Spring naar content
Werken bij

‘Iemand verder helpen vanuit een andere leefwereld’

29 juni 2021

Maatschappelijk werker in de forensische Zorg

Iris van Leeuwen

Iris van Leeuwen was van jongs af aan al gefascineerd waarom een dader tot een strafbaar feit komt. Iets kunnen betekenen voor deze doelgroep maakte van de Forensische Zorg een logische keuze. Onderhand werkt ze alweer 12 jaar als Maatschappelijk werker bij Tactus in de Forensische Piet Roordakliniek (PRK).

‘Het meest uitdagende vind ik elke keer weer hoe ik het beste aansluiting kan vinden bij de cliënt. De doelgroep is heel divers. Veel cliënten hebben een lichte verstandelijke beperking (LVB), een narcistische persoonlijkheidsstoornis of andere psychische stoornissen. Het slagen van een behandeling vraagt natuurlijk inzet van de cliënt zelf.  Dat we goed aansluiten bij het niveau, het gedrag en de motivatie van de cliënt is daarom noodzakelijk en dat moet je zien te achterhalen. Daarom dat we ook werken met schematherapie. Hier word je als maatschappelijk werker in meegenomen en waarborgen we de kwaliteit van zorg met elkaar.

‘De Piet Roordakliniek biedt een stimulerende en informele werkomgeving’

Je werkt hier zelfstandig, hebt je eigen werkwijze en tegelijkertijd staat er altijd een multidisciplinair team achter je. Deze bevlogen collega’s delen ook graag hun kennis met je, wat maakt dat jij jezelf blijft ontwikkelen. De Piet Roordakliniek biedt sowieso een stimulerende en informele werkomgeving. Als je aangeeft waarin jij jezelf graag wilt scholen of ontwikkelen dan wordt er serieus met je meegekeken wat de mogelijkheden zijn. Ook krijg je als je hier komt werken in de eerste periode een coach toegewezen, vooral als de forensische zorg nieuw voor je is, is dat erg fijn. 

Ik blijf het na 12 jaar nog steeds bijzonder vinden dat ik vanuit een andere leefwereld iemand verder kan helpen. Soms zijn het hele kleine dingen die een cliënt goed doen zoals wanneer er respectvol naar hen geluisterd wordt. Dat maakt voor mij het werken in de forensische zorg zo mooi!’

Als jouw reactie een URL bevat moet deze beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De URL moet beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Gerelateerd

  • Blog: wij zijn Tactus
Een tijd geleden, toen ik nog bezig was met mijn klinische behandeling, kreeg ik na zo’n vijf maanden aan gesprekken te horen van mijn psychiater dat ik overduidelijk hoogsensitief ben.
  • Werken bij
Je moet van puzzelen houden, want volgens Rianne Heiligers, roosterconsulent, zit voor haar de uitdaging in het zo optimaal mogelijk maken van een rooster voor medewerkers en locaties; en dat is soms flink puzzelen! Perfect voor iedereen zal een rooster nooit zijn, maar we zoeken wel altijd naar de beste opties.
  • Blog: wij zijn Tactus
Ik woon in een buurtje met enorm veel gelijkwaardige kruisingen. Altijd lachen, want ik denk dat zeker tachtig procent van de mensen niet meer weet hoe het werkt zo’n gelijkwaardige kruising.