Spring naar content
Tactus in Beeld

Collega Mike over project ‘Gezond leven’: “We bieden cliënten gezondere keuzes aan die bijdragen aan lichamelijk herstel”

30 augustus 2022

Een gezonde leefstijl draagt bij aan de kwaliteit van leven: uit die gedachte is het project ‘Gezond leven’ ontstaan. De doelgroep van Tactus heeft in veel gevallen ingeleverd op gezond leven en gedurende de behandeling in de klinieken wil Tactus het gezonde leven in meerdere facetten terugbrengen. Collega Mike coördineert dit project en vertelt er meer over.

Mike Klinkhamer

Het project is opgedeeld in drie hoofdonderdelen: beweging, voeding en stoppen met roken. “We inventariseren de huidige situatie en leggen die naast de doelen die we voor ogen hebben. Zo kijken we hoe we met aanpassingen en verbeteringen de doelen kunnen behalen”, vertelt Mike. De doelen van het project zijn erop gespitst dat zowel cliënten als werknemers bij Tactus een gezonde leefstijl naleven. “Cliënten hebben in de tijd van gebruik lichamelijk soms veel ingeleverd en Tactus wil gezondere keuzes aanbieden om ook lichamelijk te kunnen herstellen.”

Beweging

In de kliniek in Rekken is Mike bijna de hele week bezig met sport, samen met de cliënten. Tijdens de sportblokken biedt hij allerlei sporten aan, ook laagdrempelig: slagbal, hockey, badminton, mountainbiken en zelfs beachvolleybal. “Bewegingsactivering draagt bij aan een betere conditie, geeft plezier, is spanningsverlagend en helpt overgewicht tegen te gaan. Binnen de huidige behandeling zien we veel al terug dat cliënten eerst op gewicht komen maar daarna doorschieten naar overgewicht. Wat ik mooi vind, is dat ik ook steeds meer collega’s zover krijg om met ons mee te sporten. Zo gaan de cliënten ook even anders naar ze kijken en dat maakt de drempel ook lager voor het cliëntcontact.” Ook de meeste cliënten geven aan erg enthousiast te zijn en de voordelen te ervaren. Eén van de favoriete activiteiten is het baantjes zwemmen, vertelt Mike: “Ze zijn even weg uit de vaste omgeving, ze kunnen bewegen, geven een goede kickstart aan hun dag of sluiten ‘m goed af en het geeft ontspanning op een drukke dag waarop ze ook therapie hebben.”

Stoppen met roken

Ook roken is een onderwerp dat aangepakt wordt: “De roker was eerst de norm en de niet-roker paste zich aan. Nu moet de roker zich aanpassen”, vertelt Mike. De terrassen worden rookvrij en daarnaast mogen ze niet met meer dan twee personen tegelijk roken, zodat het niet meer zo’n sociale aangelegenheid is. “Natuurlijk is er soms nog weerstand, maar het wennen heeft ook tijd nodig. Zonder cliënten iets te ontnemen willen we wel verandering aanbrengen en cliënten en medewerkers een plek geven zonder in de rook van anderen te hoeven zitten, dus dit zijn stappen de goede kant op.”

Gezondere keuzes

Op het gebied van voeding is volgens Mike misschien wel de meeste winst te behalen. “Zowel cliënten als werknemers beschikken niet altijd over voldoende kennis en bij cliënten helpt de financiële situatie ook niet altijd mee. Gezonde voeding is vaak duurder en dat maakt het niet gemakkelijker om andere keuzes te maken”, legt hij uit. “Als Tactus zijnde willen we vooral gezondere keuzes aanbieden. Niet zozeer iets afpakken, maar de cliënt meenemen om kleine veranderingen te maken.” In de klinieken in Rekken en Zutphen wordt tegenwoordig geen wit brood meer besteld, er staan niet bij elke maaltijd sauzen op tafel, er staat water op tafel bij het eten en er worden meer vegetarische maaltijden en meer groentes gegeten. “We letten ook meer op gevarieerd eten: niet alleen brood bij het ontbijt maar bijvoorbeeld ook kwark. En als cliënten op verlof gaan en terugkomen met allerlei chips, frisdrank en chocola proberen we het gesprek aan te gaan en te vragen waarom de cliënt deze producten koopt. Suiker is ten slotte eigenlijk ook een verslaving, je lichaam raakt eraan gewend en dan heb je het weer nodig.”

“We zien in dat de veranderingen die plaatsvinden bijdragen aan de behandeling en ontwikkeling van de cliënt”, legt Mike uit. Zo wordt er op korte termijn een multifunctioneel sportveld aangelegd voor de klinieken in Zutphen en is er in Enschede onlangs een nieuwe bewegingsagoog aangesteld. “Hele mooie ontwikkelingen,” zegt Mike, “Maar er is natuurlijk nog veel meer winst te behalen. Gelukkig zijn er veel enthousiaste collega’s die hier aan mee willen werken.”

Eén reactie op “Collega Mike over project ‘Gezond leven’: “We bieden cliënten gezondere keuzes aan die bijdragen aan lichamelijk herstel””

  1. Mike motiveert de cliënten erg goed. Ik weet dit uit ervaring. Alle vormen van sport geeft de cliënt een uitlaatklep. Daar mag in mijn ogen meer aandacht aan gegeven worden. Ook zou het een goed idee zijn als er meerdere mike’s op 1 locatie komen. Zodat er meer tijd is om een gezonder leven aan te leren. Vriendelijke groet. Monique Kappelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Onderzoek
  • /
  • Publicaties
  • /
  • Tactus in Beeld
Het onderzoek van Jeroen Staudt, klinisch neuropsycholoog, richt zich op het beter begrijpen waarom bepaalde cliënten wel goed herstellen van jarenlang gebruik van middelen en andere cliënten minder, of zelfs niet.
  • Tactus in Beeld
“Ik ben heel enthousiast. Alles is hier voor mezelf. Ik hoef niks meer te delen. De rommel die ik opruim, is van mezelf.”
  • Methodes
  • /
  • Tactus in Beeld
Verdiepingsdiagnostiek (VD) is een kort diagnostisch onderzoek met advies over mogelijkheden voor eventuele behandeling. Het is op aanvraag en bestemd voor de adviesrapportage van Verslavingsreclassering en is bedoeld voor forensische cliënten met psychiatrische- en/of verslavingsproblematiek. Angelique Nieuwenhuis, klinisch psycholoog en…