Spring naar content

Wij zijn Tactus

Bij Tactus Verslavingszorg werken we aan het voorkomen van verslaving en aan herstel van mensen met een verslaving. Op Wijzijntactus delen we ervaringsverhalen, filmpjes en blogs.

Tactus bestaat uit de honderden mensen die bij ons werken en duizenden mensen die hulp, advies of anderszins ondersteuning krijgen. Dat geldt ook voor naasten.

De verhalen van onze medewerkers, (ex)-cliënten en naasten geven je misschien (h)erkenning, leren je meer over wat we bij Tactus doen, of bieden tips.

Samen zijn wij Tactus. Omdat het ons samen wel lukt.

 • “Echt, schaamte is nergens voor nodig”

  Ellah Harmsen heeft een oudere broer met een lange verslavingsgeschiedenis. Ze maakte dit van dichtbij mee. “Mijn broer was in zijn pubertijd nogal opstandig. Maakte thuis ruzie. Kreeg verkeerde vrienden en deed mee met vernielingen en inbraken.”

 • Docu: No Junk

  Om de mens achter de verslaving te kunnen laten zien, is er samen met RTV Oost door mensen van onze locatie aan de Ripperdastraat in Enschede gewerkt aan een serie van vijf verschillende portretten.

Ervaringsverhalen

Bart
Bart (55) groeit op in een gezin waar alcohol aan de orde van de dag is. Voor hemzelf blijft het later niet alleen bij drank: hij rolt steeds verder het criminele circuit in en zijn cocaïneverslaving neemt al snel de overhand.
Ahmed El Horrachi
Jarenlang staat het leven van Ahmed (41) in het teken van GHB. Bijna twee decennia lang gebruikt, produceert en verkoopt hij het middel.
Alberto Reugebrink
Stiekem roken met vriendjes, toen een jointje en een biertje, later een lijntje. Wat voor Alberto Reugebrink (49) begint met…
Driesje Verdonck
Driesje Verdonck (50) is pas veertien als ze veel alcohol begint te drinken. Jaren later mondt dit uit in een handvol verslavingen die zeker 25 jaar haar leven bepalen.
Daan Bruijel
Hoe stellig Daan Bruijel (63) zich als jonge vent ook had voorgenomen om niet net als zijn moeder alcoholverslaafd te raken, de realiteit liep anders. Jaren vol drank en sombere dagen volgden, tot Daan in 2015 besloot dat het anders moest.
Ellah Harmsen
Ellah Harmsen heeft een oudere broer met een lange verslavingsgeschiedenis. Ze maakte dit van dichtbij mee. “Mijn broer was in zijn pubertijd nogal opstandig. Maakte thuis ruzie. Kreeg verkeerde vrienden en deed mee met vernielingen en inbraken.”

Blog

Het was eindelijk lente, zo midden in de meivakantie. 24 graden met zon! Laat dat nou net de dag zijn…
“Gezondheid!” Dat wensen we het elkaar bij een nies of hoest. Maar hoe vaak staan we er eigenlijk echt bij stil? Onze gezondheid is één van de belangrijkste dingen die we hebben en ook zo kwetsbaar om het te kunnen verliezen.
Afgelopen jaar waren we druk bezig met het organiseren van Helder Uit. Waar gaan de jongeren tegenwoordig uit? En waar moeten ouders op letten?
Het is een mooie herfstdag en ik zit thuis voor m’n beeldscherm en ben ingelogd op Minddistrict. Als ervaringsdeskundige bij Tactus begeleid ik nu al bijna twee jaar mensen tijdens hun detox.
De zomervakantie is inmiddels weer een tijdje voorbij. Sterker nog, de bladeren vallen alweer van de bomen, en de herfstvakantie is al begonnen. Als preventiewerkers zijn we de laatste tijd weer veel in de scholen te vinden.

Werken bij

Werken in de verslavingszorg is zo anders dan veel mensen denken. Ik krijg vaak te horen ‘Wat spannend of heftig’, maar zo zie ik het niet.
Als jong meisje kent ze de verhalen van haar ouders over het werken met mensen met een verslaving. Ook werd haar vader op straat weleens aangesproken door een client, want beide ouders van Madieke Witten werkten toen en nog steeds bij Tactus. Dat alles maakt zo’n indruk dat ze van jongs af aan al weet dat ze later ook in de zorg wil gaan werken.
Werken in de flexpool geeft veel vrijheid en is ontzettend afwisselend. Maandelijks krijg je een rooster met alle openstaande diensten voor de maand erop. Vervolgens schrijf jij je in voor de uren van je arbeidscontract, deze variëren tussen de 8 en 32 uur, net wat jij wilt! Deze diensten zijn voor onze locaties in Apeldoorn, Deventer, Warnsveld en Zwolle.
Als HBO-V student kom Guy Severein voor een stageplek bij toeval in de verslavingszorg terecht. “Tijdens mijn opleiding was er weinig aandacht voor de verslavingszorg dus ik had geen idee wat ik moest verwachten. Dat het werkveld mij zo positief verraste en ik ontzettend geïntrigeerd raakte door de doelgroep daar stond ik wel van te kijken.
‘Het is atypische geneeskunde volgens opleideling Leslie Astro, maar als je van uitdaging houdt, stevig in je schoenen staat en mensen wilt helpen die dagelijks met hun ziekte worstelen dan is verslavingsgeneeskunde de beste keuze!’

