Spring naar content
Tactus in Beeld

Talk ’n Joy week: praten én plezier voor kinderen van ouders met een verslavingsprobleem

“Kinderen hebben een hele plezierige zomerweek, maar we zijn meer dan een vakantiekamp”, zegt Miranda Velthuis, regiebehandelaar van de Talk ’n Joy week. “Er is elke dag aandacht voor het thema van thuis. Kinderen voelen zich in de basis altijd alleen met hun verhaal. ‘Niemand heeft dit’. ‘Ik ben de enige’. En in die week komen ze erachter dat ze niet de enige zijn.  

Zaterdagochtend komen ze gespannen aan maar vóór het avondeten delen ze al hun verhaal. Als op vrijdag de week afloopt, wil iedereen langer blijven. 

Al 18 jaar organiseert Tactus de Talk ’n Joy week voor kinderen tussen 8 en 18 jaar van een ouder/ouders met een verslaving. Een week waarin èn Talk èn Joy even belangrijk zijn. De dagelijks talkblokken (praten over thuis) net zo goed als het zwembad of het dierenpark. Een workshop met paarden helpt om van je angst af te komen en op te komen voor jezelf. Mindfulness leert je ontspannen en laat de opgetrokken schouders zakken. Het kan allemaal! 

Tijdens die week komen ook ervaringsdeskundigen – inmiddels volwassen – langs. Zij vertellen eerst hun eigen verhaal, daarna stellen de kinderen vragen. Het zijn heftige vragen; ze vragen alles en willen alles weten. ‘Was jouw papa ook wel eens ineens weg?’ Dat de ouder onverwachts in een kliniek zit. Of dat er ruzie was tussen de ouders en er geen dag is gezegd tegen het kind. 

Ervaringsdeskundigen zijn snel in gesprek met de kinderen; ‘Je stelt me deze vraag, hoe kom je er zo op?’ En een kind vertelt. Ze verstaan elkaar met weinig woorden.  Het helpt als kinderen kunnen plaatsen wat er aan de hand is en wat er is gebeurd. Je biedt ze perspectief. Het is een beschermende factor.  Erkenning en herkenning vinden bij elkaar, plezier hebben en daar veerkracht uit halen om de situatie thuis mee aan te gaan.  

Kinderen komen thuis met positieve ervaringen en nieuwe vrienden. Dit geeft hun veel veerkracht om de moeilijke dingen van thuis aan te kunnen. Je geeft ze wat goeds mee waar ze lang op door kunnen. Wij houden het goede van die week ook warm: we maken een fotoboekje, er komt een reünie en een traject op maat.  

Nederland telt 577.000 kinderen onder de 18 met een ouder of ouders met een verslaving.  

De aandacht voor KOV (kinderen van ouders met een verslaving) bij Tactus is enorm gegroeid. We zien dat terug in de aantallen per regio, als ook in de betrokkenheid van de verschillende collega’s, teams en locaties.  

Ook wij als collega’s, begeleiders, vrijwilligers kijken positief terug op deze intensieve week. We zijn als organisatie trots en dankbaar dat we dit nog steeds kunnen en mogen doen. We kijken uit naar volgend jaar en hopen in de week van 20 t/m 26 juli nog meer kinderen te verwelkomen!” 

2 reacties op “Talk ’n Joy week: praten én plezier voor kinderen van ouders met een verslavingsprobleem”

  1. Uit ervaring weet ik wat voor geweldige week dit is. Twee keer over heb ik deel mogen maken van het team. De talk ‘N Joy week was toch wel het hoogte punt van het jaar! Intensief, af en toe pittig, maar vooral heel erg genieten! En wat een kennis en kunde binnen het team, enorm waardevol!

    Ik hoop dat Tactus hier nog heel veel kinderen mee mag helpen!

  2. Het doet me plezier als oud-collega te merken dat er nog steeds met veel plezier aandacht wordt besteed aan de kinderen. Veel succes en groetjes van Sylvia Ilbrink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Tactus in Beeld
Tactus biedt therapie in allerlei soorten en maten en één van die therapievormen is groepstherapie. Wat houdt dat eigenlijk in en wat is het voordeel voor cliënten?
  • Tactus in Beeld
Tijdens de heropening van onze locatie aan de Polstraat in Deventer zorgde Rick Kamphuis met zijn foodtruck voor de feestelijke hapjes. Zelf was Rick ooit cliënt bij Tactus, later was hij als ervaringsdeskundige jarenlang collega.
  • Tactus in Beeld
Door Tactus, FEA (Federatie Eerstelijnszorg Almelo) en Menzis is enkele jaren geleden een project gestart naar vroegsignalering en -behandeling van verslaving in de huisartsenpraktijk in de regio Almelo.