Spring naar content

Grip op Gebruik

Binnenkort wordt Grip op Gebruik gelanceerd. De website www.gripopgebruik.nl is ontwikkeld voor jongeren die cannabis gebruiken. Grip op Gebruik is een onlineprogramma gericht op jongeren die inzicht willen krijgen in hun gebruik, of willen stoppen of minderen. Er is bij iedere stap ondersteuning door een professional. Het veranderen van je druggebruik is moeilijk. Vooral als je het alleen probeert te doen. Onderzoek toont aan dat mensen die hulp hebben, vaker succes hebben dan mensen die geen hulp hebben.

Grip op gebruik helpt je om je bewust te maken van je cannabisgebruik en dit eventueel te veranderen door een keuze te maken uit drie interventies, die allemaal begeleid worden door een persoonlijke coach. In volgorde van intensiteit, van licht tot intensief:

  • Module 1: Krijg inzicht
  • Module 2: Gebruik veiliger
  • Module 3: Stoppen of minderen

Elke module is een onafhankelijke interventie, waarbij een wekelijks bericht wordt verzonden door een coach gedurende een periode van vier weken na de online registratie. Behalve berichten kan de coach ook gebruik maken van opdrachten en informatieve teksten. Via een app kunnen cliënten reageren op een bericht en een bericht verzenden, in de app kunnen cliënten ook de opdrachten vinden, maken en ‘verzenden’.

De verschillende modules. Wat houden ze in?

Inzicht in eigen gebruik

De focus in deze module is om het middelengebruik bij te houden. Gedurende een bepaalde periode noteren cliënten dagelijks hun middelengebruik in het logboek in de app. De coach zal helpen het gedrag te analyseren: wat, wanneer en hoeveel wordt er gebruikt.

Veiliger gebruiken

De focus in deze module ligt op harm reduction. De beste manier om dit te bereiken is natuurlijk helemaal niet te gebruiken. Maar wanneer ervoor gekozen wordt om te gebruiken, zijn er dingen die je kunt doen om de kans op ongewenste gevolgen van cannabisgebruik te verkleinen. In deze module leert men hoe. Clienten kunnen een plan maken over welke specifieke dingen ze gaan doen in het geval dat men cannabis gebruikt, om de risico’s voor zichzelf en anderen te verminderen.

Stoppen of minderen

De focus in deze module ligt op het veranderen van cannabisgebruik: om het gebruik te verminderen of te stoppen. CLienten maken een specifiek plan en stellen doelen op. Hoeveel, hoe vaak, waar, wanneer en wat men wilt veranderen. Er wordt geleerd hoe je kunt  omgaan met trek, welke zelfcontrolemaatregelen men kan nemen en hoe je met moeilijke situaties kunt omgaan. En er worden tips gegeven om de veranderingen vol te houden.

Er kan altijd worden ge-upgrade naar een volgende module. Daarnaast wordt deze interventie volledig anoniem aangeboden, wat de drempel naar hulp kan verlagen. Er is zelfs geen e-mailadres nodig. Dit maakt deze webbased interventie ook anders dan andere interventies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Werken bij
Wat mijn werk zo bijzonder maakt, is de vrijheid die ik krijg. Ik stem nauw af met de gemeentes waar ik actief ben (Nunspeet, Elburg en Oldenbroek) en samen met het preventieteam zetten we ons jaarlijks in om de financiering voor regionale preventieprojecten rond te krijgen.
  • Blog: wij zijn Tactus
De zomer staat voor de deur en het festivalseizoen inmiddels wel gestart gegaan. Ook daar gaan we als Tactus naartoe, maar niet om dansjes te doen.
  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…