Spring naar content

“Ik was kampioen in het creëren van speciale gelegenheden”

Kelvin

Kelvin is 31 jaar en werkt als ICT’er. Heeft een gezin met 2 kinderen. En wilde graag een gezonder leven.

“Vanwege obesitas kwam ik in aanmerking voor een maagverkleining. Maar om te voorkomen dat ik na deze operatie zou terugvallen in mijn uit de hand gelopen alcoholgebruik moest ik minderen. Nu drink ik alleen nog een biertje bij speciale gelegenheden. En dus niet meer omdat het de eerste woensdag van de week is…”

“Met Tacton heb ik mijn alcoholgebruik ik kaart weten te krijgen. Door vragen te beantwoorden en dagboeken bij te houden, kreeg ik goed inzicht in mijn eigen situatie. Zo kwam ik erachter wanneer ik ging drinken, hoe ik me voelde en hoeveel ik dan dronk. Het bleek dat ik vooral een gelegenheidsdrinker was. Nou, dat klopt wel, ik creëerde veel gelegenheden voor mezelf.”

“Wat ik vooral prettig vond, is dat de behandeling online is. Omdat ik als programmeur deels thuis werk, ben ik flexibel in mijn dagindeling. Ik kon zelf bepalen wanneer ik ermee aan de slag ging. Op deze manier had mijn werk er niet onder te lijden. En het was niet nodig vrij te nemen om naar een afspraak te gaan. In nog geen 3 maanden heb ik het programma doorlopen. Mét resultaat – ik ben drastisch geminderd en heb mijn gebruik nu in de hand.”

“Het online programma werkt overigens heel prettig. Het platform slaat bijvoorbeeld de antwoorden direct op, zodat niets verloren gaat. En je kunt steeds gelijk verder met waar je gebleven bent. Op die manier draagt het bij aan een positieve beleving. En ik kan het weten, als ICT’er…”

Ik beschouw het telefonische contact als een fijne extra.

“Wat me erg verrast heeft was het effect van het telefonisch contact met de behandelaar. Dat was heel prettig. We bespraken niet alleen de ingevulde vragen en het dagboek; er was ook ruimte voor andere onderwerpen. Zo spraken we over mijn situatie, mijn opgroeien en mijn sociale omgeving. Zonder te veroordelen, gewoon van mens tot mens. Dit maakte veel duidelijk. Ik beschouw dit als een fijne extra. De behandeling heeft me dus op meerdere manieren geholpen!”

“Eerlijk? Ik twijfelde eerst nog wel of ik dit traject wilde doen. Het was toch niet zo erg met me dat ik voor verslavingszorg in aanmerking kwam? Maar met Tacton kreeg ik precies die inzichten en ondersteuning die ik nodig had. Het zal ook veel andere mensen kunnen helpen. Ik kan het daarom van harte aanbevelen aan iedereen die wil minderen of stoppen met drinken”.

Meer ervaringsverhalen

Driesje Verdonck (50) is pas veertien als ze veel alcohol begint te drinken. Jaren later mondt dit uit in een handvol verslavingen die zeker 25 jaar haar leven bepalen.
Hoe stellig Daan Bruijel (63) zich als jonge vent ook had voorgenomen om niet net als zijn moeder alcoholverslaafd te raken, de realiteit liep anders. Jaren vol drank en sombere dagen volgden, tot Daan in 2015 besloot dat het anders moest.
Ellah Harmsen
Ellah Harmsen heeft een oudere broer met een lange verslavingsgeschiedenis. Ze maakte dit van dichtbij mee. “Mijn broer was in zijn pubertijd nogal opstandig. Maakte thuis ruzie. Kreeg verkeerde vrienden en deed mee met vernielingen en inbraken.”