Spring naar content
Tactus in Beeld

Terugblik Talk ‘n Joy week 2021: ‘Strong kids make strong adults.’

Fotografie en tekst: Amanda Leurink

Onlangs was alweer de 16e editie van onze Talk ’n Joy week, speciaal voor kinderen waarvan de ouder(s) een verslavingsprobleem heeft (gehad). Tijdens deze unieke week worden allerlei leuke activiteiten afgewisseld met gesprekken over thuis en wat de kinderen bezighoudt. Amanda Leurink was mee als leiding en schoot ook nog eens prachtige plaatjes tijdens de week. Ze vertelt over de bijzondere laatste avond.

Met onze groep wandelen we naar het centrum van Ommen. In ieders hand ligt een steen met daaromheen wc-papier met daarop teksten; wensen of situaties die de kinderen hier in Ommen willen achterlaten. We wandelen met een hoop gezelligheid en vertrouwen in elkaar naar de Vecht, die dwars door het centrum van Ommen loopt. Het voelt na zo intens en lang samen zijn als een minifamilie. In mijn rechterhand rust de steen van één van de kinderen. Terwijl hij met mij en een collega grapt en wedstrijdjes rennen wil doen bedenk ik me dat ik deze dagen ga missen als ik weer thuis ben. Het gevoel van iets goeds doen, er voor kinderen kunnen zijn en dat samen met mijn topcollega’s. Ieder jaar vind ik dit deze avond de meest bijzondere avond van het jaar en speelt deze gedachte. 

Aan de rand van het water staan we stil en start de leiding met het vertellen van de opdracht. Om de beurt gooien we stenen in het water. Je mag (het moet niet) hardop vertellen wat er op jouw papier geschreven staat. We luisteren naar elkaar, hebben respect voor elkaar en voelen allemaal hetzelfde. Het kippenvel loopt over mijn lichaam bij het horen van iedere wens. Met mijn camera maak ik van ieder kind een foto als herinnering en ondanks dat ik mijn emoties niet toon, komt het soms keihard binnen.


Als iedereen is geweest halen we de druk eraf door een ijsje te halen in het centrum. Meteen wordt er weer gekletst en gegrapt. Daarna wandelen we weer terug naar huis. Onderweg komen de verhalen en vertellen de kinderen veel over thuis en zichzelf. Ik vraag hierop door en kom zoveel te weten. Het wordt al donker en in mijn linkerhand voel ik de hand van één van de kids. Niet veel later volgt een andere hand in mijn rechterhand. Eenmaal terug gaan we lekker rondom het kampvuur zitten en sluiten we gezamenlijk de week af.

Bedankt Bultje en Saxion!

We willen de Bultje Foundation en Academie Mens en Maatschappij Saxion hartelijk bedanken voor hun financiële bijdrage aan Talk ‘n Joy. De kinderen hebben een onvergetelijke week vol positieve ervaringen beleefd.

Hartelijk bedankt namens alle Talk ’n Joy kinderen en hun ouders.

Sponsoring Talk ’n Joy

Zonder de bijdragen van maatschappelijk betrokken mensen en organisaties kan de Talk ’n Joy week niet jaarlijks worden georganiseerd. Meer lezen over sponsoring van de Talk ’n Joy week

Geef een reactie

De reacties zijn openbaar en kunnen door iedereen gelezen worden. Meer over de spelregels: reageren op kennisplein

Als jouw reactie een URL bevat moet deze beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Gerelateerd

  • Publicaties
In het Zwitserse tijdschrift Spectra is een interview gepubliceerd met Joanneke van der Nagel. Joanneke heeft het pilotproject “Collaboration Handicap et Addiction” vanuit haar expertise Verslaving & LVB begeleid.
  • Werken bij
Binnen Tactus zijn ze een beetje een vreemde eend in de bijt; de drie geestelijke verzorgers. Ze bieden begeleiding, hulp en advies aan cliënten met levensvragen. Collega Aris Gude is een van hen, werkzaam in de forensische verslavingskliniek in Zutphen en Apeldoorn.
  • Blog: wij zijn Tactus
“Dit is echt je ding hé, bemoeizorg”, zegt mijn werkdate als we na het laatste huisbezoek in de auto zitten. Volmondig zeg ik “ja.” Ik denk: dat heeft ze heel goed opgemerkt.