Spring naar content
Werken bij

‘Passie voor Preventie’

11 juli 2024

Preventiewerker in Harderwijk

Naam: Arjan van Roon
Werklocatie: Burgtstraat, Harderwijk

‘De variatie in doelgroepen maakt het werk extra boeiend’

“Mijn avontuur begon toen het enthousiasme van een preventiewerker uit Almere me aanstak. Ik werkte toen nog bij een andere zorgorganisatie en door verslavingsproblemen van de doelgroep kwam ik in contact met Tactus. Toen er vervolgens op nog geen 100 meter van mijn huis in Harderwijk een preventiewerker gezocht werd, kon ik gewoon geen nee zeggen. Het was een kans die ik met beide handen aangreep!

Wat mijn werk zo bijzonder maakt, is de vrijheid die ik krijg. Ik stem nauw af met de gemeentes waar ik actief ben (Nunspeet, Elburg en Oldenbroek) en samen met het preventieteam zetten we ons jaarlijks in om de financiering voor regionale preventieprojecten rond te krijgen. Als team volgen we de richtlijnen van Verslavingskunde Nederland om ervoor te zorgen dat we altijd op de juiste weg zitten en zoveel als mogelijk evidence based.

Mijn werk is ongelooflijk veelzijdig. We organiseren ouderavonden, geven gastlessen, trainen docenten die leerlijnen van het Trimbos Instituut gaan doceren, en leiden Moti-4 en Moti-55 sessies. Daarnaast verzorgen we consultaties en begeleiden we Talk ’n Joy sessies. Veel van onze campagnes voeren we samen met de GGD uit. Het leukste aan mijn werk? De deskundigheidsbevordering! Werken met mensen die gepassioneerd zijn over hun eigen vak en bijdragen aan hun verslavingskennis geeft me enorm veel voldoening.

De variatie in doelgroepen maakt het werk extra boeiend. Van jong tot oud, iedereen komt aan bod. Volwassenen worden vaak via de huisarts POH-GGZ doorverwezen en hebben dan al serieuze verslavingsproblemen. Met de MOTI-55 methode proberen we hen te motiveren om in behandeling te gaan. Tijdens de wachttijd houden we, indien gewenst en noodzakelijk,  contact en bezoeken we ze af en toe, soms met een verpleegkundige, voor een check-up.

We werken ook nauw samen met onze collega’s in andere regio’s en er wordt veel georganiseerd rondom preventie en jeugd. Zo hebben we een vakgroep preventie waarmee we preventie beter op de kaart willen zetten. Ook wordt er elk jaar binnen Tactus een ‘Jeugddag’ georganiseerd, een inspirerende dag vol workshops, bedoelt voor alle medewerkers die met jeugd werken (dus ook voor collega’s van de jeugdkliniek en jeugdbehandelaren) en ontmoeten we elkaar jaarlijks tijdens een ‘Preventiedag’.

Onze locatie in de binnenstad van Harderwijk is echt uniek. We zijn gevestigd in een historisch pand, oorspronkelijk een weeshuis, wat een extra leuke sfeer geeft. Binnen deze kleine locatie bieden we ambulante behandeling, MZU (o.a. Methadon Uitgifte/verstrekking), voorzorg, preventie, systeemtherapie en zorgadministratie. Met een team van 16 à 17 mensen kennen we elkaar goed en benutten we elkaars expertise. De korte lijnen en snelle contacten maken ons werk efficiënt en effectief.

En we hebben het ook heel gezellig. We delen regelmatig leuke en leerzame podcasts via een speciale podcast-app en wichtelen elk jaar voor Kerst. Wichtelen, afkomstig uit Scandinavië, draait om behulpzaamheid, medeleven en naastenliefde. We trekken online lootjes en verrassen elkaar op creatieve manieren, zoals door het bureau van degene die we getrokken hebben op te ruimen of leuke berichtjes op te hangen over de persoon in kwestie, zonder dat diegene weet van wie het komt.

  Kortom: werken hier is niet alleen productief, maar ook ontzettend leuk en inspirerend!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Werken bij
Wat mijn werk zo bijzonder maakt, is de vrijheid die ik krijg. Ik stem nauw af met de gemeentes waar ik actief ben (Nunspeet, Elburg en Oldenbroek) en samen met het preventieteam zetten we ons jaarlijks in om de financiering voor regionale preventieprojecten rond te krijgen.
  • Blog: wij zijn Tactus
De zomer staat voor de deur en het festivalseizoen inmiddels wel gestart gegaan. Ook daar gaan we als Tactus naartoe, maar niet om dansjes te doen.
  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…