaringsverhalen

Shaam Chitoe
Roerige tijden kent de goedlachse Shaam Chitoe (36) maar al te goed. Hoe leuk en spannend zijn turbulente leven op sommige momenten ook was, zo eenzaam en moeilijk werd het toen zijn verslavingen de overhand namen.
Kevin Oude Geerdink
Kevin Oude Geerdink (40) heeft zo’n beetje alles wel gebruikt. Wat begon met een jointje om erbij te horen, liep uit in zeker twintig jaar middelengebruik.
Misha Fankenhauser
Na traumatische ervaringen in haar jeugd kampt Misha Fankhauser (20) jarenlang met verschillende verslavingen.
1,6%

gebruikt cannabis bijna dagelijks

In 2018 gebruikte meer dan een derde (35,0%) van de laatste-maand-gebruikers cannabis op 20 dagen of meer. Dat komt neer op 1,6% van de totale algemene volwassen bevolking van 18 jaar en ouder en in absolute aantallen op circa 220.000 personen.

Ongeveer een kwart (23,7%) van de bevolking van 18 jaar en ouder rapporteerde in 2018 ooit in het leven wel eens cannabis (hasj of wiet) te hebben gebruikt. Het percentage gebruikers in het afgelopen jaar en in de afgelopen maand ligt met respectievelijk 7,5% en 4,6% beduidend lager. En 1,6% van de volwassenen gebruikte in 2018 cannabis dagelijks of bijna dagelijks.