Cliënten beoordelen ons met een 8.2
U bevindt zich hier: Home > Verwijzers > Lichte Verstandelijke Beperking en verslaving

TOPGGz afdeling Centrum Verslaving en LVB

Mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) en verslaving krijgen bij Tactus extra aandacht. Dat doen we niet voor niets. Mensen met een LVB zijn vatbaarder voor middelenafhankelijkheid en de consequenties van een verslaving zijn ook nog eens heviger. Onderzoek wees uit dat er veel meer mensen zijn dan verwacht met een LVB en verslaving.

Om de zorg voor deze doelgroep te verbeteren hebben we in de loop der jaren een gepast zorgaanbod ontwikkeld. De LVB-doelgroep heeft namelijk veel moeite met verbale informatie en legt moeilijk verbanden waardoor bijvoorbeeld zelfreflectie en ook generalisatie naar het dagelijks leven lastig is. Ook zien we dat mensen met een verstandelijke beperking  sneller vermoeid raken. Hierdoor blijken reguliere interventies vaak te moeilijk. Daarom hebben we de interventies geschikt gemaakt voor de doelgroep. Daarnaast hebben we veel geïnvesteerd in samenwerkingen met andere instellingen en onze medewerkers opgeleid om te werken met deze doelgroep.

Onze preventiemedewerkers zijn te vinden in verschillende LVB-instellingen, scholen, wijkteams en andere plaatsen waar LVB en verslaving een probleem is. Ook zijn zij gespecialiseerd in het motiveren richting verslavingsbehandeling. Aanmelding voor behandeling loopt altijd via de huisarts. Als deze ‘LVB’ vermeldt in de verwijsbrief wordt een afspraak met een LVB team gemaakt.

In deze behandeling door speciale LVB-teams werken we intensief samen met familie en begeleiders. Dit kan ambulant zijn, maar als dit niet voldoende is dat kan er ook gekozen worden voor korte of langer durende opname.

Tactus heeft een een TOPGGz-afdeling Centrum Verslaving en LVB.