Spring naar content
Blog: wij zijn Tactus

Uitgereden

13 februari 2019

Autorijden onder invloed is een slechte combinatie. Desondanks stapt 1,4 % van de automobilisten tijdens weekendnachten onder invloed van alcohol achter het stuur. Dit cijfer is de afgelopen jaren gedaald van 4,1% tot deze 1,4%, maar of deze cijfers kloppen met de werkelijkheid is de vraag. Het kan zijn dat de drinkende automobilist slimmer is geworden in het ontwijken van de controles. Leve de sociale media.

Harm, een welgestelde zeventiger dronk al zijn hele leven. Autorijden deed hij ook al jaren. Zoals gezegd, deze combi is de sleutel tot veel ellende. Harm was al vele malen aan gehouden met alcohol op. Het bekende riedeltje: boetes, rijbewijs ingenomen, Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer, hogere boetes, rijbewijs kwijt en flinke krassen op de lak. Dat laatste was volgens Harm nooit door zijn toedoen gekomen.

Harm moest op zitting verschijnen bij de rechtbank. In de dagvaarding stond dat hij was aangehouden op een landweggetje tussen  twee kleine dorpen in Noord Oost Twente. Naast hem had de huishoudelijke hulp gezeten. Een kwieke dame van tegen de zestig. Zij had achter het stuur gezeten, maar voelde zich niet goed worden. Iets met haar suiker. Harm bood aan om te wisselen van stoel en hij kroop achter het stuur. En hoewel Harm al jaren tegen iedereen die het wil weten verkondigd dat hij per dag niet meer drinkt dan twee droge witte wijn, was hij bij aanhouding teveel onder invloed om nog langer een voertuig te mogen besturen. En, ook niet onbelangrijk, hij was zijn rijbewijs al jaren kwijt.  Na de stoelwissel was hij niet verder gekomen dan de motor starten. De voorbij rijdende agent had de auto herkend en direct actie ondernomen door op het linker portierraam te kloppen. 

Op een namiddag mocht Harm voorkomen. Hij werd opgehaald door zijn vertrouwde hulp. Harm had mij ook gevraagd om hem in de rechtbank te ondersteunen. Harm was door de huishoudelijke hulp in een rolstoel van de rechtbank gezet. Onder het voorwendsel dat meneer niet meer zo stevig ter been was. Ook droge witte wijn heeft invloed op het evenwichtsorgaan. Harms verweer was een jammerklacht. Hij had het financieel niet zo breed en een boete kon daar niet meer bij. De officier eiste twee weken hechtenis. En in beslagname van de auto. Toen was het hek helemaal van de dam (gereden) want deze auto had hij jaren geleden speciaal gekocht voor zijn inmiddels overleden vrouw vanwege de hoge instap.

De rechter trok zich kennelijk het lot van Harm aan, die heel gedwee, wat krom gebogen in zijn rolstoel, een nederige indruk maakte, want de rechter vond hechtenis niet passend voor deze heer. Wel wilde hij voorkomen dat Harm zich weer schuldig zou gaan maken aan autorijden. Het rijden zonder rijbewijs is een misdrijf. Dus als Harm weer zou worden aangehouden, ging hij naar de gevangenis en zou de auto in beslag worden genomen.

Schuldbewust knikte Harm. De huishoudelijke hulp reed Harm de rechtszaal uit. De rolstoel moest in de rechtbank achter gelaten worden. Harm kon nauwelijks op zijn benen staan van de alcohol. Met de bekende alcoholtred bereikte hij na vele pauzes zijn auto. De hulp stapte links in.

Enkele maanden later is Harm betrapt door de wijkagent van het dorp. Hij zat in zijn auto, en had net de contactsleutel omgedraaid van zijn gehavende hoogzitter. Gelukkig stond hij nog op de oprit. Je moet er niet aan denken wat er allemaal had kunnen gebeuren als hij die oprit af was gereden. 

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerd

  • Tactus in Beeld
Tactus biedt therapie in allerlei soorten en maten en één van die therapievormen is groepstherapie. Wat houdt dat eigenlijk in en wat is het voordeel voor cliënten?
  • Tactus in Beeld
Tijdens de heropening van onze locatie aan de Polstraat in Deventer zorgde Rick Kamphuis met zijn foodtruck voor de feestelijke hapjes. Zelf was Rick ooit cliënt bij Tactus, later was hij als ervaringsdeskundige jarenlang collega.
  • Tactus in Beeld
Door Tactus, FEA (Federatie Eerstelijnszorg Almelo) en Menzis is enkele jaren geleden een project gestart naar vroegsignalering en -behandeling van verslaving in de huisartsenpraktijk in de regio Almelo.