Spring naar content

Nicotine

Wil je stoppen met roken? Heb je al meerdere pogingen gedaan maar lukt het je simpelweg niet? Je bent niet de enige. De meeste rokers hebben meerdere pogingen nodig voordat het hen lukt om definitief te stoppen. En wanneer je stopt onder begeleiding is de kans dat het lukt groter dan wanneer je het in je eentje probeert.

In Nederland rookt iets minder dan een kwart van de bevolking van 18 jaar en ouder. Het merendeel van de rokers roken sigaretten uit een pakje of shag. De belangrijkste verslavende stof in tabak is nicotine. Nicotine zit ook in e-sigaretten en soms ook in shisha-pennen.

Waar kan ik hulp vinden

We kunnen allemaal wat ondersteuning gebruiken.
Kijk hoe je jezelf kunt ondersteunen of hoe anderen je kunnen helpen.

  • Zelfstandig

    Jij kunt zelfstandig stoppen met roken door te verschillende online opdrachten te doen. De Jellinek Online Zelfhulp ondersteunt en motiveert je op een aantrekkelijke manier om door te gaan en je doel niet uit het oog te verliezen.

  • Forum

    Heb je behoefte aan contact met anderen omdat je wilt weten hoe anderen het alcoholprobleem aanpakken? Neem dan deel aan ons forum.

  • Handige apps

    Wil proberen zelf te stoppen? Hartstikke goed! Er zijn gratis apps die je een steuntje in de rug kunnen geven.

Over roken

Veelgestelde vragen

Roken en jij

Veelgestelde vragen

De hulpverlening

Veelgestelde vragen

80%

rokers wil graag stoppen

Zo’n 80% van de rokers wil stoppen met roken. In het afgelopen jaar hebben 36,9% van alle rokers van 18 jaar en ouder minstens één serieuze poging gedaan om te stoppen. Dus, hebben minimaal één keer 24 uur of langer gestopt met roken.

Vrouwen (39,3%) deden vaker een serieuze stoppoging dan mannen (35,0%). Dagelijkse rokers deden minder vaak een serieuze stoppoging dan niet-dagelijkse rokers.

Het percentage rokers dat een serieuze stoppoging deed is het hoogst onder 25-39 jarigen (41,7% tot 46,4%) en het laagst onder de rokers van 65 jaar en ouder (27,1%).