Spring naar content
Blog: wij zijn Tactus

HOP

2 februari 2021

HOP, met hoofdletters. Hop betekent niet dat je moet opschieten of zo. HOP staat voor één van de betere trainingen die ik gevolgd heb. HOP staat namelijk voor Honest, Open, Proud. Kort gezegd praat je in een groep met lotgenoten over hoe open je bent over je probleem of problemen, hoe je omgeving op je reageert en hoe je daar mee om kunt gaan. Ik vond het zelf in ieder geval een heerlijke training die ik iedereen kan aanraden.

Ik vind sowieso dat er meer gesproken moet worden over verslaving binnen de maatschappij en samenleving. Ik krijg vaak het gevoel dat het woord verslaving bijna een scheldwoord is. Heel raar. Mensen zullen zelden vragen: “Goh Pat, hoe is het met je verslaving?” Als ze al iets vragen is het “Hoe is het met je probleem” of “Hou je ‘het’ nog een beetje vol?” Maar zelden tot nooit rechtstreeks op de man af vragen of je nog clean bent. En dat is best raar, vind ik. Ik ben er toch zelf al voor uitgekomen dat ik een verslaving heb? Dan kun je toch gewoon vragen hoe het met mijn verslaving is? Weet je wel hoe groot die stap is geweest om A zelf te erkennen dat ik een verslaving heb en B om dat aan de buitenwereld te vertellen?

Vooral dat laatste is echt super moeilijk. Je weet namelijk dat je je dierbaren gaat kwetsen, dat ze het naar alle waarschijnlijkheid niet zullen begrijpen. Ik heb het mijn moeder en mijn zoons verteld. Dat zij het wisten en achter me stonden deed me goed en eigenlijk was dat al meer dan het halve werk. De rest van de buitenwereld deed me niet zoveel. Althans, dat dacht ik. Ik kreeg in de gaten dat er wat vreemde geruchten door het dorp gingen. Er werden allerlei dingen bij verzonnen en ik wist niet zo goed hoe ik dit op moest lossen. Tot ik mezelf bedacht dat mijn dierbaren achter me stonden en dat ik me niet hoefde te schamen.

Zelden tot nooit vragen ze je op de man af of je nog clean bent.

Ik heb toen een soort van statement geschreven en op mijn Facebookpagina geplaatst. En eigenlijk heb ik daar alleen maar hele mooie reacties op gehad. Echt waar, ik kan niet anders zeggen. Het geroddel was ook gelijk afgelopen, want ja, wat valt er nog te zeggen als ik er zelf al bijna alles over gezegd heb? Voor de H van Honest ben ik dus wel geslaagd. Ook de O van Open begint steeds meer betekenis te krijgen. Waar ik in gebruik nog extreem gesloten was, laat ik nu steeds meer mensen toe in mijn leven. Eerder was iedereen bij voorbaat al niet leuk of niet betrouwbaar, maar tegenwoordig werkt het andersom. Eerlijk gezegd is dat nog best leuk ook! Maar het blijft natuurlijk opletten, zeker in deze coronatijd. Ik wil niet meer in de vrijwillige opsluiting omdat het me zo makkelijk afgaat. Ik wil blijven meedoen in de maatschappij, dus wat er ook gebeurt: iedere dag minimaal een uur naar buiten.

De P van Proud verdient nog heel veel werk. Dat voel ik vaak nog niet zo bij mezelf. Waarom moet ik trots zijn? Omdat ik mezelf uit een situatie probeer te krijgen waar ik mezelf heb ingebracht? Zou het te maken hebben met mijn terugval van een paar jaar geleden? Dat ik mijn madre en m’n boys voor een tweede keer moest vertellen dat het niet goed ging? En ja, gelukkig krijg ik steeds meer het gevoel dat ik trots mag zijn op mezelf. Want wat ik er ook van vind, ik werk er keihard aan om het beter te doen dan ik deed. Niet meer als verslaafde, maar als verslaafde in herstel.

En als ik dan toch bezig ben kan ik ook wel wat werk maken van mijn beloningssysteem, wat al jaren kapot is. Ik gun mezelf niks. Jarenlang was het natuurlijk alleen maar overleven: rekeningen betalen, eten en drinken betalen en wat overbleef ging op aan gebruik. Mensen denken vaak dat ik een grapje maak als ik zeg dat ik een jaar zin kan hebben in een frikandel en het niet koop omdat ik mezelf dat niet gun, maar het is echt waar. En dat is toch niet helemaal goed. We schakelen gewoon door van de HOP naar de WIP.

Work In Progress.

9 reacties op “HOP

 1. Mooi geschreven Patrick! En wat ben je ontzettend goed bezig met je herstel! We zijn trots op je, nu jij nog op jezelf!

 2. Wederom gaaf om te zien zo, je blog! Leuk om te lezen en top man, je bent echt goed bezig. Zoals we gister al zeiden: binnenkort bakkie en als het weer mag/kan z.s.m. afspreken met ons cluppie!

 3. Wat goed om weer een blog van jou te mogen lezen! Ik weet inderdaad nog dat je daar moeite mee had, met trots zijn op wat je bereikt hebt en jezelf daarvoor belonen. Toch is dat wel belangrijk hoor! Zoals je zelf al schrijft, je hebt er keihard voor gewerkt om te staan waar je nu staat.
  Mooi geschreven!

 4. Wat mooi Patrick, ik lees jou zoals ik je inmiddels wel een beetje ken, eerlijk, echt en open! Ben nu alweer benieuwd naar je volgende blog en ik kan niets anders zeggen dan, i am proud of you!

 5. HOP naar de WIP, geweldig! Fijn dat je het schrijven weer opgepakt hebt, je hebt heel wat te vertellen.

 6. Mooi geschreven, Patrick. Jouw schrijfstijl heeft weer een andere dynamiek dan die van die andere beruchte blogger.
  Leuk dat je laatst met die twee sidekicks van je op de koffie kwam. Heb ik oprecht van genoten. Kijk eens waar je nu staat, man. You can be very proud!

 7. Hi Patrick,

  Mooi oprecht geschreven!
  Met ook een mooie boodschap..
  Durven vragen is ook open en eerlijk kunnen zijn.
  Goed bezig! 😊

Als jouw reactie een URL bevat moet deze beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De URL moet beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Gerelateerd

 • Blog: wij zijn Tactus
Terwijl Nederland zucht onder een code oranje voor de extreme hitte, heb ik het gemak van een code blauw. Op het moment van schrijven zit ik nog steeds gedeeltelijk in de kliniek in Zutphen.
 • Blog: wij zijn Tactus
Eind mei kon je lezen over huiselijk geweld, en hoe ik daar een groot deel van mijn leven mee te maken heb gehad. Bij drie verschillende exen, allemaal anders. Daarnaast ben ik in mijn jeugd emotioneel verwaarloosd.
 • Blog: wij zijn Tactus
Begin mei had ik wéér een terugval; drie maal dus sinds de Grote Nuchterheid van 2018. Gelukkig had ik goede mensen en hulp om me heen en heb ik relatief vroeg ingegrepen.