Spring naar content

Wij zijn Tactus

Bij Tactus Verslavingszorg werken we aan het voorkomen van verslaving en aan herstel van mensen met een verslaving. Op Wijzijntactus delen we ervaringsverhalen, filmpjes en blogs.

Tactus bestaat uit de honderden mensen die bij ons werken en duizenden mensen die hulp, advies of anderszins ondersteuning krijgen. Dat geldt ook voor naasten.

De verhalen van onze medewerkers, (ex)-cliënten en naasten geven je misschien (h)erkenning, leren je meer over wat we bij Tactus doen, of bieden tips.

Samen zijn wij Tactus. Omdat het ons samen wel lukt.

 • “Echt, schaamte is nergens voor nodig”

  Ellah Harmsen heeft een oudere broer met een lange verslavingsgeschiedenis. Ze maakte dit van dichtbij mee. “Mijn broer was in zijn pubertijd nogal opstandig. Maakte thuis ruzie. Kreeg verkeerde vrienden en deed mee met vernielingen en inbraken.”

 • Docu: No Junk

  Om de mens achter de verslaving te kunnen laten zien, is er samen met RTV Oost door mensen van onze locatie aan de Ripperdastraat in Enschede gewerkt aan een serie van vijf verschillende portretten.

Ervaringsverhalen

Driesje Verdonck (50) is pas veertien als ze veel alcohol begint te drinken. Jaren later mondt dit uit in een handvol verslavingen die zeker 25 jaar haar leven bepalen.
Hoe stellig Daan Bruijel (63) zich als jonge vent ook had voorgenomen om niet net als zijn moeder alcoholverslaafd te raken, de realiteit liep anders. Jaren vol drank en sombere dagen volgden, tot Daan in 2015 besloot dat het anders moest.
Ellah Harmsen
Ellah Harmsen heeft een oudere broer met een lange verslavingsgeschiedenis. Ze maakte dit van dichtbij mee. “Mijn broer was in zijn pubertijd nogal opstandig. Maakte thuis ruzie. Kreeg verkeerde vrienden en deed mee met vernielingen en inbraken.”
Henri Gelderman
Moeilijke tijden, trauma’s en weggestopte emoties zorgden bij Henri Gelderman (52) niet voor een drank- of drugsverslaving, maar voor een eetverslaving. Na twintig jaar met pieken en dalen met deze verslaving te dealen kwam hij er bij Tactus achter dat de kern van zijn probleem veel dieper lag dan hij eerst dacht.
Shaam Chitoe
Roerige tijden kent de goedlachse Shaam Chitoe (36) maar al te goed. Hoe leuk en spannend zijn turbulente leven op sommige momenten ook was, zo eenzaam en moeilijk werd het toen zijn verslavingen de overhand namen.
Anna
Anna’s zoon kreeg een alcoholprobleem. Mede door gesprekken met andere naasten tijdens ontmoetingsavonden, kreeg ze inzicht in haar rol bij zijn herstelproces. Hoorde het verdriet van andere ouders, wat troostend werkte.

Blog

“Dit is echt je ding hé, bemoeizorg”, zegt mijn werkdate als we na het laatste huisbezoek in de auto zitten. Volmondig zeg ik “ja.” Ik denk: dat heeft ze heel goed opgemerkt.
Persoonlijke groei. Wat is dat nou eigenlijk? En hoe is dat van toepassing op mensen met verslavingsproblematiek en trauma’s, die in een herstelproces zitten?
Ik ben er klaar voor. Waarvoor, vraag je je wellicht af? Openheid over mijn terugval. Of beter gezegd: hoe ik weer op ben gestaan, en mijn weg heb teruggevonden!
“Het is vandaag zondag”, zegt de man van begin vijftig. Ik zit aan de hoge tafel met een kartonnen bekertje koffie. “Dan hoef ik straks niet af te wassen.”
Begin deze maand was het vier jaar geleden dat ik naar de kliniek ging voor een detox en een lange opname. Het ging erg slecht; de eerste week zat ik in een rolstoel.

