Spring naar content

Hulpaanbod

Jeugdverslavingszorg

Jeugd en jongvolwassenen zijn veerkrachtig; ze hebben vaak de wilskracht en het vermogen om problemen zelf aan te pakken. Mits ze de juiste begeleiding krijgen. Tactus kan hen op verschillende manieren hierin ondersteunen.

Duidelijke informatie

Tactus vindt het belangrijk dat je als jongere duidelijke en betrouwbare informatie kunt vinden over het gebruik van verslavende middelen. Hiervoor kun je terecht op Unity.nl. Via kennistests kom je te weten hoeveel jij weet over drank, drugs en mogelijk verslavend gedrag als gokken, gamen en internetten. Je kunt ook via zelftests inzicht krijgen in je gebruik.

Moti 4 is een goede site voor jongeren die meer willen weten over risicovol middelengebruik of gamegedrag. Merk je bijvoorbeeld dat je steeds meer blowt? Of dat je het steeds lastiger vindt om op tijd te stoppen met gamen? Heb je steeds vaker een black-out na een avondje drinken? Of merk je dat je op stap gaan zonder drugs niet meer leuk kunt vinden?
Maak jij je wel eens zorgen? Heb je het gevoel geen volledige controle te hebben over jouw gedrag? Moti4 helpt!

Mindyourtrip is een site speciaal voor jongeren over designerdrugs of nieuwe psychosociale stoffen (NPS) zoals 3MMC. Mind Your Trip helpt je NPS-gebruik te beheersen. Samen met professionals bieden we verschillende manieren om jouw NPS-gebruik onder controle te krijgen. Er zijn drie online cursussen om je te helpen meer grip te krijgen op je drugsgebruik. Een persoonlijke coach helpt je via de Mind Your Trip app op je mobiel. 

Inzicht

Ervaar je voordelen van je gebruik en gedrag, maar geeft je omgeving aan er last van te hebben? Inzicht geven in je gebruik of gedrag is ons uitgangspunt bij Tactus. Met behulp van bijvoorbeeld een zelftest krijg zowel jij als je ondersteuner inzicht in je gebruik. Met het advies kun je zelf eventuele vervolgstappen zetten. Ook met handige apps zoals Moti 4 kun je samen met een preventiewerker van Tactus kritisch je gebruik onderzoeken.

Specialistische hulp

Maar soms is bijsturen niet genoeg en heb je wat meer ondersteuning nodig. Bij Tactus zijn er verschillende vormen van behandeling die aansluiten bij jouw (gedrags-)verslaving. Zo hebben we bijvoorbeeld een specifieke cannabisbehandeling. 

Als er meer aan de hand is dan alleen gebruik, bijvoorbeeld een trauma of ADHD dan doen we vervolgonderzoek om de situatie goed in beeld te krijgen en starten vanuit daar een verdere behandeling. Dat kan meervoudige verslavingshulp zijn die we eventueel in samenwerking met andere zorgverleners bieden. 

Als het nodig is, kan de ondersteuning worden uitgebreid met hulp voor het hele gezin. In deze systeemtherapie kijken we naar de samenhang van de problemen en vanuit daar naar oplossingen.

Jeugdkliniek

Tactus biedt ook klinische behandeling aan voor jongeren van 13 – 23 jaar in een jeugdkliniek in Zutphen.

Alcohol & Drugs Poli

Soms komt een jongere wegens alcohol- of drugsgebruik terecht bij de huisartsenpost of in het ziekenhuis. Omdat alcohol- en drugsgebruik op jonge leeftijd erg schadelijk is, brengt de arts de jongere en diens ouders in contact met iemand van Tactus Verslavingszorg. Dit alles om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt.

Flyers en folders

  • Hulpaanbod
Alcohol en Drugs Poli
Als je na het gebruik van alcohol of drugs terechtkomt bij de huisartsenpost of in het ziekenhuis brengt de arts je in contact met iemand van Tactus. Om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt.
  • Hulpaanbod
Budo-project: Scoren met sport
Werken aan conditie en zelfvertrouwen, maar ook bewust worden van de gevolgen van middelen- en beeldschermgebruik.
  • Hulpaanbod
Jeugdkliniek Tactus
Je gebruik loopt uit de hand en je wilt daar iets aan doen. Te veel alcohol, overmatig blowen of te vaak gamen. Wat het ook is, in de jeugdkliniek kunnen we je helpen.
  • Voorlichting
Moti-4
In één tot vier gesprekken kijken we samen met je naar je gebruik. Het maakt niet uit waar je voor komt, of dat nou alcohol- of drugsgebruik, gokken of gamen is.
  • Voorlichting
Schermgebruik
Wil je weten of je wel goed om gaat met jouw schermgebruik? Hier lees je informatie over schermgebruik en tips om er beter mee om te gaan.