Spring naar content
Werken bij

‘Ik heb de leukste baan van Tactus!’

21 juli 2021

Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ

Saskia Schipper

Collega Saskia Schipper werkt al 10 jaar als praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH). Dat de functie in de beginperiode nog helemaal niet officieel bestaat maakt haar niets uit. Als pionier gaat ze aan de slag bij een huisarts met een eigen spreekuur.

Saskia: “Als POH’er ondersteun je de huisarts bij de behandeling van patiënten met psychische klachten. Ik inventariseer en analyseer wat er speelt en bespreek samen met de patiënt de vervolgstappen. Na al een aantal jaren werkzaam te zijn geweest als POH’er kwam het Saxion met een opleiding tot POH’er, deze ben ik via Tactus gaan volgen. In de afgelopen 10 jaar heb ik in verschillende praktijken gewerkt. Vrijwel alle typen praktijken heb ik wel gehad; in achterstandswijken, middenstandswijken, het buitengebied tot aan waar ik nu zit op de universiteitspraktijk. De type patiënt verschilt heel erg per praktijk maar ook of je in een stad of dorp zit. Het is leuk om uit te zoeken wat het beste bij jezelf past. Tussen de studenten (16-30 jaar, waarvan ook een grote groep internationale studenten) zit ik helemaal op mijn plek.

Het mooie van dit werk is dat patiënten snel geholpen kunnen worden. Daarvoor is het belangrijk dat je makkelijk verbinding maakt met mensen en goed helder krijgt wat iemand nodig heeft en daarop weet aan te sluiten. Patiënten vinden het heel fijn dat ze gezien en gehoord worden. Niemand wil op een lange wachtlijst maar het liefst gewoon gelijk aan de slag en dat proberen wij te bieden.

Als POH’er heb je een autonome functie. Je bent zelf verantwoordelijk voor het spreekuur, de patiënten en het afstemmen met andere disciplines. Ik zeg weleens voor de grap: ‘je runt je eigen toko’. Een beetje ondernemersbloed moet dus ook wel in je zitten. De agenda wordt voor je ingepland. Bij sommige praktijken kan het zijn dat je wat minder goed in beeld bent en je agenda wat leeg blijft. Voor een beginnende POH’er is het daarom belangrijk dat je je goed verbind met de praktijk zodat ze je weten te vinden.

De 1-jarige opleiding ‘Leergang praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk’ volg je aan de Hogeschool Saxion. Je wordt vanuit Tactus tijdens dat jaar goed begeleidt. Je krijgt een coach, we hebben intervisies en je mag meelopen met collega POH’ers.

Na de opleiding word je in principe ergens op een huisartsenpraktijk geplaatst maar zie je zelf een leuke plek, kom in actie! Tactus is bezig zich aan te sluiten bij het kwaliteitsregister, dat willen de huisartsen ook graag. Dit zal in de toekomst betekenen dat je minimaal 8 uur per week werkzaam bent als POH’er. Je kunt kiezen om te werken als POH GGZ, dus GGZ breed of POH verslavingszorg, alleen gericht op de verslavingszorg. Er zijn zoveel mogelijkheden en keuzes binnen deze functie, daarom dat ik kan zeggen dat ik de leukste baan van Tactus heb!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Werken bij
Wat mijn werk zo bijzonder maakt, is de vrijheid die ik krijg. Ik stem nauw af met de gemeentes waar ik actief ben (Nunspeet, Elburg en Oldenbroek) en samen met het preventieteam zetten we ons jaarlijks in om de financiering voor regionale preventieprojecten rond te krijgen.
  • Blog: wij zijn Tactus
De zomer staat voor de deur en het festivalseizoen inmiddels wel gestart gegaan. Ook daar gaan we als Tactus naartoe, maar niet om dansjes te doen.
  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…