Werken bij

Binnen Tactus zijn ze een beetje een vreemde eend in de bijt; de drie geestelijke verzorgers. Ze bieden begeleiding, hulp en advies aan cliënten met levensvragen. Collega Aris Gude is een van hen, werkzaam in de forensische verslavingskliniek in Zutphen en Apeldoorn.
Als HBO-V student kom Guy Severein voor een stageplek bij toeval in de verslavingszorg terecht. “Tijdens mijn opleiding was er weinig aandacht voor de verslavingszorg dus ik had geen idee wat ik moest verwachten. Dat het werkveld mij zo positief verraste en ik ontzettend geïntrigeerd raakte door de doelgroep daar stond ik wel van te kijken.
‘Het is atypische geneeskunde volgens opleideling Leslie Astro, maar als je van uitdaging houdt, stevig in je schoenen staat en mensen wilt helpen die dagelijks met hun ziekte worstelen dan is verslavingsgeneeskunde de beste keuze!’
Als Amber na haar studie HBO-V tijdens vrijwilligerswerk in Cambodja een vacature van Tactus onder ogen komt, twijfelt ze geen moment. Ze is op zoek naar een baan die haar veel uitdaging biedt en omdat ze weinig van de verslavingszorg weet lijkt het haar extra interessant.
Tien jaar terug komt Jolien Oost voor een behandeling bij Tactus binnen, na een lange tijd weet zij van haar verslaving los te komen. Tijdens haar herstel volgt ze verschillende herstelcursussen. Na het afronden van al deze cursussen mag ze binnen Intact zelf de cursus geven aan andere cliënten. Vanaf dat moment start haar vrijwilligerscarrière bij Tactus al.

Video’s

 • Inclusieve technologie bij verslavingszorg

  Tijdens de NISPA dag op woensdag 14 oktober 2022, heeft Joanneke van de Nagel gesproken over: Wat is inclusieve technologie en hoe passen we dit toe?

 • No Junk

  Om de mens achter de verslaving te kunnen laten zien, is er samen met RTV Oost door mensen van onze locatie aan de Ripperdastraat in Enschede gewerkt aan een serie van vijf verschillende portretten.

 • Making of HeldFood

  De making of van het kookboek HeldFood.

 • Tactus Talk 2 – Serena & Hester – Jeugdkliniek

  In deze Tactus Talk vertelt Serena wat ze aan opname in de Jeugdkliniek heeft (gehad).

 • Tactus Talk 1 – Danny en René – Tactory Werk

  In deze Tactus Talk vertelt Danny over zijn werk bij Tactory.

 • Nieuwjaarsgesprek met Ruud

  Omdat het ons in 2022 samen ook lukt!

 • Wat is verslaving?

 • Hoe kan je verslaving herkennen?

 • Hulp zoeken en stoppen

 • Preventie bij de Nederlandse ggz – Het voorbeeld van Tactus Verslavingszorg

  Om mensen mentaal en fysiek gezond te houden is het belangrijk om in te zetten op preventie. Preventie helpt ook om te voorkomen dat klachten erger worden. Wat is de rol van de ggz-sector in preventie? Aan de hand van het voorbeeld van Tactus Verslavingszorg wordt dit toegelicht.

 • VRelax inzet Tactus Verslavingszorg

  Bij Tactus Verslavingszorg wordt VRelax ingezet om cliënten te helpen ontspannen. VRelax is een prettige manier om behandeling te ondersteunen. Psychiater Joanneke van der Nagel en senior verpleegkundige Kim Haverkort vertellen over hun ervaring hiermee.

 • Verslavingsreclassering & The Gym – Reset

  Na een gevangenisstraf valt re-integreren in de maatschappij vaak zwaar. Normaal al, maar helemaal tijdens een coronacrisis. Goede ondersteuning is dan ook zeer welkom. En dus sloegen Tactus Verslavingsreclassering en sportschool The Gym in Apeldoorn de handen ineen en ontwikkelden een speciaal programma: sporten en bewegen op maat voor ex-gedetineerden tijdens een personal training.

 • Herstelfilm Tactus Verslavingszorg

  ln een kwetsbaar en eerlijk videodocument over veerkracht vertellen Misha, Daphne, Tim en Glenn over vallen en weer opstaan en het lef hebben om hulp te vragen.

 • Better off alone? – Film over naasten van mensen met een verslaving door Sander Koomen

  In deze film worden psychiater Joanneke van der Nagel en familie-ervaringsdeskundige Sylvie Spoelstra, beide van Tactus, geïnterviewd over naasten van mensen met een verslaving. Het gaat over waar naasten tegenaan lopen. Gemaakt door UT student Sander Koomen voor zijn studie.

 • Tactus Verslavingszorg

  Tactus biedt hulp en advies aan jongeren en volwassenen voor elke vorm van verslaving. Van alcohol en drugs, tot eten, gokken, gamen, internet en seks. We zoeken naar de best passende begeleiding voor iedere afzonderlijke cliënt. Dat kan online, ambulant, klinisch en/of met zelfhulp.