Spring naar content
Blog: wij zijn Tactus

Even voorstellen

6 juni 2023

Blogger in de verslavingszorg, dat is weer eens wat anders. Ik zal beginnen met mijzelf even voorstellen. Mijn naam is Kim en ik werk nu ongeveer drieënhalf jaar bij Tactus.

De verslavingszorg heeft mij altijd al aangetrokken. Eigenlijk als pubermeisje al. Ik was 14 en zat op de middelbare school, een goede vriend van mij was destijds veel aan het gebruiken. Zelf noemde hij het experimenteren, maar het ging wel wat verder dan dat. Ik was er nauw bij betrokken en wilde hem graag helpen, meer dan dat ik eigenlijk kon. Weet je wat de valkuil is van heel veel hulpverleners? In plaats van iemand te ondersteunen of te helpen, willen we het vaak overnemen. Het oplossen en het voor ze doen. Maar zo werkt het natuurlijk niet.

Uiteindelijk moet iemand het zelf doen. Wij kunnen slechts mee denken, ondersteunen en sturing geven. Dat betekent dat we soms even op onze handen moeten zitten en dat klinkt veel makkelijker dan dat het is, nog steeds heb ik soms dat ik in mijn vraag al een antwoord geef, of pak ik de pen als ik zeg dat één van de jongere wat moet opschrijven. Ach we blijven allemaal maar mensen, en we mogen blijven doorleren.

Goed, terug naar het begin, als veertienjarig meisje wist ik het dus al: ik wil de hulpverlening in. Zo gezegd, zo gedaan. Na het afronden van mijn opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening ben ik bij het Leger des Heils gaan werken, in woonvoorzieningen en als trajectmanager voor plaatsingen op de woonvoorzieningen. Ik zag veel verslavingen om me heen, en heb heel veel geleerd over verslavingen. Maar ik wilde meer, ik wil mensen inzicht geven in hun gedachtes en gedag. Nu werk ik dus bij Tactus als preventiewerker voor de jeugd.

Als veertienjarig meisje wist ik het al: ik wil de hulpverlening in

En laten we wel wezen, zij zijn natuurlijk ook weer de toekomst. Hoe meer we het probleem bij de kern kunnen aanpakken, hoe meer we dit op latere leeftijd kunnen voorkomen. Preventiewerk is een hele brede functie. We doen eigenlijk van alles om ervoor te zorgen dat jongeren geen verslaving krijgen. Zo geven we voorlichtingen op scholen, aan de leerlingen zelf, maar ook aan de ouders en docenten. We geven daarnaast ook voorlichtingen aan andere hulpverleningsorganisaties.

Ook houden we Moti-4 gesprekken, dat zijn gesprekken om jongeren bewust te maken en inzicht te geven in hun gebruik, om daarmee de kans op stoppen/verminderen te vergroten. We staan ook op festivals en we hebben trainingen voor kinderen waarvan er bij de ouders sprake is van verslavingsproblematiek. Alles om de verslavingsproblematiek in de toekomst tegen te gaan.

Een leuke inspirerende baan, met superveel afwisseling. Ik ben zelf best creatief en met al die afwisselingen kan ik mijn creativiteit goed kwijt. En nu mag ik dat dus ook nog eens met jullie delen. Ik zal tijdens het bloggen verhalen van de jongeren met jullie delen. Maar ik neem jullie ook mee in mijn gedachtewereld, en die is behoorlijk groot. Ik heb er zin in, en ik hoop jullie ook.

2 reacties op “Even voorstellen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Blog: wij zijn Tactus
Het was eindelijk lente, zo midden in de meivakantie. 24 graden met zon! Laat dat nou net de dag zijn dat we onze Talk ’n Joy jongerendag hadden georganiseerd. Wat een geluk! De meeste jongeren kenden elkaar al van eerdere…
  • Tactus in Beeld
Tactus biedt therapie in allerlei soorten en maten en één van die therapievormen is groepstherapie. Wat houdt dat eigenlijk in en wat is het voordeel voor cliënten?
  • Tactus in Beeld
Tijdens de heropening van onze locatie aan de Polstraat in Deventer zorgde Rick Kamphuis met zijn foodtruck voor de feestelijke hapjes. Zelf was Rick ooit cliënt bij Tactus, later was hij als ervaringsdeskundige jarenlang collega.