Spring naar content

Ervaringsverhalen

Hier kun je lezen wat andere mensen met een verslavingen en hun naasten hebben meegemaakt. Juist ervaringsdeskundigen hebben kennis van factoren en ervaringen die herstel kunnen bevorderen én belemmeren.

Henri Gelderman
Moeilijke tijden, trauma’s en weggestopte emoties zorgden bij Henri Gelderman (52) niet voor een drank- of drugsverslaving, maar voor een eetverslaving. Na twintig jaar met pieken en dalen met deze verslaving te dealen kwam hij er bij Tactus achter dat de kern van zijn probleem veel dieper lag dan hij eerst dacht.
Shaam Chitoe
Roerige tijden kent de goedlachse Shaam Chitoe (36) maar al te goed. Hoe leuk en spannend zijn turbulente leven op sommige momenten ook was, zo eenzaam en moeilijk werd het toen zijn verslavingen de overhand namen.
Kevin Oude Geerdink
Kevin Oude Geerdink (40) heeft zo’n beetje alles wel gebruikt. Wat begon met een jointje om erbij te horen, liep uit in zeker twintig jaar middelengebruik.
Marco Smit
Rond zijn 18e verplaatste het spelen om geld zich van onschuldig ogende kaartspelletjes naar fruitautomaten in speelhallen en casino’s, waarna Marco dertig jaar lang in gevecht was met gokken en geld.
Misha Fankenhauser
Na traumatische ervaringen in haar jeugd kampt Misha Fankhauser (20) jarenlang met verschillende verslavingen.
Ahmet Türkmen
Jarenlang houdt verslaving Ahmet Türkmen in haar greep. Zijn gevecht tegen de heroïne-verslaving lijkt uitzichtloos, maar hij weet zich aan zijn verslaving te ontworstelen.
Sylvie Spoelstra
Familie-ervaringsdeskundige Sylvie Spoelstra hield een TED-talk over haar ervaringen met haar dochter, die een verslaving heeft gehad. Vanuit haar ervaringsdeskundigheid ondersteunt ze andere naasten.
Rick Kamphuis
Rick Kamphuis is opgeleid ervaringsdeskundige (LEON) en de stuwende kracht achter de Intact zelfhulpgroepen in Zutphen. De echte basis voor die deskundigheid ligt in het heftige leven dat hij leefde. Een leven vol drank en drugs.
Tim van Kleef
Tim van Kleef blogt over zijn laatste lange opname bij Tactus voor een alcoholverslaving. Dit is zijn eerste post over de dag dat hij naar detox ging.
Tino Klumpen
Tino Klumpen schreef zijn herstelverhaal op en publiceerde het onder de naam ‘Wie ben ik?’. Sinds zijn vijftigste is hij in herstel na een leven van alcoholverslaving en depressies.