Spring naar content
Blog: wij zijn Tactus

‘Gamen maakt mij blij’

13 september 2019

“De jeugd van tegenwoordig zit alleen maar achter hun schermpje”. Hoe kijken jongeren tegen deze uitspraak aan en klopt het beeld met de werkelijkheid? Preventiewerker Rosan Bouwhuis legt deze uitspraak voor aan een jongere.

“Ik snap niet wat die jongeren zo leuk vinden aan het spelen van die spellen.” “Ze zijn niet meer oprecht geïnteresseerd in elkaar.” “Dat spel lijkt belangrijker dan al het andere!” Dit zijn een aantal uitspraken van ouders die we horen tijdens ouderavonden of in telefoongesprekken met bezorgde ouders. Klopt het beeld met de werkelijkheid? Ik leg de uitspraken voor aan de 15-jarige Koen* die het leuk vindt om te gamen.

Koen is een leerling op het VMBO en houdt naast gamen ook van voetballen, actief bezig zijn en afspreken met vrienden en familie. “Ik vind het soms heel overdreven dat volwassenen gamen als negatief bestempelen. Ik speel graag Minecraft, Fortnite en Pub-G, maar ik link er geen bepaalde emotie aan. Ik start de computer op en ga gamen. Als ik het even niet meer leuk vindt, dan start ik een ander spel op. Wanneer is voel dat ik geïrriteerd raak door de gebeurtenissen in het spel, sluit ik hem af of kies ik voor een ander spel. Ik kan zelf stoppen met gamen, op school gaat het goed, spreek af met vrienden en zie mijn familie regelmatig. Ook houdt ik me aan afspraken zoals op tijd eten en op tijd zijn voor de voetbaltraining. Is het dan een probleem dat ik game?” Om daar achter te komen stel ik Koen een aantal vragen om zijn motivatie voor gamen te achterhalen.

Wat vind je zo leuk aan gamen?

Het is echt mijn passie, het maakt me blij. Het is leuk om met vrienden online af te spreken. De spellen zijn heel vet gemaakt. Ook is het leuk om nieuwe mensen te leren kennen, ook uit het buitenland. Ik kan nu veel beter Engels spreken. Soms zeg ik de dingen weleens verkeerd, maar dan verbetert de ander mij, en daar leer ik weer van.

Hoeveel tijd game je per dag?

Dat verschilt heel erg. Als ik een dag in het weekend helemaal niets te doen is, en het weer is slecht, dan speel ik tussen de 8-10 uur. Er zijn ook dagen dat ik niet of weinig game. Dat zijn vaak dagen dat ik naar school moet en moet voetballen. Ik vind het belangrijk dat eerst de belangrijke dingen gebeuren, voor ik ga gamen. Ook wil ik genoeg tijd met mijn vrienden doorbrengen. Face to face elkaar zien is veel leuker dan met elkaar afspreken in een game. Dus echt met elkaar afspreken is het aller leukste.

Game je weleens te veel?

Ik heb weleens gehad dat ik bij mijn vader verbleef en dat ik dan heel veel achter de computer zat. Dan voelde ik mij schuldig tegenover mijn vader. Ik had daar niet veel te doen. Ik had het gevoel dat ik mijn vader te weinig aandacht had gegeven en heb er ook mijn excuses voor aangeboden.

Ook had ik een tijdje veel stress thuis. Gamen en Youtube filmpjes kijken was voor mij toen een goede afleiding. Later, toen de stress wat meer weg was, ging ik ook minder gamen en minder Youtube kijken.

Zitten er ook minder leuke kanten aan gamen? Zo ja, welke?

Ik vind dat er niet heel veel mindere kanten zitten aan gamen. Het is wel zo dat er soms veel tijd in gaat zitten. Ook sluit je je af van de wereld, waardoor anderen misschien denken dat ik misschien niet met hun om wil gaan.

Gamen is erg populair. Ga het gesprek aan als er zorgen zijn.

Heb je vragen over het gamegedrag van een jongere? Neem dan contact op met de jeugdpreventie-afdeling van Tactus via: 088 382 2887.

* De echte naam van Koen is bekend bij de redactie

  • Blog: wij zijn Tactus
In games zitten wel veel verslavende elementen. Preventiewerker Rosan Bouwhuis interviewde de 15-jarige gameliefhebber Koen*.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Onderzoek
  • /
  • Publicaties
  • /
  • Tactus in Beeld
Het onderzoek van Jeroen Staudt, klinisch neuropsycholoog, richt zich op het beter begrijpen waarom bepaalde cliënten wel goed herstellen van jarenlang gebruik van middelen en andere cliënten minder, of zelfs niet.
  • Tactus in Beeld
“Ik ben heel enthousiast. Alles is hier voor mezelf. Ik hoef niks meer te delen. De rommel die ik opruim, is van mezelf.”
  • Methodes
  • /
  • Tactus in Beeld
Verdiepingsdiagnostiek (VD) is een kort diagnostisch onderzoek met advies over mogelijkheden voor eventuele behandeling. Het is op aanvraag en bestemd voor de adviesrapportage van Verslavingsreclassering en is bedoeld voor forensische cliënten met psychiatrische- en/of verslavingsproblematiek. Angelique Nieuwenhuis, klinisch psycholoog en…