Spring naar content
Blog: wij zijn Tactus

Intakes vanuit de huiskamer

14 april 2020

Wie had gedacht dit ooit mee te maken… Ik behoor zelf in ieder geval tot degenen die lang hebben gedacht ‘het komt vast niet met zo’n vaart deze kant op’. Waarschijnlijk omdat het te onwerkelijk is. Maar hier zit ik dan, thuis te werken. Dag in dag uit. Thuiswerken deed ik wel vaker, even de administratie bijwerken of wat mailtjes sturen, maar contact met cliënten deed ik eerder bijna nooit vanuit huis.

Maar juist nu moet ons werk gewoon doorgaan. Ik denk ook dat er na deze coronatijd nog heel wat ellende naar boven komt en dat we het mogelijk nog druk gaan krijgen, of anders onze ketenpartners. Ik ga er namelijk vanuit dat dit heel wat gevolgen gaat hebben voor veel mensen in onze samenleving.

Videobellen

Maar, we hebben nu ook cliënten. Cliënten die aan de bel getrokken hebben en toch echt niet kunnen wachten met hulp krijgen. Zo doe je dan opeens een intake via de telefoon, zonder er een gezicht bij te zien. Dat klopt niet, van beide kanten niet, dat merk ik wel uit de gesprekken die volgen. Het is onwennig en vreemd. Gelukkig lukt het met de meesten om daarna te videobellen en daar zie ik dan wel weer een voordeel. Niet alleen voor nu, hoewel dit natuurlijk een erg fijn noodmiddel is om juist nu te gebruiken. Zonder videobellen zou de eenzaamheid nog groter worden in onze samenleving en zou ik mijn cliënten echt nog maar weinig kunnen bieden. Los van coronatijd zie ik echter een voordeel.

Nu we videobellen kom ik toch een beetje hun huiskamer binnen

Een aantal jaren geleden, bij een andere afdeling, kwam ik vaak bij de mensen thuis. Dat was ook gerelateerd aan de problematiek. Verwachten dat ze naar ons, op kantoor zouden komen, is naïef. Door hen op te zoeken kreeg ik contact met ze en ontstond er een behandelrelatie. Door hen thuis op te zoeken kom je in hun omgeving, dat is toch heel anders dan dat ze mij op komen zoeken op een kantoor. Door ze in hun eigen omgeving te zien, zie ik ook andere kanten van ze. Dit helpt in de behandeling, heb ik gemerkt. Nu we videobellen kom ik toch een beetje hun huiskamer of slaapkamer binnen. Ik zie een klein stukje van hoe ze zijn in hun eigen huis en ik merk dat daarin toch wel een toegevoegde waarde te vinden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Werken bij
Wat mijn werk zo bijzonder maakt, is de vrijheid die ik krijg. Ik stem nauw af met de gemeentes waar ik actief ben (Nunspeet, Elburg en Oldenbroek) en samen met het preventieteam zetten we ons jaarlijks in om de financiering voor regionale preventieprojecten rond te krijgen.
  • Blog: wij zijn Tactus
De zomer staat voor de deur en het festivalseizoen inmiddels wel gestart gegaan. Ook daar gaan we als Tactus naartoe, maar niet om dansjes te doen.
  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…