Spring naar content
Onderzoek

Kan een VR-bril helpen in de behandeling van tabaksverslaving?

Logo Centrum Verslaving en LVB

Tabaksverslaving is een complexe, chronische ziekte. Succesvolle behandeling is mogelijk, maar lastig voor kwetsbare groepen, zoals patiënten met psychiatrische aandoeningen, laag geletterdheid en/of een verstandelijke beperking. Zij hebben baat bij ‘doen’ in plaats van praten.

De Universiteit Twente, MST, ZGT en Tactus Verslavingszorg doen samen onderzoek naar een nieuwe behandeling van tabaksverslaving: training met behulp van Virtual Reality.

Op de Universiteit Twente ontwikkelen wetenschappers een VR-bril die rookverslaafden moet helpen te stoppen. In een virtuele wereld vol verleidingen – cafés, restaurants, maar ook de achtertuin – willen de onderzoekers het gedrag van verslaafden meten én veranderen.  

Cliënten worden door VR levensecht geconfronteerd met allerlei situaties en plekken, die hen kunnen verleiden tot het opsteken van een sigaret en oefenen hiermee.

Ervaringen met VR

In maart 2020 interviewde Nieuwsuur psychiater Joanneke van der Nagel en twee cliënten over de ervaring met VR. De uitzending is terug te kijken via de website nieuwsuur.nl. Het filmpje staat onder de kop ‘VR-bril steeds vaker ingezet in de gezondheidszorg’ en de interviews m.b.t. Tactus starten na ongeveer 5 minuten.

Meer weten over het onderzoek?

Neem contact met ons opnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Werken bij
Wat mijn werk zo bijzonder maakt, is de vrijheid die ik krijg. Ik stem nauw af met de gemeentes waar ik actief ben (Nunspeet, Elburg en Oldenbroek) en samen met het preventieteam zetten we ons jaarlijks in om de financiering voor regionale preventieprojecten rond te krijgen.
  • Blog: wij zijn Tactus
De zomer staat voor de deur en het festivalseizoen inmiddels wel gestart gegaan. Ook daar gaan we als Tactus naartoe, maar niet om dansjes te doen.
  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…