Spring naar content
Werken bij

‘Ik heb de leukste baan van Tactus!’

21 juli 2021

Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ

Saskia Schipper

Collega Saskia Schipper werkt al 10 jaar als praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH). Dat de functie in de beginperiode nog helemaal niet officieel bestaat maakt haar niets uit. Als pionier gaat ze aan de slag bij een huisarts met een eigen spreekuur.

Saskia: “Als POH’er ondersteun je de huisarts bij de behandeling van patiënten met psychische klachten. Ik inventariseer en analyseer wat er speelt en bespreek samen met de patiënt de vervolgstappen. Na al een aantal jaren werkzaam te zijn geweest als POH’er kwam het Saxion met een opleiding tot POH’er, deze ben ik via Tactus gaan volgen. In de afgelopen 10 jaar heb ik in verschillende praktijken gewerkt. Vrijwel alle typen praktijken heb ik wel gehad; in achterstandswijken, middenstandswijken, het buitengebied tot aan waar ik nu zit op de universiteitspraktijk. De type patiënt verschilt heel erg per praktijk maar ook of je in een stad of dorp zit. Het is leuk om uit te zoeken wat het beste bij jezelf past. Tussen de studenten (16-30 jaar, waarvan ook een grote groep internationale studenten) zit ik helemaal op mijn plek.

Het mooie van dit werk is dat patiënten snel geholpen kunnen worden. Daarvoor is het belangrijk dat je makkelijk verbinding maakt met mensen en goed helder krijgt wat iemand nodig heeft en daarop weet aan te sluiten. Patiënten vinden het heel fijn dat ze gezien en gehoord worden. Niemand wil op een lange wachtlijst maar het liefst gewoon gelijk aan de slag en dat proberen wij te bieden.

Als POH’er heb je een autonome functie. Je bent zelf verantwoordelijk voor het spreekuur, de patiënten en het afstemmen met andere disciplines. Ik zeg weleens voor de grap: ‘je runt je eigen toko’. Een beetje ondernemersbloed moet dus ook wel in je zitten. De agenda wordt voor je ingepland. Bij sommige praktijken kan het zijn dat je wat minder goed in beeld bent en je agenda wat leeg blijft. Voor een beginnende POH’er is het daarom belangrijk dat je je goed verbind met de praktijk zodat ze je weten te vinden.

De 1-jarige opleiding ‘Leergang praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk’ volg je aan de Hogeschool Saxion. Je wordt vanuit Tactus tijdens dat jaar goed begeleidt. Je krijgt een coach, we hebben intervisies en je mag meelopen met collega POH’ers.

Na de opleiding word je in principe ergens op een huisartsenpraktijk geplaatst maar zie je zelf een leuke plek, kom in actie! Tactus is bezig zich aan te sluiten bij het kwaliteitsregister, dat willen de huisartsen ook graag. Dit zal in de toekomst betekenen dat je minimaal 8 uur per week werkzaam bent als POH’er. Je kunt kiezen om te werken als POH GGZ, dus GGZ breed of POH verslavingszorg, alleen gericht op de verslavingszorg. Er zijn zoveel mogelijkheden en keuzes binnen deze functie, daarom dat ik kan zeggen dat ik de leukste baan van Tactus heb!”

Als jouw reactie een URL bevat moet deze beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De URL moet beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Gerelateerd

  • Blog: wij zijn Tactus
Een tijd geleden, toen ik nog bezig was met mijn klinische behandeling, kreeg ik na zo’n vijf maanden aan gesprekken te horen van mijn psychiater dat ik overduidelijk hoogsensitief ben.
  • Werken bij
Je moet van puzzelen houden, want volgens Rianne Heiligers, roosterconsulent, zit voor haar de uitdaging in het zo optimaal mogelijk maken van een rooster voor medewerkers en locaties; en dat is soms flink puzzelen! Perfect voor iedereen zal een rooster nooit zijn, maar we zoeken wel altijd naar de beste opties.
  • Blog: wij zijn Tactus
Ik woon in een buurtje met enorm veel gelijkwaardige kruisingen. Altijd lachen, want ik denk dat zeker tachtig procent van de mensen niet meer weet hoe het werkt zo’n gelijkwaardige kruising.