Spring naar content
Hoe denkt Tactus over…?

Online gokken

30 november 2022

Mogelijk worden reclames voor online gokken per 1 januari 2023 verboden. Tactus is vanaf het begin van de invoering van het online gokken voor een verbod op gokreclames. Wij zijn bang dat er in de komende jaren meer mensen in de problemen komen door het online gokken. Dit gaat niet alleen over verslaving maar ook armoede en problemen in gezinnen.

Wij hebben dit verbod ook vanaf het begin gezamenlijk met andere verslavingszorginstellingen via onze netwerkorganisatie Verslavingskunde Nederland en branchevereniging de Nederlandse ggz hoog op de politieke agenda laten zetten.

Gokreclames normaliseren het online gokken. We waarschuwen dus al een tijd voor een stijging van het aantal mensen dat bijvoorbeeld financieel in de problemen komt door gokken of een kansspelverslaving ontwikkelt. Wij hebben hierover al kritiek geuit, samen met andere organisaties nog voordat de markt openging in 2021. Vervolgens zetten wij ons via Verslavingskunde Nederland en onze branchevereniging de Nederlandse ggz met lobby ervoor in dat er echt iets wordt gedaan, want er wordt meer online gegokt dan voor de openstelling van de markt. Vooral jongvolwassenen gokken veel meer nu het online is. Dit zijn enkele conclusies uit de onlangs gepubliceerde monitor van de Kansspelautoriteit.

Dit betreft dus een landelijk en maatschappelijk probleem, dat verder reikt dan alleen Tactus. Bovendien zien wij nu nog geen toename van de aanmeldingen bij Tactus voor gokken, omdat het vaak jaren duurt voor iemand daadwerkelijk een verslaving ontwikkelt, dat zelf ook erkent en dan hulp zoekt. Maar daar moeten we ook niet op wachten. De cijfers die genoemd worden in de monitor baren ons net als de andere partijen grote zorgen, omdat meer mensen in de problemen komen als ze het spaarzame geld dat ze nog te besteden hebben online gaan vergokken. Vooral voor kwetsbare mensen in armoede kan gokken een hele aantrekkelijke manier lijken om snel geld te verdienen.

Deze trend was al eerder zichtbaar en daarom is door de Nederlandse ggz samen met Verslavingskunde Nederland, het Trimbos Instituut en de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland onlangs een brief gestuurd naar de betrokken woordvoerders in de Tweede Kamer. Wij hopen dat online gokkers beter beschermd worden en dat de risico’s die gepaard gaan met (online) kansspelen verder terug worden gedrongen. Deelname aan gokken leidt namelijk tot substantiële gezondheidsschade voor de persoon zelf, zijn of haar omgeving en de maatschappij.

Werving van nieuwe spelers en marktgroei is nooit de bedoeling geweest van het legaliseren van de markt voor online gokken. Wij verwachten dus wel dat het aantal gokverslaafden gaat toenemen en ook dat het om veelal jongvolwassenen gaat is een zorgelijke ontwikkeling. Vanuit Tactus hebben we wel signalen ontvangen dat jongeren veel met gokspelen bezig zijn op hun telefoon. Tactus draagt verder bij door het thema online gokken mee te nemen in voorlichtingen aan zowel jongeren als ouders. Preventie is belangrijk en daarom is het verbieden van reclames heel goed. Verder pleit Trimbos voor meer onderzoek.

Tenslotte deelt collega en ervaringsdeskundige Marco Smit in dit radio-interview op Radio 1 zijn visie op gokverslaving vanuit zijn eigen ervaring ‘Als je er meer bekendheid aan gokken geeft, zal het aantal gokverslaafden toenemen’ | NPO Radio 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Werken bij
Als jong meisje kent ze de verhalen van haar ouders over het werken met mensen met een verslaving. Ook werd haar vader op straat weleens aangesproken door een client, want beide ouders van Madieke Witten werkten toen en nog steeds bij Tactus. Dat alles maakt zo’n indruk dat ze van jongs af aan al weet dat ze later ook in de zorg wil gaan werken.
  • Blog: wij zijn Tactus
Het is een mooie herfstdag en ik zit thuis voor m’n beeldscherm en ben ingelogd op Minddistrict. Als ervaringsdeskundige bij Tactus begeleid ik nu al bijna twee jaar mensen tijdens hun detox.
  • Blog: wij zijn Tactus
De zomervakantie is inmiddels weer een tijdje voorbij. Sterker nog, de bladeren vallen alweer van de bomen, en de herfstvakantie is al begonnen. Als preventiewerkers zijn we de laatste tijd weer veel in de scholen te vinden.