Spring naar content
Tactus in Beeld

Preventie, het middel voor bewustwording!

Familie is ongerust omdat ze LSD moeten ‘innemen’, ze laten kinderen ervaren dat praten écht oplucht, ze vertellen jongeren en ouders alles over middelen, geven advies over beleid, individuele begeleiding en organiseren preventie adviesgesprekken aan professionals en jongeren. Wat voor een baan heb je dan?! Dirk en Jaimie zijn bevlogen preventiewerkers! Ze vertellen je graag over het belang, de noodzaak en de functie van preventie.

“Preventie is voorliggend aan behandeling”, vertellen Jaimie en Dirk in koor. Beide zijn ze in 2020 begonnen bij Tactus ( Stedendriehoek) net tijdens de eerste Corona-uitbraak. Een roerige start, maar ze komen van goeden huize. Jaimie heeft onder andere ervaring opgedaan bij de inloop van Tactus in Almelo en Dirk heeft kennis opgedaan met preventie in combinatie met jonge mantelzorgers.

Als een jongere een middel wil gebruiken is het belangrijk dat ze op de hoogte zijn van het effect

Jaimie

“Ons team zorgt ervoor dat jongeren voorlichting krijgen over middelen en daardoor een bewuste keuze kunnen maken. Als een jongere een middel wil gebruiken is het belangrijk dat ze op de hoogte zijn van het effect, zowel het gewenste als eventueel ongewenste. We geven jongeren inzicht in de keuzes die ze hebben, ze zijn regisseur van hun leven: je kan ook nee zeggen tegen middelen. Als ze interesse hebben om het wel te gebruiken kunnen ze beter goed ingelicht zijn. Normaliter zijn wij dus op kantoor, op scholen en bij organisaties te vinden, daar organiseren wij gastlessen, ouderavonden, preventiegesprekken en geven advies: dit doen we nu deels online.

Dirk

Een verslaving is een gezinsziekte, het hele systeem heeft er last van. Daarom bestaat er Talk’n Joy, dit is een groep voor kinderen waarvan de vader en/of moeder een verslavingsprobleem heeft (gehad). Ze kunnen er praten met kinderen die hetzelfde meemaken. Ze leren wat je kan doen om je beter te voelen, dat je niet alleen bent en hoe een verslaving werkt. Het allerbelangrijkste is: ze worden gezien en gehoord! Dit jaar organiseren ze voor de 16’e keer de Talk’n Joy week in de zomer. Dit is een week gevuld met vakantiepret, maar nog meer kunnen kinderen en jongeren in deze week praten over lastige dingen en ze leren hoe ze hiermee om kunnen gaan”.

Mensen kunnen ook hun drugs laten testen

Preventie werkt nauw samen met de afdeling behandeling, ze hebben regelmatig overleg met de orthopedagoog generalist en ze verwijzen jongeren door als een moti-4* niet afdoende is. Mensen kunnen ook hun drugs laten testen, we sturen dit op en krijgen het terug met de ingrediëntenlijst. Op deze manier is de inhoud van de drug duidelijk en ontstaat er inzicht van wat er op de markt is. Kortom: preventie is noodzakelijk voor bewustwording en verandering in gedrag!

Voorkomen is immers beter dan genezen.

*Moti-4 richt zich op jongeren van 14-24 jaar die beginnend problematisch bezig zijn met middelengebruik, gokken of gamen of al verslaafd zijn. In vier individuele gesprekken van één uur met een medewerker van de verslavingspreventie wordt getracht het problematische gedrag terug te dringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Onderzoek
  • /
  • Publicaties
  • /
  • Tactus in Beeld
Het onderzoek van Jeroen Staudt, klinisch neuropsycholoog, richt zich op het beter begrijpen waarom bepaalde cliënten wel goed herstellen van jarenlang gebruik van middelen en andere cliënten minder, of zelfs niet.
  • Tactus in Beeld
“Ik ben heel enthousiast. Alles is hier voor mezelf. Ik hoef niks meer te delen. De rommel die ik opruim, is van mezelf.”
  • Methodes
  • /
  • Tactus in Beeld
Verdiepingsdiagnostiek (VD) is een kort diagnostisch onderzoek met advies over mogelijkheden voor eventuele behandeling. Het is op aanvraag en bestemd voor de adviesrapportage van Verslavingsreclassering en is bedoeld voor forensische cliënten met psychiatrische- en/of verslavingsproblematiek. Angelique Nieuwenhuis, klinisch psycholoog en…