Spring naar content
Blog: wij zijn Tactus

Unity: veilig feesten op je favoriete festival

18 juni 2024

De zomer staat voor de deur. En hoewel het aan het weer nog niet helemaal te zien is, is het festivalseizoen inmiddels wel gestart gegaan. Ook daar gaan we als Tactus naartoe, maar niet om allemaal dansjes te doen op de muziek (ach stiekem misschien ook wel een beetje). We zijn er vooral om de festivalgangers voor te lichten.

Dit doen we vanuit Unity. Unity zet in op harm reduction. Hoe kunnen we er als verslavingszorg nou voor zorgen dat de schade voor mensen die toch wel gaan gebruiken het meest beperkt wordt? Niet door middel van straffen, maar door informatie te geven. Unity is bij heel veel festivals betrokken in Nederland.

Vanuit Tactus Flevoland sluiten we dit jaar onder andere aan bij Rebellion, Defqon en Wildenburg. Dit proberen we steeds verder uit te breiden en hopelijk sluiten we binnenkort ook in Gelderland aan. Dit doen we vanuit Tactus niet alleen, we werken samen met andere organisaties, zoals Jellinek, Novadic-Kentron, Indigo Preventie, IrisZorg en Brijder. Maar vooral de vrijwilligers spelen een hele grote rol. Dit zijn allemaal peers en zij kunnen dus vaak een goede aansluiting vinden bij de festivalgangers.

Er zijn zoveel dingen waar de meeste mensen niet over nadenken op het moment dat ze drugs willen gaan gebruiken.

Samen met de collega’s en de peers gaan we er vol goede moed op uit. Het is een gezellig festival, de muziek is goed en de mensen zijn vrolijk. We staan er met een standje en er waaien best wat mensen naar ons toe. Er stapt een jongen op ons af: het was zijn eerste dag op een meerdaags festival en hij geeft aan de eerste dag xtc te willen gaan gebruiken, en de andere dagen misschien te willen blowen en drinken. Hij vraagt aan ons hoeveel hij kan gebruiken en wat verder wijsheid is. We gaan verder met hem in gesprek.

Er zijn zoveel dingen waar de meeste mensen niet over nadenken op het moment dat ze drugs willen gaan gebruiken. Is de drugs getest? Is er iemand bij hem die nuchter blijft? Hoeveel water wil hij gaan drinken? En hoe hij zich beschermt tegen oververhitting? Daarnaast nemen we samen ook het verloop van het festival door. Hij zou zich namelijk na het gebruik xtc niet zo goed kunnen gaan voelen. Dan is er op een meerdaags festival moeilijk een moment te vinden om goed te kunnen rusten. Hij had niet overal over nagedacht en het leek hem die dag toch niet zo verstandig om xtc te gebruiken. Hij vertelde het een andere keer te willen doen en zich dan meer voor te bereiden.

Zo komen er verschillende mensen op ons af met vragen en voeren we gesprekken. Daarnaast lopen wij zelf ook op mensen af en daar doen we een quiz mee: hoeveel weten de mensen op een festival nou eigenlijk over het middel dat ze gebruiken? De één weet meer dan de ander, en we geven ze veel informatie. Het zijn leuke gesprekken en ondertussen geven we toch nog een voorlichting, zelfs op een festival. Daarna kunnen ze nog een gadget scoren, en zeg nou zelf, dat is altijd leuk toch?

Eén reactie op “Unity: veilig feesten op je favoriete festival”

  1. Goed bezig. In mijn tijd, eind 80 begin 90 de start van de house periode, waren de drugs er wel maar de voorlichting niet. Wij slikte, rookte en snoven dus op goed ‘geluk’. Wellicht heeft dit voor onze generatie toch schade berokkend op de lange termijn 🤷‍♂️.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Werken bij
Wat mijn werk zo bijzonder maakt, is de vrijheid die ik krijg. Ik stem nauw af met de gemeentes waar ik actief ben (Nunspeet, Elburg en Oldenbroek) en samen met het preventieteam zetten we ons jaarlijks in om de financiering voor regionale preventieprojecten rond te krijgen.
  • Blog: wij zijn Tactus
De zomer staat voor de deur en het festivalseizoen inmiddels wel gestart gegaan. Ook daar gaan we als Tactus naartoe, maar niet om dansjes te doen.
  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…