Spring naar content

Zelfhulpgroepen: iedereen begrijpt je daar

“Ga eens naar een zelfhulpgroep voor iets extra’s. Die tip kreeg ik tijdens mijn behandeling bij Tactus”, Cees Arensman praat over zijn ervaringen.

“Iedereen begrijpt je daar. Elke week jouw verhaal doen is zo fijn. Ik leerde open te zijn en alles te vertellen wat mij dwars zat. Dat is moeilijk, maar voelde me vanaf het begin veilig in de groep, want anderen doen dit ook. Zelfs gewoon luisteren mag; maar praten helpt en zo krop je niets op.

Iedereen begrijpt je daar

Cees Arensman

Mijn herstel begon in 2020 en ik wist zelf niet wat ik ermee aan moest. De supermarkt was moeilijk met mijn alcoholverslaving. Tips die ik kreeg:

  • Neem iemand mee
  • Koop online
  • Ga niet als je hoog in je trek zit

Als ik zwaar trek had was ik niet te pruimen. En bij een terugval voelde ik me beroerd en was er boosheid en onbegrip bij mijn ouders. Nu weten zij dat dit kan gebeuren en proberen mij te helpen. Ze hebben ook veel gehad aan de zelfhulpgroep.

Zelfhulpgroepen zijn voor verslaafden èn naasten en zijn gemengd. Zo leer je van elkaar. Een verslaafde kan prima uitleggen hoe hij jou manipuleert om geld te lenen. En hoe het anders kan.

Ik ben nu groepsleider in Enschede. Als je meer controle hebt, draait de rol iets om. Je gebruikt jouw kracht en helpt nieuwe mensen. Dat geeft een goed gevoel. Je blijft deelnemer van de groep en start gewoon met je eigen verhaal.

We krijgen mensen vóór, tijdens en na hun behandeling. Het maakt niet uit waar jij zit in jouw traject, je hebt er altijd wat aan. Dat is de kracht van de zelfhulpgroep.”

In herstel? Dit helpt jou terwijl jij de ander helpt.

Beatrix Boersma krijgt tijdens haar herstelperiode behoefte om iets te doen met haar eigen ervaring. Zij wil anderen vertellen hoe gevaarlijk een drankverslaving is en hoe snel je te veel drinkt. “Je bent er eerder áán dan áf.”
Via de ambulante begeleiding van Tactus doet ze bij Intact één van de herstelcursussen: ‘Werken met eigen ervaring’: een oriëntatie op werken als ervaringsdeskundige.

“Iedere week maak je een rondje met de groep:

  • Wat waren moeilijke momenten?
  • Had je een terugval of aanvechting?
  • Waardoor kwam dat?

Je steunt elkaar en houdt elkaar op de been. Als je in herstel bent, doe je dat vaak alleen of met een Tactus coach. Maar in het lotgenotencontact ontdek je: ‘daar loopt hij ook tegen aan’, ‘dat heeft zij ook gevoeld’. Dat is zo fijn! Het ligt niet aan mij; dat jij dit doormaakt is normaal.

Aan de hand van casussen toets je of jij geschikt bent om ervaringsdeskundige te zijn. En of je daarna de opleiding wilt gaan doen. Onderwerpen zijn o.a. hoe kijken collega’s tegen jou aan als jij als ervaringsdeskundige de organisatie instapt. Jij bent collega, maar als je een keer griep hebt, denken zij misschien aan een terugval.
Je leert ook gesprekstechnieken, sociale vaardigheden, jouw uitdagingen en jouw valkuilen.”

Beatrix wil graag trainer worden; zij heeft een onderwijsachtergrond. Ze gaat meelopen met haar eigen trainers en als dat goed verloopt, zou zij de cursus zelf kunnen geven. Dat geldt ook voor de andere herstelcursussen:

  • 20 jaar Intact

    20 jaar geleden begint Tactus met Intact Zelfhulp voor Verslaafden en hun naasten. Dit is het begin van onze zelfhulpgroepen. Tien jaar later komt daar het bureau Herstel bij; daar gaan de eerste opgeleide ervaringsdeskundigen aan de slag met herstelcursussen. Het wordt Intact Herstel en Zelfhulp.
    Het aanbod groeit verder tot een breed herstelaanbod. Denk aan trainingen en cursussen, zelfhulpgroepen en seminars. Intact Herstel en Zelfhulp is voor mensen die met hun herstel aan de slag willen en echte veranderingen willen in hun leven, maar ook voor naasten die behoefte hebben aan informatie en ondersteuning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Onderzoek
  • /
  • Publicaties
  • /
  • Tactus in Beeld
Het onderzoek van Jeroen Staudt, klinisch neuropsycholoog, richt zich op het beter begrijpen waarom bepaalde cliënten wel goed herstellen van jarenlang gebruik van middelen en andere cliënten minder, of zelfs niet.
  • Tactus in Beeld
“Ik ben heel enthousiast. Alles is hier voor mezelf. Ik hoef niks meer te delen. De rommel die ik opruim, is van mezelf.”
  • Methodes
  • /
  • Tactus in Beeld
Verdiepingsdiagnostiek (VD) is een kort diagnostisch onderzoek met advies over mogelijkheden voor eventuele behandeling. Het is op aanvraag en bestemd voor de adviesrapportage van Verslavingsreclassering en is bedoeld voor forensische cliënten met psychiatrische- en/of verslavingsproblematiek. Angelique Nieuwenhuis, klinisch psycholoog en…