Spring naar content

“Ik was kampioen in het creëren van speciale gelegenheden”

Kelvin

Kelvin is 31 jaar en werkt als ICT’er. Heeft een gezin met 2 kinderen. En wilde graag een gezonder leven.

“Vanwege obesitas kwam ik in aanmerking voor een maagverkleining. Maar om te voorkomen dat ik na deze operatie zou terugvallen in mijn uit de hand gelopen alcoholgebruik moest ik minderen. Nu drink ik alleen nog een biertje bij speciale gelegenheden. En dus niet meer omdat het de eerste woensdag van de week is…”

“Met Tacton heb ik mijn alcoholgebruik ik kaart weten te krijgen. Door vragen te beantwoorden en dagboeken bij te houden, kreeg ik goed inzicht in mijn eigen situatie. Zo kwam ik erachter wanneer ik ging drinken, hoe ik me voelde en hoeveel ik dan dronk. Het bleek dat ik vooral een gelegenheidsdrinker was. Nou, dat klopt wel, ik creëerde veel gelegenheden voor mezelf.”

“Wat ik vooral prettig vond, is dat de behandeling online is. Omdat ik als programmeur deels thuis werk, ben ik flexibel in mijn dagindeling. Ik kon zelf bepalen wanneer ik ermee aan de slag ging. Op deze manier had mijn werk er niet onder te lijden. En het was niet nodig vrij te nemen om naar een afspraak te gaan. In nog geen 3 maanden heb ik het programma doorlopen. Mét resultaat – ik ben drastisch geminderd en heb mijn gebruik nu in de hand.”

“Het online programma werkt overigens heel prettig. Het platform slaat bijvoorbeeld de antwoorden direct op, zodat niets verloren gaat. En je kunt steeds gelijk verder met waar je gebleven bent. Op die manier draagt het bij aan een positieve beleving. En ik kan het weten, als ICT’er…”

Ik beschouw het telefonische contact als een fijne extra.

“Wat me erg verrast heeft was het effect van het telefonisch contact met de behandelaar. Dat was heel prettig. We bespraken niet alleen de ingevulde vragen en het dagboek; er was ook ruimte voor andere onderwerpen. Zo spraken we over mijn situatie, mijn opgroeien en mijn sociale omgeving. Zonder te veroordelen, gewoon van mens tot mens. Dit maakte veel duidelijk. Ik beschouw dit als een fijne extra. De behandeling heeft me dus op meerdere manieren geholpen!”

“Eerlijk? Ik twijfelde eerst nog wel of ik dit traject wilde doen. Het was toch niet zo erg met me dat ik voor verslavingszorg in aanmerking kwam? Maar met Tacton kreeg ik precies die inzichten en ondersteuning die ik nodig had. Het zal ook veel andere mensen kunnen helpen. Ik kan het daarom van harte aanbevelen aan iedereen die wil minderen of stoppen met drinken”.

Meer ervaringsverhalen

Bart
Bart (55) groeit op in een gezin waar alcohol aan de orde van de dag is. Voor hemzelf blijft het later niet alleen bij drank: hij rolt steeds verder het criminele circuit in en zijn cocaïneverslaving neemt al snel de overhand.
Ahmed El Horrachi
Jarenlang staat het leven van Ahmed (41) in het teken van GHB. Bijna twee decennia lang gebruikt, produceert en verkoopt hij het middel.
Alberto Reugebrink
Stiekem roken met vriendjes, toen een jointje en een biertje, later een lijntje. Wat voor Alberto Reugebrink (49) begint met…