Spring naar content
Publicaties

Handboek en casusboek LVB en Verslaving

Mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) zijn doorgaans kwetsbaar. Overmatig gebruik van tabak, alcohol en drugs levert bij hen extra problemen op. Vaak zien ze namelijk zelf hun middelengebruik niet als een probleem en onderschatten ze de risico’s van een verslaving. Immers: ‘Iedereen gebruikt toch?’

Handboek LVB en verslaving

De auteurs benadrukken het belang van het vroeg signaleren van verslaving bij mensen met een LVB. Ze geven tips hoe je dit onderwerp bespreekbaar kunt maken, bijvoorbeeld in de huisartsenpraktijk, maar ook in de verslavings- of gehandicaptenzorg. Het handboek bevat verder de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van behandelmethodieken en instrumenten voor de diagnostiek van de lichte verstandelijke beperking en verslaving (DSM-5). Ook het huidige beleid in de zorg komt aan bod, inclusief weten regelgeving. Het biedt een stevig fundament waar deze complexe en specifieke problematiek om vraagt.

Casusboek LVB en verslaving

Hoe ga je om met een cliënt die echt niet wil? En die al jaren rondzwerft in de LVB- en verslavingszorg? De 34 casussen in dit boek, aangeleverd door een breed palet aan professionals, geven een inkijkje in de praktijk van alledag. Soms leveren eenvoudige interventies al verrassende  resultaten. De auteurs laten zien welke keuzes ze hebben gemaakt en illustreren die met tips en valkuilen. De casussen vormen een bron van herkenning en inspiratie voor iedereen die werkt met deze doelgroep. De thema’s sluiten aan bij het Handboek LVB en verslaving.

Bestellen

Lees in Markant een mooie recensie over het Handboek en casusboek LVB en Verslaving

Handboek en casusboek bestellen? Dat kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Onderzoek
  • /
  • Publicaties
  • /
  • Tactus in Beeld
Het onderzoek van Jeroen Staudt, klinisch neuropsycholoog, richt zich op het beter begrijpen waarom bepaalde cliënten wel goed herstellen van jarenlang gebruik van middelen en andere cliënten minder, of zelfs niet.
  • Tactus in Beeld
“Ik ben heel enthousiast. Alles is hier voor mezelf. Ik hoef niks meer te delen. De rommel die ik opruim, is van mezelf.”
  • Methodes
  • /
  • Tactus in Beeld
Verdiepingsdiagnostiek (VD) is een kort diagnostisch onderzoek met advies over mogelijkheden voor eventuele behandeling. Het is op aanvraag en bestemd voor de adviesrapportage van Verslavingsreclassering en is bedoeld voor forensische cliënten met psychiatrische- en/of verslavingsproblematiek. Angelique Nieuwenhuis, klinisch psycholoog en…