Spring naar content
Werken bij

‘Iemand verder helpen vanuit een andere leefwereld’

29 juni 2021

Maatschappelijk werker in de forensische Zorg

Iris van Leeuwen

Iris van Leeuwen was van jongs af aan al gefascineerd waarom een dader tot een strafbaar feit komt. Iets kunnen betekenen voor deze doelgroep maakte van de Forensische Zorg een logische keuze. Onderhand werkt ze alweer 12 jaar als Maatschappelijk werker bij Tactus in de Forensische Piet Roordakliniek (PRK).

‘Het meest uitdagende vind ik elke keer weer hoe ik het beste aansluiting kan vinden bij de cliënt. De doelgroep is heel divers. Veel cliënten hebben een lichte verstandelijke beperking (LVB), een narcistische persoonlijkheidsstoornis of andere psychische stoornissen. Het slagen van een behandeling vraagt natuurlijk inzet van de cliënt zelf.  Dat we goed aansluiten bij het niveau, het gedrag en de motivatie van de cliënt is daarom noodzakelijk en dat moet je zien te achterhalen. Daarom dat we ook werken met schematherapie. Hier word je als maatschappelijk werker in meegenomen en waarborgen we de kwaliteit van zorg met elkaar.

‘De Piet Roordakliniek biedt een stimulerende en informele werkomgeving’

Je werkt hier zelfstandig, hebt je eigen werkwijze en tegelijkertijd staat er altijd een multidisciplinair team achter je. Deze bevlogen collega’s delen ook graag hun kennis met je, wat maakt dat jij jezelf blijft ontwikkelen. De Piet Roordakliniek biedt sowieso een stimulerende en informele werkomgeving. Als je aangeeft waarin jij jezelf graag wilt scholen of ontwikkelen dan wordt er serieus met je meegekeken wat de mogelijkheden zijn. Ook krijg je als je hier komt werken in de eerste periode een coach toegewezen, vooral als de forensische zorg nieuw voor je is, is dat erg fijn. 

Ik blijf het na 12 jaar nog steeds bijzonder vinden dat ik vanuit een andere leefwereld iemand verder kan helpen. Soms zijn het hele kleine dingen die een cliënt goed doen zoals wanneer er respectvol naar hen geluisterd wordt. Dat maakt voor mij het werken in de forensische zorg zo mooi!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…
Het Detox@Home-project onderzoekt hoe technologie kan worden ingezet om lichamelijke ontwenning in de thuisomgeving toegankelijker, effectiever en minder arbeidsintensief te maken. Promovendus Huub Lievestro (UT) ontwikkelt een prototype waarmee mensen veilig thuis kunnen detoxen. Tactus doet mee aan dit onderzoek….
  • Tactus in Beeld
Binnen Tactus beschikken we over de speciale TOPGGz-afdeling Terra. Maar wat voor zorg bieden we hier precies en wat maakt deze afdeling bijzonder?