Spring naar content
Werken bij

‘Ik regel de praktische zaken en heb veel cliëntcontact’

18 november 2021
Sarah Kroese

Verzorgende IG in de verslavingszorg

Op de crisis/detox in Enschede werkt collega Sarah Kroese (25) als verzorgende IG. Terwijl haar hart tijdens haar studie eigenlijk uitging naar de kraamzorg kwam ze door toeval in de verslavingszorg terecht.

“Na mijn eerste sollicitatie bij Tactus, als nachtdienstmedewerker, werd ik afgewezen, dit omdat ze bang waren dat ik het cliëntcontact, wat in de nacht toch minder is, te veel zou gaan missen. Echter ik kreeg wel de optie om in de flexpool aan de slag te gaan; die mogelijkheid greep ik aan. Ondanks dat ik de flexpool erg leuk en afwisselend vond heb ik er maar 1,5 maand gewerkt, want toen werd ik alweer benadert door het team waar ik in eerste instantie had gesolliciteerd. Er was reguliere plek, dus niet enkel nachtdiensten, ontstaan voor een verzorgende. En daar werk ik nog steeds!

Overdag staan we met 3 collega’s op de groep; 2 verpleegkundigen en 1 verzorgende. De dagopening verzorgen wij gezamenlijk. Als verzorgende heb ik een luisterend oor voor de cliënten en daarnaast regel ik de praktische zaken. Van het bestellen van de avondmaaltijden en linnengoed tot het opmaken van de bedden voor de komst van nieuwe cliënten. Als verzorgende krijg ik veel ruimte in mijn werkzaamheden. Doordat ik veel tijd met de cliënten doorbreng, merk ik dat ze ook erg open in contact naar mij zijn.

In het begin heb ik wel wat moeten wennen aan de omgangsvorm van sommige cliënten. Sommigen hebben toch een randje in het leven waardoor ze soms wat hard overkomen in hun spraak. Ik ben zelf totaal niet zo en ben ook even zoekende geweest hoe ik daar het beste op kon reageren. Omdat ik geheel blanco de verslavingszorg binnenkwam was dat een onverwachte uitdaging voor mij.

In september ben ik gestart met de opleiding tot verpleegkundige. Mijn manager reageerde gelijk enthousiast toen ik aangaf dat ik me graag verder wilde ontwikkelen en dit middels deze scholing wilde doen. Eén dag in de week ga ik nu weer naar school, omdat ik al een verzorgende-IG opleiding heb mag ik de opleiding verkort volgen en duurt de opleiding maar twee jaar. Ik heb nu dus een lerende rol binnen ons team en dan is het heel fijn te weten dat je er niet alleen voor staat. Ik heb ik mijn werkende periode al ondervonden hoe prettig en ontvankelijk mijn huidige team is; wij kunnen op elkaar bouwen en steunen elkaar.”

Als jouw reactie een URL bevat moet deze beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De URL moet beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Gerelateerd

  • Artikelen
Op 14 en 16 september liep, wandelde, fietste en reed ons team Intactus – cliënten en medewerkers van Intact en…
  • Blog: wij zijn Tactus
Als ervaringsdeskundige bij Tactus heb ik twee rollen. Ten eerste maak ik deel uit van het project ‘ambulante detox’. Dit betekent dat ik online cliënten ondersteun die thuis een detox doorlopen.
  • Artikelen
Onlangs hadden we in onze Piet Roordakliniek in Zutphen een speciale gast: Patrick van der Jagt, ook wel bekend als Caveman010.