Spring naar content
Blog: wij zijn Tactus

Even voorstellen

6 juni 2023

Blogger in de verslavingszorg, dat is weer eens wat anders. Ik zal beginnen met mijzelf even voorstellen. Mijn naam is Kim en ik werk nu ongeveer drieënhalf jaar bij Tactus.

De verslavingszorg heeft mij altijd al aangetrokken. Eigenlijk als pubermeisje al. Ik was 14 en zat op de middelbare school, een goede vriend van mij was destijds veel aan het gebruiken. Zelf noemde hij het experimenteren, maar het ging wel wat verder dan dat. Ik was er nauw bij betrokken en wilde hem graag helpen, meer dan dat ik eigenlijk kon. Weet je wat de valkuil is van heel veel hulpverleners? In plaats van iemand te ondersteunen of te helpen, willen we het vaak overnemen. Het oplossen en het voor ze doen. Maar zo werkt het natuurlijk niet.

Uiteindelijk moet iemand het zelf doen. Wij kunnen slechts mee denken, ondersteunen en sturing geven. Dat betekent dat we soms even op onze handen moeten zitten en dat klinkt veel makkelijker dan dat het is, nog steeds heb ik soms dat ik in mijn vraag al een antwoord geef, of pak ik de pen als ik zeg dat één van de jongere wat moet opschrijven. Ach we blijven allemaal maar mensen, en we mogen blijven doorleren.

Goed, terug naar het begin, als veertienjarig meisje wist ik het dus al: ik wil de hulpverlening in. Zo gezegd, zo gedaan. Na het afronden van mijn opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening ben ik bij het Leger des Heils gaan werken, in woonvoorzieningen en als trajectmanager voor plaatsingen op de woonvoorzieningen. Ik zag veel verslavingen om me heen, en heb heel veel geleerd over verslavingen. Maar ik wilde meer, ik wil mensen inzicht geven in hun gedachtes en gedag. Nu werk ik dus bij Tactus als preventiewerker voor de jeugd.

Als veertienjarig meisje wist ik het al: ik wil de hulpverlening in

En laten we wel wezen, zij zijn natuurlijk ook weer de toekomst. Hoe meer we het probleem bij de kern kunnen aanpakken, hoe meer we dit op latere leeftijd kunnen voorkomen. Preventiewerk is een hele brede functie. We doen eigenlijk van alles om ervoor te zorgen dat jongeren geen verslaving krijgen. Zo geven we voorlichtingen op scholen, aan de leerlingen zelf, maar ook aan de ouders en docenten. We geven daarnaast ook voorlichtingen aan andere hulpverleningsorganisaties.

Ook houden we Moti-4 gesprekken, dat zijn gesprekken om jongeren bewust te maken en inzicht te geven in hun gebruik, om daarmee de kans op stoppen/verminderen te vergroten. We staan ook op festivals en we hebben trainingen voor kinderen waarvan er bij de ouders sprake is van verslavingsproblematiek. Alles om de verslavingsproblematiek in de toekomst tegen te gaan.

Een leuke inspirerende baan, met superveel afwisseling. Ik ben zelf best creatief en met al die afwisselingen kan ik mijn creativiteit goed kwijt. En nu mag ik dat dus ook nog eens met jullie delen. Ik zal tijdens het bloggen verhalen van de jongeren met jullie delen. Maar ik neem jullie ook mee in mijn gedachtewereld, en die is behoorlijk groot. Ik heb er zin in, en ik hoop jullie ook.

2 reacties op “Even voorstellen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Onderzoek
  • /
  • Publicaties
  • /
  • Tactus in Beeld
Het onderzoek van Jeroen Staudt, klinisch neuropsycholoog, richt zich op het beter begrijpen waarom bepaalde cliënten wel goed herstellen van jarenlang gebruik van middelen en andere cliënten minder, of zelfs niet.
  • Tactus in Beeld
“Ik ben heel enthousiast. Alles is hier voor mezelf. Ik hoef niks meer te delen. De rommel die ik opruim, is van mezelf.”
  • Methodes
  • /
  • Tactus in Beeld
Verdiepingsdiagnostiek (VD) is een kort diagnostisch onderzoek met advies over mogelijkheden voor eventuele behandeling. Het is op aanvraag en bestemd voor de adviesrapportage van Verslavingsreclassering en is bedoeld voor forensische cliënten met psychiatrische- en/of verslavingsproblematiek. Angelique Nieuwenhuis, klinisch psycholoog en…