Spring naar content
Tactus in Beeld

Talk ’n Joyweek voor kinderen van ouders die een verslaving hebben (gehad)

3 juni 2021

Intens, mooi en helpend: zowel begeleider Jaimie als deelnemer Sanne vinden de Talk ’n Joy week een ervaring voor het leven. Elk jaar organiseert Tactus in de zomervakantie deze week waarin kinderen van (ex) verslaafde ouders ervaringen uitwisselen en leuke activiteiten ondernemen.

De vader van Sanne (19) is al sinds haar vroege jeugd aan alcohol verslaafd. Als hij zelf aan de bel trekt bij de huisarts, wordt hij doorverwezen naar Tactus Verslavingszorg. Niet alleen hij krijgt zorg, ook de rest van het gezin ontvangt begeleiding. Sanne gaat naar de Talkgroepen waarbij lotgenoten onder begeleiding naar elkaars verhalen luisteren en neemt later ook deel aan de Talk ’n Joy week. Het doet haar goed. Lotgenoten begrijpen hoe het is om bijvoorbeeld nooit onbezorgd naar huis te lopen na een drukke schooldag. Sanne: “Ik wist nooit hoe ik papa aan zou treffen. Eerder schaamde ik me heel erg voor mijn thuissituatie. Maar door Talk ’n Joy heb ik erover leren praten en dat helpt.”

Problemen voorkomen

In elke klas in Nederland zitten één a twee leerlingen die te maken hebben met vader of moeder met een verslavingsprobleem. “En dat zijn kinderen uit alle lagen van de bevolking,” vertelt Jaimie Grouwe, preventiewerker bij Tactus. Van die kinderen heeft een derde later geen noemenswaardige problemen. Maar een derde van de kinderen kampt later zelf ook met verslaving. En nog eens een derde ervaart psychische problemen als gevolg van de problematische thuissituatie.

“Met Talk ‘n Joy helpen we kinderen beter met hun situatie om te gaan, in de hoop dat we latere problemen voorkomen,” vertelt Jaimie. Dat gebeurt op verschillende manieren tijdens de week, waarin ze met twee groepen, één voor de jongere kinderen en één voor de oudere, samenkomen in twee vakantiehuizn in Ommen.

Mooie herinneringen maken

Allereerst doen de kinderen allerlei leuke activiteiten, van dingen bakken tot klimmen in een outdoorpark. Jaimie: “Kinderen kunnen zo even zorgeloos plezier hebben. En tegelijkertijd ontdekken ze wat ze leuk vinden en waar hun talenten liggen.” Ook is er elke dag een talkblok waarin de kinderen met elkaar ervaringen uitwisselen. En als een kind het moeilijk heeft, staat er altijd een vrijwilliger/ begeleider paraat die een luisterend oor of troost kan bieden. Bovendien komt er een oudere ervaringsdeskundige langs waar de kinderen vragen aan kunnen stellen. “Uit de vragen kunnen we opmaken wat er echt in de kinderen omgaat,” vertelt Jaimie.

Er voor elkaar zijn

Kinderen gaan met een schat aan mooie en positieve ervaringen naar huis en maken nieuwe vrienden, soms voor het leven. “We nemen allemaal met tranen in de ogen afscheid,” vertelt Sanne die vier keer meeging. Omdat de hulpverlening er voor jongeren tot 18 is, mag Sanne nu niet meer mee. “Heel jammer,” vindt ze. Maar ook na de week zoeken de jongeren elkaar op en zijn ze er voor elkaar. “Als ik in de whatsappgroep deel dat ik twijfel over of ik uit huis wil, krijg ik direct reacties. Ze willen met me meedenken of ze sturen even een lief berichtje, superfijn.

Tot slot helpt de week kinderen leren om hulp te vragen en dat dat normaal is. Sanne kan erover meepraten. “Ik miste de talkgroep van Tactus wel. Laatst ging het niet zo goed met me. Dan voel ik dat gelukkig wel snel aan en trek ik aan de bel. Inmiddels heb ik weer wat andere hulp en gaat het een stuk beter. “

Jaimie: “Dit is een mooi voorbeeld van hoe we preventief proberen problemen op latere leeftijd te voorkomen. Kinderen vergroten door Talk ’n Joy hun vriendschappelijke netwerk en zijn bekend met hulpverlening.” Sanne weet het zeker: “Echt, zonder Talk ’n Joy was ik nooit waar ik nu ben.”

Meer informatie

Dit jaar vindt de Talk ’n Joyweek plaats van 24 tot 30 juli. De week is er voor kinderen tussen de 8 en 18 jaar met ouders met een verslavingsprobleem. Meer weten? Kijk op https://www.tactus.nl/hulp-voor-naasten/kinderen-van/talk-n-joy/

Talk ’n Joy steunen met een (financiële bijdrage)? Kijk op  https://www.tactus.nl/documenten/

Tekst: Karijn Kats namens #Zodus
Foto: Amanda Leurink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Tactus in Beeld
Tactus biedt therapie in allerlei soorten en maten en één van die therapievormen is groepstherapie. Wat houdt dat eigenlijk in en wat is het voordeel voor cliënten?
  • Tactus in Beeld
Tijdens de heropening van onze locatie aan de Polstraat in Deventer zorgde Rick Kamphuis met zijn foodtruck voor de feestelijke hapjes. Zelf was Rick ooit cliënt bij Tactus, later was hij als ervaringsdeskundige jarenlang collega.
  • Tactus in Beeld
Door Tactus, FEA (Federatie Eerstelijnszorg Almelo) en Menzis is enkele jaren geleden een project gestart naar vroegsignalering en -behandeling van verslaving in de huisartsenpraktijk in de regio Almelo.