Video’s

 • Moodmovie Verslavingsreclassering

  Deze moodmovie van SVG geeft een inkijkje in de levens van cliënten en laat zien hoe gepassioneerde reclasseringswerkers hen begeleiden in hun weg omhoog.

 • Krijg inzicht in de cruciale stappen van gebruik

  Is je cliënt misschien aan het gebruiken, maar nog niet direct verslaafd? Preventiewerker Gijs van Houwelingen van Tactus geeft een overzicht van de cruciale stappen in dit proces.

 • Waarom gedragsverandering zo moeilijk is

  Collega Gijs van Houwelingen vertelt waarom gedragsverandering zo uitdagend is en legt uit hoe je als hulpverlener omgaat met weerstand bij je cliënt.

 • De kunst van motiverende gespreksvoering

  Hoe begin je op een motiverende manier het gesprek over verslaving? Gijs van Houwelingen, preventiewerker bij Tactus Verslavingszorg, vertelt je de basis van motiverende gespreksvoering.

 • Waarom goede verslavingszorg bij jezelf begint

  Benieuwd hoe jij als professional je cliënt met een verslaving beter kunt ondersteunen? Ontdek het samen met Gijs van Houwelingen, preventiewerker bij Tactus Verslavingszorg, in deze videoserie van Zorg+Welzijn.

 • Inclusieve technologie bij verslavingszorg

  Tijdens de NISPA dag op woensdag 14 oktober 2022, heeft Joanneke van de Nagel gesproken over: Wat is inclusieve technologie en hoe passen we dit toe?

 • No Junk

  Om de mens achter de verslaving te kunnen laten zien, is er samen met RTV Oost door mensen van onze locatie aan de Ripperdastraat in Enschede gewerkt aan een serie van vijf verschillende portretten.

 • Making of HeldFood

  De making of van het kookboek HeldFood.

 • Tactus Talk 2 – Serena & Hester – Jeugdkliniek

  In deze Tactus Talk vertelt Serena wat ze aan opname in de Jeugdkliniek heeft (gehad).

 • Tactus Talk 1 – Danny en René – Tactory Werk

  In deze Tactus Talk vertelt Danny over zijn werk bij Tactory.

 • Preventie bij de Nederlandse ggz – Het voorbeeld van Tactus Verslavingszorg

  Om mensen mentaal en fysiek gezond te houden is het belangrijk om in te zetten op preventie. Preventie helpt ook om te voorkomen dat klachten erger worden. Wat is de rol van de ggz-sector in preventie? Aan de hand van het voorbeeld van Tactus Verslavingszorg wordt dit toegelicht.

 • Wat is verslaving?

 • Hoe kan je verslaving herkennen?

 • Hulp zoeken en stoppen

 • VRelax inzet Tactus Verslavingszorg

  Bij Tactus Verslavingszorg wordt VRelax ingezet om cliënten te helpen ontspannen. VRelax is een prettige manier om behandeling te ondersteunen. Psychiater Joanneke van der Nagel en senior verpleegkundige Kim Haverkort vertellen over hun ervaring hiermee.

 • Verslavingsreclassering & The Gym – Reset

  Na een gevangenisstraf valt re-integreren in de maatschappij vaak zwaar. Normaal al, maar helemaal tijdens een coronacrisis. Goede ondersteuning is dan ook zeer welkom. En dus sloegen Tactus Verslavingsreclassering en sportschool The Gym in Apeldoorn de handen ineen en ontwikkelden een speciaal programma: sporten en bewegen op maat voor ex-gedetineerden tijdens een personal training.

 • Herstelfilm Tactus Verslavingszorg

  ln een kwetsbaar en eerlijk videodocument over veerkracht vertellen Misha, Daphne, Tim en Glenn over vallen en weer opstaan en het lef hebben om hulp te vragen.

 • Better off alone? – Film over naasten van mensen met een verslaving door Sander Koomen

  In deze film worden psychiater Joanneke van der Nagel en familie-ervaringsdeskundige Sylvie Spoelstra, beide van Tactus, geïnterviewd over naasten van mensen met een verslaving. Het gaat over waar naasten tegenaan lopen. Gemaakt door UT student Sander Koomen voor zijn studie.

 • Tactus Verslavingszorg

  Tactus biedt hulp en advies aan jongeren en volwassenen voor elke vorm van verslaving. Van alcohol en drugs, tot eten, gokken, gamen, internet en seks. We zoeken naar de best passende begeleiding voor iedere afzonderlijke cliënt. Dat kan online, ambulant, klinisch en/of met zelfhulp.