Spring naar content
Werken bij

‘Mijn keuze viel op Verslavingsgeneeskunde’

16 februari 2023

Opleiding tot Verslavingsarts

Leslie Astro

‘Het is atypische geneeskunde volgens opleideling Leslie Astro, maar als je van uitdaging houdt, stevig in je schoenen staat en mensen wilt helpen die dagelijks met hun ziekte worstelen dan is verslavingsgeneeskunde de beste keuze!’

Tijdens de laatste fase van haar opleiding geneeskunde, op het moment dat ze naar een afrondende coschap zoekt, breekt corona uit. Leslie: ‘Er was geen plek meer te krijgen, iedereen hield de deur dicht. Bij toeval kwam ik in contact met Tactus en daar ging de deur wel open. Ik had geen idee wat de verslavingszorg precies inhield, maar het was voor mij dé kans om af te studeren. Uiteindelijk bracht het mij veel meer.

Tijdens mijn coschappen kwam ik erachter hoe interessant de verslavingszorg is, met name door het nauwe en bijzondere contact met patiënten. De doelgroep is rauw en authentiek. Het zijn mensen die heel goed weten wat ze willen en wie vaak door de reguliere zorg en/of familie afgewezen zijn. In de kern zijn het hele kwetsbare mensen. Een toneelstukje hoef je hier niet op te voeren dus dat ik direct op de man af kan communiceren past bij mij.

Ondanks dat geen enkele werkdag hetzelfde is en er vaak onverwachte dingen gebeuren, past een werkdag binnen normale kantoortijden.

Hoewel ik, voor ik bij Tactus kwam, geen idee had wat mijn specialisatie na mijn studie zou worden, besloot ik na mijn afstuderen voor de verslavingsgeneeskunde te kiezen. De opleiding is intensief, het is een 2-jarige opleiding dus je leert veel in korte tijd. Ik werk zelf fulltime: 4 dagen werken en 1 dag onderwijs. Het kost veel energie maar het is goed te doen. Je weet als arts dat veel en hard werken erbij hoort. Toch weet ik een goede balans te houden tussen privé en werk. Ondanks dat geen enkele werkdag hetzelfde is en er vaak onverwachte dingen gebeuren, past een werkdag binnen normale kantoortijden.

Tijdens de opleiding werk je veel samen met de verslavingsarts van de betreffende locatie waar je stage loopt, hij/zij is tevens je begeleider. Ook zijn er binnen Tactus twee opleiders die altijd te benaderen zijn. Omdat we met meerdere disciplines samenwerken is er ook altijd wel iemand in het team aan wie je een vraag kunt stellen of waar je wat van kunt leren. De samenwerking en ook de benadering is binnen Tactus laagdrempelig, wat heel prettig werkt. Ook heb je hier veel vrijheid in de manier van behandelen; je moet creatief zijn en ook goed kunnen improviseren. Je mindset moet je wel veranderen: het lukt niet altijd patiënten beter te maken. Maar desalniettemin haal ik dan mijn voldoening uit ogenschijnlijk kleine dingen die voor de patiënt heel groot zijn: een motivatie tot verandering of gewoon een luisterend oor bieden zonder oordeel. En ja, soms redden we ook gewoon levens.

De verslavingszorg kent een brede doelgroep en scenes met o.a. boeven, hardcore heroïneverslaafden, daklozen, maar ook een veel grotere patiëntenpopulatie met verborgen verslavingen. Elke stagelocatie binnen Tactus richt zich op een bepaalde doelgroep (kliniek, ambulant, sociale verslavingszorg of forensische verslavingszorg) dus tijdens de opleiding krijg je met alle soorten patiënten en behandelingen te maken. Soms is het bijna spannend te noemen wat we hier doen, en kom je situaties tegen die je in de reguliere zorg niet snel ziet. Dit maakt de verslavingsgeneeskunde zo uitdagend! Na de zomer hoop ik mijn studie af te ronden en als verslavingsarts aan de slag te mogen gaan.

Interesse?

Ben jij arts en heb je interesse in de specialisatie tot verslavingsarts? Lees dan snel verder >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Blog: wij zijn Tactus
De zomer staat voor de deur en het festivalseizoen inmiddels wel gestart gegaan. Ook daar gaan we als Tactus naartoe, maar niet om dansjes te doen.
  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…
Het Detox@Home-project onderzoekt hoe technologie kan worden ingezet om lichamelijke ontwenning in de thuisomgeving toegankelijker, effectiever en minder arbeidsintensief te maken. Promovendus Huub Lievestro (UT) ontwikkelt een prototype waarmee mensen veilig thuis kunnen detoxen. Tactus doet mee aan dit onderzoek….