Spring naar content
Onderzoek

Kan een VR-bril helpen in de behandeling van tabaksverslaving?

Logo Centrum Verslaving en LVB

Tabaksverslaving is een complexe, chronische ziekte. Succesvolle behandeling is mogelijk, maar lastig voor kwetsbare groepen, zoals patiënten met psychiatrische aandoeningen, laag geletterdheid en/of een verstandelijke beperking. Zij hebben baat bij ‘doen’ in plaats van praten.

De Universiteit Twente, MST, ZGT en Tactus Verslavingszorg doen samen onderzoek naar een nieuwe behandeling van tabaksverslaving: training met behulp van Virtual Reality.

Op de Universiteit Twente ontwikkelen wetenschappers een VR-bril die rookverslaafden moet helpen te stoppen. In een virtuele wereld vol verleidingen – cafés, restaurants, maar ook de achtertuin – willen de onderzoekers het gedrag van verslaafden meten én veranderen.  

Cliënten worden door VR levensecht geconfronteerd met allerlei situaties en plekken, die hen kunnen verleiden tot het opsteken van een sigaret en oefenen hiermee.

Ervaringen met VR

In maart 2020 interviewde Nieuwsuur psychiater Joanneke van der Nagel en twee cliënten over de ervaring met VR. De uitzending is terug te kijken via de website nieuwsuur.nl. Het filmpje staat onder de kop ‘VR-bril steeds vaker ingezet in de gezondheidszorg’ en de interviews m.b.t. Tactus starten na ongeveer 5 minuten.

Meer weten over het onderzoek?

Neem contact met ons opnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Tactus in Beeld
Tactus biedt therapie in allerlei soorten en maten en één van die therapievormen is groepstherapie. Wat houdt dat eigenlijk in en wat is het voordeel voor cliënten?
  • Tactus in Beeld
Tijdens de heropening van onze locatie aan de Polstraat in Deventer zorgde Rick Kamphuis met zijn foodtruck voor de feestelijke hapjes. Zelf was Rick ooit cliënt bij Tactus, later was hij als ervaringsdeskundige jarenlang collega.
  • Tactus in Beeld
Door Tactus, FEA (Federatie Eerstelijnszorg Almelo) en Menzis is enkele jaren geleden een project gestart naar vroegsignalering en -behandeling van verslaving in de huisartsenpraktijk in de regio Almelo.