Spring naar content

Overige drugs

Drugs gebruiken heeft effect op je hersenen. Van sommige drugs krijg je een opgewekt gevoel, het geeft je energie en je krijgt het vertrouwen dat je al je problemen aankan. Andere drugs hebben het tegenovergestelde effect. Je wordt er juist rustig, ontspannen en slaperig van en dat helpt je jouw problemen te vergeten. 

Hierdoor ligt een drugsverslaving op de loer. Je neemt steeds vaker en meer drugs om je problemen aan te kunnen of te ontlopen. Ook is het na enige tijd moeilijk om te stoppen of te minderen omdat je lichamelijke klachten krijgt wanneer je dit doet. Voordat je het door hebt ben je zowel lichamelijk als geestelijk volledig afhankelijk van de drugs.

Het gebruik maken van hard- én softdrugs kan langdurige schade met zich mee brengen. Wanneer je wilt stoppen lukt dit niet altijd zelfstandig. Op deze pagina vind je informatie over 2C-B, 4-FA, ayahuasca, LSD, paddo’s en qat. Daarnaast hebben we uitgebreide informatie over amfetamine (speed), cannabis (wiet/hasj), cocaïne, GHB, heroïne en XTC.

Moet ik me zorgen maken?

De volgende signalen kunnen wijzen op een drugsverslaving:

  • Je gebruikt vaker en meer dan je van plan was.
  • Het lukt je niet om te minderen of te stoppen.
  • Je hebt ruzie of conflicten over of wegens je drugsgebruik. 
  • Je bent weleens niet naar je werk of school gegaan vanwege drugsgebruik.
  • Je hebt steeds meer of vaker drugs nodig om de gewenste roes, ontspanning of energie te krijgen. 
  • Je gebruikt drugs om iets te vergeten of situaties aan te kunnen.
  • Het kost je telkens meer tijd om na gebruik van drugs te herstellen.
  • Aanmelden

    Je kan je aanmelden via je huisarts. Uiteraard kun je ons ook altijd eerst bellen of met ons chatten voor advies.

Informatie over 2C-B

Veelgestelde vragen

Informatie over 4-FA

Veelgestelde vragen

Informatie over ayahuasca

Veelgestelde vragen

Informatie over LSD

Veelgestelde vragen

Informatie over paddo’s

Veelgestelde vragen

Informatie over qat

Veelgestelde vragen

Andere drugs

Wanneer je langdurig speed gebruikt kan het steeds langer duren om te herstellen. Ga je niet meer uit zonder speed te gebruiken? Ben je vaker en langer moe na een avond gebruik?
Cannabis wordt vaak gebruikt om een ontspannen gevoel te krijgen. Maar wanneer is het verlangen naar dit ontspannen gevoel zo groot dat het je leven gaat beïnvloeden?
Cocaïne werkt stimulerend en je barst van het zelfvertrouwen en de energie. Het probleem is dat deze egoboost van korte duur is en voel je je erna vaak somberder. En dat maakt stoppen juist moeilijk.
GHB
GHB wordt in Nederland door relatief weinig mensen gebruikt ook al wordt het soms bestempeld als ‘ideale drug’. Dit komt omdat het een sterk verslavend en levensgevaarlijk middel.
Heroïne is sterk verdovend en ook een drug waar je snel lichamelijk afhankelijk van kunt worden. Stoppen is dan ook bijzonder moeilijk, omdat je lichaam hierop ernstig gaat protesteren.
Officieel is ketamine een medicijn dat wordt gebruikt tegen pijn en als narcosemiddel. Omdat één van de bijwerkingen hallucinaties is, is het ook populair als tripmiddel in het uitgaansleven.
Vroeger werd lachgas gebruikt als narcosemiddel in ziekenhuizen. Maar het is ook populair als partydrug omdat het een korte en sterke roes veroorzaakt. Gebruik is echter niet zonder gevaar.
XTC werkt niet erg verslavend. Wel komt het vaak voor dat mensen het uitgaan zonder XTC niet meer leuk vinden. Hoe meer je het echter gebruikt, hoe minder snel het lekkere gevoel terugkomt.
22,9%

heeft ooit cannabis gebruikt

Net als in andere westerse landen is cannabis in Nederland de meest gebruikte illegale drug. Bijna een kwart (22,9%) van de bevolking van 18 jaar en ouder gaf in 2019 aan ooit wel eens cannabis (hasj of wiet) te hebben gebruikt. Daarna komen XTC (8,8%), lachgas (7,6%) en amfetamine (4,6%).