Spring naar content
Werken bij

‘De grootste uitdaging is als er echt een calamiteit plaatsvindt’

7 september 2021

Medewerker veiligheid & toezicht bij Tactus

Van automonteur naar beveiliger, het leven kan soms gek lopen en dat heeft Jeroen Egbers wel ondervonden. Inmiddels werkt hij al 1,5 jaar met veel plezier op de afdeling Veiligheid & Toezicht van de Piet Roordakliniek, de forensische verslavingskliniek van Tactus. Zijn de werkzaamheden van een beveiliger inderdaad zo spannend als mensen denken? Dat lees je hier in het verhaal van Jeroen.

Diversiteit in werkzaamheden, daar ontkom je als beveiliger van Tactus niet aan. “Geen dag is hetzelfde. De ene dag heb je geen verlof en geen bezoekers en de andere dag heb je drie alarmen, een waslijst aan bezoekers en veel cliënten die op verlof mogen.” Daarnaast ben je volgens Jeroen niet alleen een beveiliger, maar ook een gastheer en sociotherapeut ineen. Niet voor iedereen is het werk als beveiliger weggelegd. Volgens Jeroen moet je stressbestendig zijn, flexibel, assertief en moet je goed kunnen multitasken en samenwerken.

Jeroen Egbers

‘De grootste uitdaging is als er echt een calamiteit plaatsvindt’

“Wij werken niet direct samen met cliënten. De cliënten komen bij ons langs als ze op verlof gaan en als ze terugkomen van verlof. Dan maken we weleens een praatje met de jongens. Wanneer ze naar buiten willen, moeten wij kijken of de cliënt daadwerkelijk op verlof mag en na controle en inlevering van zijn kamersleutel mag hij naar buiten. Bij terugkomst moet een cliënt altijd piepvrij naar binnen.” Met de verlofgangers en het sluizen van de deuren is het hij dan ook het meest druk.

Elk werk kent zo zijn uitdagingen, dus ook deze functie. “Ik denk dat het pas een uitdaging wordt wanneer er echt een calamiteit plaatsvindt, bijvoorbeeld een echte brandmelding of gijzeling. Dan telt elke seconde en mag je geen fouten maken. Gelukkig komt dit nagenoeg niet voor.”

Jeroen haalt niet alleen voldoening uit hard werken. “Ik haal ook mijn voldoening uit de fijne werksfeer. Ik ga altijd met plezier naar het werk en kom ook met een goed gevoel thuis als ik een leuke dag heb gehad op het werk. Er wordt gewerkt, maar ook gelachen. Daarnaast haal ik voldoening uit positieve cliënten. Dat wil zeggen dat het mij ook goed doet als ik van de cliënt zelf hoor dat de behandeling echt helpt.”

‘Het mooie vind ik om te zien dat cliënten later toch nog goed terechtkomen’

Dit sluit aan bij de reden waarom hij het werken in de verslavingszorg zo mooi vindt. “Ik vind het mooi om te zien dat een oud-cliënt zijn leven weer op de rit heeft na een lange periode van herstel. Heel af en toe zien we oud-cliënten bij ons langskomen om een bakje koffie te doen met een regiebehandelaar. Of oud-cliënten die vrijwilligerswerk doen in het winkeltje.”

Als afsluiter vertelt Jeroen waarom hij voor Tactus heeft gekozen. “Het mooie van Tactus is dat het een grote organisatie is met veel verschillende functies, locaties en doorgroeimogelijkheden. Het leuke is dat er zelfs mogelijkheden zijn om een dagje op een andere afdeling of locatie mee te draaien.”

Als jouw reactie een URL bevat moet deze beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De URL moet beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Gerelateerd

  • Blog: wij zijn Tactus
Terwijl Nederland zucht onder een code oranje voor de extreme hitte, heb ik het gemak van een code blauw. Op het moment van schrijven zit ik nog steeds gedeeltelijk in de kliniek in Zutphen.
  • Blog: wij zijn Tactus
Eind mei kon je lezen over huiselijk geweld, en hoe ik daar een groot deel van mijn leven mee te maken heb gehad. Bij drie verschillende exen, allemaal anders. Daarnaast ben ik in mijn jeugd emotioneel verwaarloosd.
  • Blog: wij zijn Tactus
Begin mei had ik wéér een terugval; drie maal dus sinds de Grote Nuchterheid van 2018. Gelukkig had ik goede mensen en hulp om me heen en heb ik relatief vroeg ingegrepen.