Spring naar content

Overige drugs

Drugs gebruiken heeft effect op je hersenen. Van sommige drugs krijg je een opgewekt gevoel, het geeft je energie en je krijgt het vertrouwen dat je al je problemen aankan. Andere drugs hebben het tegenovergestelde effect. Je wordt er juist rustig, ontspannen en slaperig van en dat helpt je jouw problemen te vergeten. 

Hierdoor ligt een drugsverslaving op de loer. Je neemt steeds vaker en meer drugs om je problemen aan te kunnen of te ontlopen. Ook is het na enige tijd moeilijk om te stoppen of te minderen omdat je lichamelijke klachten krijgt wanneer je dit doet. Voordat je het door hebt ben je zowel lichamelijk als geestelijk volledig afhankelijk van de drugs.

Het gebruik maken van hard- én softdrugs kan langdurige schade met zich mee brengen. Wanneer je wilt stoppen lukt dit niet altijd zelfstandig. Op deze pagina vind je informatie over 2C-B, 4-FA, ayahuasca, LSD, paddo’s en qat. Daarnaast hebben we uitgebreide informatie over amfetamine (speed), cannabis (wiet/hasj), cocaïne, GHB, heroïne en XTC.

Moet ik me zorgen maken?

De volgende signalen kunnen wijzen op een drugsverslaving:

 • Je gebruikt vaker en meer dan je van plan was.
 • Het lukt je niet om te minderen of te stoppen.
 • Je hebt ruzie of conflicten over of wegens je drugsgebruik. 
 • Je bent weleens niet naar je werk of school gegaan vanwege drugsgebruik.
 • Je hebt steeds meer of vaker drugs nodig om de gewenste roes, ontspanning of energie te krijgen. 
 • Je gebruikt drugs om iets te vergeten of situaties aan te kunnen.
 • Het kost je telkens meer tijd om na gebruik van drugs te herstellen.

Zelf stoppen of minderen

Hier een tips om je helpen als je wilt proberen minder te gebruiken of te stoppen.

 • Noteer een maand lang je gebruik
  Noteer hoeveel je gebruikt, wanneer en met wie. Als er een reden was voor het gebruik, schrijf die dan ook op. Er kan een leuke aanleiding zijn geweest, bijvoorbeeld een feestje. Maar misschien gebruikte je vanwege stress, verveling of ruzie. Na deze maand bekijk je of er een bepaald patroon in je gebruik zit.
 • Doorbreek je patroon
  Maak een lijstje van de redenen waarom je wilt minderen of stoppen. Bewaar dit lijstje ergens waar je het regelmatig tegenkomt.
 • Bedenk hoe je kan weigeren
  Vind je het moeilijk om te weigeren? Bedenk van tevoren wat je gaat zeggen als iemand je iets aanbiedt.
 • Maak afspraken
  Spreek van tevoren met jezelf of met anderen af hoeveel je wilt gebruiken.
 • Bereid je voor op moeilijke situaties
  In welke situaties vind je het moeilijk om maat te houden of om niet te gebruiken? Bedenk van tevoren wat je dan kunt doen.
 • Zoek afleiding
  Bedenk dat de momenten dat je zin hebt om te gebruiken ook weer voorbij gaan. Je hoeft er niet aan toe te geven. Zoek afleiding en probeer je gedachten te verzetten. Vaak verdwijnt de trek dan weer.
 • Zoek steun
  Samen sta je sterk. Vraag je omgeving daarom om steun.
 • Bezoek een zelfhulpgroep
  Je kunt ook hulp zoeken bij een zelfhulpgroep. Hiervoor kun je contact opnemen met Intact Herstel en Zelfhulp.
 • Vraag om hulp
  Lukt het niet? Je hoeft er echt niet alleen voor te staan. Meld je aan voor hulp. Stap te groot? Neem dan contact met ons op om te zien hoe we verder kunnen helpen.
088 382 28 87
 • Aanmelden

  Je kan je aanmelden via je huisarts. Uiteraard kun je ons ook altijd eerst bellen of met ons chatten voor advies.

 • Mind Your Trip

  Designer drugs of NPS (New Psychoactive Substances) zijn wijd verspreid in de scene. Veel van deze drugs zijn legaal voor persoonlijk gebruik. Maar ze zijn niet zonder risico’s! De online interventie platform Mind Your Trip helpt je NPS-gebruik te beheersen. Samen met professionals bieden ze verschillende manieren om jouw NPS-gebruik onder controle te krijgen.

Informatie over 2C-B

Veelgestelde vragen

Informatie over 4-FA

Veelgestelde vragen

Informatie over ayahuasca

Veelgestelde vragen

Informatie over LSD

Veelgestelde vragen

Informatie over paddo’s

Veelgestelde vragen

Informatie over qat

Veelgestelde vragen

Andere drugs

Wanneer je langdurig speed gebruikt kan het steeds langer duren om te herstellen. Ga je niet meer uit zonder speed te gebruiken? Ben je vaker en langer moe na een avond gebruik?
Cannabis wordt vaak gebruikt om een ontspannen gevoel te krijgen. Maar wanneer is het verlangen naar dit ontspannen gevoel zo groot dat het je leven gaat beïnvloeden?
Cocaïne werkt stimulerend en je barst van het zelfvertrouwen en de energie. Het probleem is dat deze egoboost van korte duur is en voel je je erna vaak somberder. En dat maakt stoppen juist moeilijk.
GHB
GHB wordt in Nederland door relatief weinig mensen gebruikt ook al wordt het soms bestempeld als ‘ideale drug’. Dit komt omdat het een sterk verslavend en levensgevaarlijk middel.
Heroïne is sterk verdovend en ook een drug waar je snel lichamelijk afhankelijk van kunt worden. Stoppen is dan ook bijzonder moeilijk, omdat je lichaam hierop ernstig gaat protesteren.
Officieel is ketamine een medicijn dat wordt gebruikt tegen pijn en als narcosemiddel. Omdat één van de bijwerkingen hallucinaties is, is het ook populair als tripmiddel in het uitgaansleven.
Vroeger werd lachgas gebruikt als narcosemiddel in ziekenhuizen. Maar het is ook populair als partydrug omdat het een korte en sterke roes veroorzaakt. Gebruik is echter niet zonder gevaar.
XTC werkt niet erg verslavend. Wel komt het vaak voor dat mensen het uitgaan zonder XTC niet meer leuk vinden. Hoe meer je het echter gebruikt, hoe minder snel het lekkere gevoel terugkomt.
22,9%

heeft ooit cannabis gebruikt

Net als in andere westerse landen is cannabis in Nederland de meest gebruikte illegale drug. Bijna een kwart (22,9%) van de bevolking van 18 jaar en ouder gaf in 2019 aan ooit wel eens cannabis (hasj of wiet) te hebben gebruikt. Daarna komen XTC (8,8%), lachgas (7,6%) en amfetamine (4,6%).

Over drugs in ons kennisplein

 • Blog: wij zijn Tactus
 • Blog: wij zijn Tactus
 • Blog: wij zijn Tactus