Spring naar content

WERKEN BIJ

Werken in de forensische zorg

Werken in de zorg. Maar dan met meer uitdaging!

Werken in de zorg maar dan met net iets meer uitdaging? Dat vind je in de forensische zorg! Ben jij op zoek naar een pittige baan, goed in het stellen van grenzen en kijk jij niet naar hoe iemand nu is, maar naar wat iemand weer kan worden? Dan is Tactus op zoek naar jou!

Forensische verslavingszorg, wat houdt dat eigenlijk in?

Vanuit verslavingen worden vaak delicten gepleegd. Het is dus niet verrassend dat een onderdeel van Tactus Verslavingszorg zich richt op forensische verslavingszorg. De focus ligt hier op het stoppen met het middelengebruik en voorkomen van delictgedrag.

Wij bieden klinische-, ambulante- en verblijfszorg aan, die past bij de cliënt en de justitiële titel. Daarbij richten we ons op zorg, behandeling én beveiliging.

Wie werken in de forensische verslavingszorg bij Tactus?

Binnen de forensische verslavingszorg van Tactus werken vooral Sociotherapeuten, Begeleiders, Verpleegkundigen, Maatschappelijk werkers, Psychologen, GZ-psychologen en Klinisch Psychologen. Collega’s die graag in de zorg willen werken, maar dan met meer uitdaging.

Het forensische stuk sprak mij aan omdat er vanuit verslaving ook vaak delicten worden gepleegd. Als een behandeling van een cliënt hier goed lukt help je twee groepen tegelijkertijd: de client én de maatschappij, want die wordt daarmee weer een stuk veiliger. Een dubbele winst dus!

Angelique Nieuwenhuis, Klinisch Psycholoog

Hoe ziet forensische verslavingszorg bij Tactus eruit?

De forensische verslavingszorg van Tactus bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Piet Roordakliniek

    In de Piet Roordakliniek in Apeldoorn en Zutphen helpen we cliënten stoppen met middelengebruik. Daarnaast willen we voorkomen dat ze recidiveren. Benieuwd? Bekijk hier de sfeerimpressie

  • Justact

    JusTact is het forensische, ambulante onderdeel van Tactus Verslavingszorg. Vanuit verschillende locaties in de regio leveren we hoogwaardige verslavingsbehandeling in relatie tot delictgedrag.

  • Forensisch Beschermd Wonen

    Het Forensisch Beschermd Wonen (FBW) in Apeldoorn is er voor mensen die intensieve woonbegeleiding nodig hebben, vanwege hun problemen met verslaving, psychiatrische kwetsbaarheden en delictgedrag. Wonen in het FBW is vaak voorafgegaan door een behandeling in de (klinische) forensische verslavingszorg. Binnen het FBW in Apeldoorn hebben alle cliënten hun eigen appartement en is er veel aandacht is voor individuele begeleiding.

  • Forensische Verslavingskliniek Basalt

    De forensische verslavingskliniek Basalt in Almere geeft cliënten de mogelijkheid om, in een beschermde omgeving, weer regie te krijgen op hun leven door zeer intensieve verslavingsbehandeling en ondersteuning.

Samenwerkingspartner: Reclassering

De forensische verslavingszorg van Tactus werkt altijd samen met de reclassering. De reclassering van Tactus combineert ervaring met verslavingsgedrag, middelenmisbruik en delictgedrag in het reclasseringswerk. Wij streven er naar het recidiverisico terug te dringen voor justitiabelen, die direct of indirect door middelengebruik, in aanraking zijn gekomen met justitie. De basis van onze begeleiding is altijd het contact met de cliënt.

In de forensische verslavingszorg heb je toch veel te maken met agressie?

Ja, agressie komt op kleine schaal voor, bijna altijd verbaal. Iedere professional is opgeleid om cliënten te begeleiden en deze vorm van emotie te reguleren. ‘Forensische scherpte’ is een groot goed binnen ons werk. We krijgen continu scholing en begeleiding aangeboden binnen Tactus. Hierdoor kunnen we samen het ongewenste gedrag opnemen in de behandeling en in goede banen leiden.

Chantal: de vorm van agressie is veelal anders

Is werken in de forensische verslavingszorg iets voor jou?

Werken in de forensische verslavingszorg past zeker niet bij iedereen.

Wil jij:

  • vanuit vertrouwen werken?
  • de kwetsbaarheid van cliënten achter het probleemgedrag helen?
  • werken in de klinische-, ambulante- of verblijfszorg?
  • leuke collega’s?
  • je ontwikkelen als persoon en professional?

Dan komen we graag met je in contact!

Er is zoveel mogelijk binnen de forensische verslavingszorg. Wij vertellen je er graag meer over. Twijfel je nog en wil je meer informatie? Wij nodigen je uit voor een (digitaal of live) kop koffie of thee. Mail naar vacature@tactus.nl.

0651884463

Wat veel mensen niet verwachten is dat het in de kliniek draait om motiveren in plaats van separeren. Je moet observeren, op de cliënt afstappen en aan de slag met motiverende gespreksvoering. Er is geen continue reuring. Snel schakelen als het erop aankomt, daar zit de uitdaging in. Het is hier hollen of stilstaan.

Moniek van Koot, manager Piet Roordakliniek

Vacatures

Wil je gelijk kijken of er een passende vacature voor jou is?

Verhalen uit de praktijk

  • ‘Iemand verder helpen vanuit een andere leefwereld

    Iris van Leeuwen was van jongs af aan al gefascineerd waarom een dader tot een strafbaar feit komt. Iets kunnen betekenen voor deze doelgroep maakte van de Forensische Zorg een logische keuze. Onderhand werkt ze alweer 12 jaar als Maatschappelijk werker bij Tactus in de Forensische Piet Roordakliniek.

  • Systeemtherapie in de FZ

    Systeemtherapie is een prachtig vak en een must in de behandeling. Maar waarom zou je met deze functie kiezen voor de forensische verslavingszorg? Liesbeth ten Klooster, systeemtherapeut bij Tactus, vertelt vol passie over haar vak.

Lees hieronder de actievoorwaarden voor de LinkedIn-actie van
Op 1 juli is aan bestuurder Gerdy van Bellen de Horizontaal Toezicht vlag overhandigd. Voor het eerst werd er één vlag uitgereikt in plaats van twee, omdat Tactus de eerste zorgaanbieder is die in één keer overgaat op Horizontaal Toezicht voor zowel de reguliere zorg en de forensische zorg. Een mooie verrassing en een primeur!
Onder het motto #meedoeniswinnen doen wij dit jaar met ons team InTactus voor de zevende keer mee aan de Socialrun. Met lopers, fietsers, chauffeurs, kampbouwers, fysiotherapeuten, routecoördinatoren en een kookteam zetten we in drie dagen – 20 t/m 22 september 2024 – weer een sportieve teamprestatie van formaat neer.