Spring naar content
Publicaties

Handboek en casusboek LVB en Verslaving

Mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) zijn doorgaans kwetsbaar. Overmatig gebruik van tabak, alcohol en drugs levert bij hen extra problemen op. Vaak zien ze namelijk zelf hun middelengebruik niet als een probleem en onderschatten ze de risico’s van een verslaving. Immers: ‘Iedereen gebruikt toch?’

Handboek LVB en verslaving

De auteurs benadrukken het belang van het vroeg signaleren van verslaving bij mensen met een LVB. Ze geven tips hoe je dit onderwerp bespreekbaar kunt maken, bijvoorbeeld in de huisartsenpraktijk, maar ook in de verslavings- of gehandicaptenzorg. Het handboek bevat verder de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van behandelmethodieken en instrumenten voor de diagnostiek van de lichte verstandelijke beperking en verslaving (DSM-5). Ook het huidige beleid in de zorg komt aan bod, inclusief weten regelgeving. Het biedt een stevig fundament waar deze complexe en specifieke problematiek om vraagt.

Casusboek LVB en verslaving

Hoe ga je om met een cliënt die echt niet wil? En die al jaren rondzwerft in de LVB- en verslavingszorg? De 34 casussen in dit boek, aangeleverd door een breed palet aan professionals, geven een inkijkje in de praktijk van alledag. Soms leveren eenvoudige interventies al verrassende  resultaten. De auteurs laten zien welke keuzes ze hebben gemaakt en illustreren die met tips en valkuilen. De casussen vormen een bron van herkenning en inspiratie voor iedereen die werkt met deze doelgroep. De thema’s sluiten aan bij het Handboek LVB en verslaving.

Bestellen

Lees in Markant een mooie recensie over het Handboek en casusboek LVB en Verslaving

Handboek en casusboek bestellen? Dat kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Werken bij
Wat mijn werk zo bijzonder maakt, is de vrijheid die ik krijg. Ik stem nauw af met de gemeentes waar ik actief ben (Nunspeet, Elburg en Oldenbroek) en samen met het preventieteam zetten we ons jaarlijks in om de financiering voor regionale preventieprojecten rond te krijgen.
  • Blog: wij zijn Tactus
De zomer staat voor de deur en het festivalseizoen inmiddels wel gestart gegaan. Ook daar gaan we als Tactus naartoe, maar niet om dansjes te doen.
  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…