Spring naar content
Tactus in Beeld

Verslavingsreclassering en JusTact: dit is waarom ze zo goed bij elkaar passen

Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt bij Harrie Enzerink, directeur bedrijfsvoering en bij Tiemenna Oosterhof, directeur zorginhoud.

Ellen Schleedoorn

Ellen: “In mijn nieuwe functie is het onderdeel Verslavingsreclassering veelal hetzelfde. Daar was en ben ik verantwoordelijk voor zowel bedrijfsvoering als inhoud. Tevens ben ik nu verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van Justact, de forensische poliklinieken van Tactus.

Ellen werkt sinds 2007 bij Tactus Verslavingsreclassering. “Het is heel dynamisch; je hebt zowel binnen Tactus als buiten Tactus contacten. Buiten Tactus gaat het onder andere om de samenwerking met de twee andere reclasseringsorganisaties en met het Openbaar Ministerie. Het justitiële veld is sowieso interessant, er spelen meerdere belangen zoals het maatschappelijk belang van veiligheid en het cliëntbelang.  
Wij zijn zeer extern gericht, dat vind ik ook erg leuk. Vanaf het begin van het traject kijken we al waar iemand uiteindelijk naartoe kan. We zijn verwijzers en geen behandelaren”.

Het is een hele bewuste keuze geweest om JusTact erbij te halen. De bedoeling is om de verbinding tussen JusTact en de Verslavingsreclassering te optimaliseren.  
JusTact is verantwoordelijk voor de behandeling en Reclassering is verantwoordelijk voor de verwijzing. Het logo van de Verslavingsreclassering is niet voor niets reclasseren met zorg. We kunnen niet zonder elkaar. De bedoeling is dat we samen kijken wat de cliënt nodig heeft om recidive te voorkomen. De cliënt staat centraal: dat betekent dat we vandaaruit denken en handelen. Soms voeren protocollen de boventoon en niet de cliënt.” Ellen is de verbindende factor. Het is juist goed om meer betrokken te zijn bij JusTact want dan zie je ook wat daar gebeurt.

Ik vind het belangrijk dat we meer samen doen, onze kennis en kunde delen, aansluiten bij elkaars gesprekken, met elkaar in overleggen zitten.

Ellen Schleedoorn

Als we meer van elkaar weten, hebben we ook meer begrip voor elkaar en weten we wat er wel en niet kan. Daarnaast zorgt een intensieve samenwerking voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid richting cliënt en maatschappij. We kunnen elkaar versterken; ieder vanuit zijn of haar rol. Er spelen veel dezelfde thema’s zoals hoe om te gaan met urinecontrole en het inzetten van ervaringsdeskundigen. 

De focus in de nieuwe divisie ligt vooral op samenwerken in de forensische divisie. Cliënten komen daardoor sneller op de juiste plek én krijgen sneller wat ze nodig hebben. Hiermee bereik je het gemeenschappelijke doel: voorkomen of beperken van recidive.  De forensische divisie van Tactus heeft alles in huis: klinisch, ambulant en wonen. De combinatie Harrie, Tiemenna en Ellen maakt dat klinisch, wonen en ambulant goed met elkaar én met de Verslavingsreclassering zijn verbonden. Reclassering loopt immers langs het geheel mee en is overal in beeld.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…
Het Detox@Home-project onderzoekt hoe technologie kan worden ingezet om lichamelijke ontwenning in de thuisomgeving toegankelijker, effectiever en minder arbeidsintensief te maken. Promovendus Huub Lievestro (UT) ontwikkelt een prototype waarmee mensen veilig thuis kunnen detoxen. Tactus doet mee aan dit onderzoek….
  • Tactus in Beeld
Binnen Tactus beschikken we over de speciale TOPGGz-afdeling Terra. Maar wat voor zorg bieden we hier precies en wat maakt deze afdeling bijzonder?