Spring naar content

Nicotine

Wil je stoppen met roken? Heb je al meerdere pogingen gedaan maar lukt het je simpelweg niet? Je bent niet de enige. De meeste rokers hebben meerdere pogingen nodig voordat het hen lukt om definitief te stoppen. En wanneer je stopt onder begeleiding is de kans dat het lukt groter dan wanneer je het in je eentje probeert.

In Nederland rookt iets minder dan een kwart van de bevolking van 18 jaar en ouder. Het merendeel van de rokers roken sigaretten uit een pakje of shag. De belangrijkste verslavende stof in tabak is nicotine. Nicotine zit ook in e-sigaretten en soms ook in shisha-pennen.

Waarom zou ik stoppen met roken?

Stoppen met roken levert een aanzienlijke gezondheidswinst op voor jezelf en je omgeving (meerokers). Stoppen heeft de volgende gezondheidseffecten:

  • Na 20 minuten daalt de bloeddruk en hartslag;
  • Na 12 uur is het niveau koolmonoxide in het bloed weer normaal;
  • Na 2-12 weken is de longfunctie en bloedsomloop verbeterd;
  • Na 1-9 maanden is de rokershoest weg en heeft de ex-roker meer adem;
  • Na een jaar is het verhoogde risico op coronaire hartziekten gehalveerd;
  • Na 5-15 jaar is het risico op een beroerte gelijk aan dat van een niet-roker;
  • Na 10 jaar is het verhoogde risico op longkanker gehalveerd en het risico op andere kankersoorten verminderd;
  • Na 15 jaar is het risico op hart- en vaatziekten gelijk aan dat van een niet-roker.

Stoppen met roken voor de leeftijd van 50 jaar, halveert de kans om aan roken te overlijden. Des te langer het roken geleden is, des te sterker de risico’s op aan roken gerelateerde ziekten afnemen. 

Waar kan ik hulp vinden?

Roken de Baas

Reguliere behandeling voor stoppen met roken wordt alleen vergoedt als je voor een andere verslaving bij Tactus in behandeling bent.

Online Zelfhulp

Jij kunt zelfstandig stoppen met roken door te verschillende online opdrachten te doen. De Jellinek Online Zelfhulp ondersteunt en motiveert je op een aantrekkelijke manier om door te gaan en je doel niet uit het oog te verliezen.

Handige apps

Wil proberen zelf te stoppen? Hartstikke goed! Er zijn gratis apps die je een steuntje in de rug kunnen geven. In samenwerking met Tactus is hiervoor de app Stopmaatje ontwikkelt. Dit geeft inzicht en

Meer over roken

Veelgestelde vragen

80%

rokers wil graag stoppen

Zo’n 80% van de rokers wil stoppen met roken. In het afgelopen jaar hebben 36,9% van alle rokers van 18 jaar en ouder minstens één serieuze poging gedaan om te stoppen. Dus, hebben minimaal één keer 24 uur of langer gestopt met roken.

Vrouwen (39,3%) deden vaker een serieuze stoppoging dan mannen (35,0%). Dagelijkse rokers deden minder vaak een serieuze stoppoging dan niet-dagelijkse rokers.

Het percentage rokers dat een serieuze stoppoging deed is het hoogst onder 25-39 jarigen (41,7% tot 46,4%) en het laagst onder de rokers van 65 jaar en ouder (27,1%).