Spring naar content

Voor verwijzers

Reguliere aanmelding

Ben je huisarts en heb je een patiënt met een verslavingsprobleem met bijvoorbeeld alcohol, cannabis, benzodiazepinen, gokken, gamen of eetstoornissen? Verwijs dan naar Tactus.

Tactus is aangesloten bij ZorgDomein; dit maakt het voor je als huisarts nog makkelijker om patiënten te verwijzen naar Tactus. Je kunt naar Tactus verwijzen als je patiënt in ons werkgebied woont: Overijssel, Flevoland en Gelderland.

Werkgebied Tactus Verslavingszorg: Flevoland, Gelderland, Overijssel

Let wel, afhankelijk van waar een patiënt woont, kan er sprake zijn van wachttijden. Uiteraard, proberen we de wachttijden voor intake en behandeling zo kort mogelijk te houden.

Uitzondering Flevoland

Je kunt alle patiënten die wonen in ons werkgebied bij ons aanmelden met uitzondering van Flevoland. In Flevoland behandelen wij alleen jeugd t/m 23 jaar. Voor volwassen patiënten verwijzen we je graag naar Amethist Verslavingszorg

Aanmelden

Wij adviseren om via ZorgDomein je patiënt bij ons aan te melden. Dit is namelijk de efficiëntste manier. Je vult dan alle gegevens in die wij nodig hebben om de aanmelding gelijk te kunnen verwerken en jouw patiënt direct naar de juiste plek binnen Tactus kunnen verwijzen.

Het is voor ons goed om te weten waarom je de patiënt wilt verwijzen en wanneer het gaat om een cliënt met lichte verstandelijke beperking (LVB). Onze collega’s van het aanmeldbureau houden dan bij het doorverwijzen naar de juiste plek hier rekening mee.

Verwijsbrief

Na de verwijzing ontvangen wij via ZorgDomein een verwijsbrief met voldoende informatie over de hulpvraag van de patiënt.

Wil je liever niet het ZorgDomein-portaal gebruiken? Dan kun je als huisarts zelf een verwijsbrief opstellen en naar ons aanmeldbureau mailen: aanmelding@tactus.nl. Wij hebben een sjabloon voor een verwijsbrief gemaakt. Uiteraard, accepteren we ook verwijsbrieven in je eigen format, maar het kan zijn dat we achteraf dan aanvullende informatie moeten opvragen. Let wel bij het mailen van deze privacygevoelige informatie dat je de gegevens op een beschermde manier verstuurt met een beveiligde mail applicatie, zoals bijvoorbeeld Zivver. Beschik je niet over een beveiligde mail omgeving dat kun je de Tactus conversatiestarter van Zivver hiervoor gebruiken. 

Logo Centrum Verslaving en LVB

Patiënten met een lichte verstandelijk beperking

Het is belangrijk dat je de LVB of het vermoeden hiervan vermeldt in jouw verwijsbrief. De cliënt krijgt dan een aangepast intaketraject aangeboden.

Als jouw LVB-patiënt buiten het verzorgingsgebied van Tactus woont, kunnen wij geen ambulante trajecten verzorgen. Wel kunnen we vanuit ons Centrum Verslaving & LVB eenmalig meekijken en advies geven (second opinion). Er vindt dan een telefonische triage plaats met één van onze LVB-regiebehandelaars. Aanvragen van de second opinion kan via info@centrumverslavingenlvb.nl.

Second opinion Centrum Verslaving & LVB

Verwijzers kunnen terecht bij Tactus voor second opinion-onderzoek.

Heb je vragen als:

  • Wat is de diagnose?
  • Wat zijn de behandelmogelijkheden bij deze patiënt?
  • Wat doet de behandeling stagneren?
  • Welke behandeling is geïndiceerd?
  • Wat kan Tactus mogelijk hierin bieden?

Bent u patiënt en wilt u een second opinion? Dan is het mogelijk om je via je huidige behandelaar hiervoor te laten verwijzen.

Intake

Als je een patiënt verwijst naar Tactus wordt hij/zij uitgenodigd voor een intake. Wij streven ernaar om binnen vijf werkdagen contact op te nemen met je patiënt om een intake in te plannen. De datum van de intake is afhankelijk van wachttijden. Voorafgaand aan de intake is er een kort telefonisch contact (15 minuten) met een behandelaar. De patiënt ontvangt voor de intake ook een online vragenlijst.

De intake is meestal een face-to-face gesprek en hierin wordt de ernst van de problematiek vastgesteld. De cliënt en de hulpverlener kijken vervolgens samen naar de best passende behandeling. In de intake wordt ook gevraagd of we de huisarts op de hoogte mogen stellen van de behandeling. Wanneer de cliënt toestemt, ontvang je na de intake hier bericht van.

Crisissituatie?

Heb je een patiënt die wegens een verslaving in een dreigende situatie verkeert? Meld hem of haar dan gelijk aan.

Magazine: Tactus in Beeld

  • Ontvang vier keer per jaar ons online magazine.
  • Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij Tactus.
  • Lees verhalen, interviews en tips.
  • Mis niets van het onderzoek van Tactus.
Tactus biedt hulp en advies aan huisartsen, maatschappelijk werkers en hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg. Ook aan mensen die werken bij het justitiële apparaat of wie anderszins betrokken zijn bij de hulpverlening aan mensen met verslavingsproblemen.

Lees meer