Spring naar content
Blog: wij zijn Tactus

De waarheid ligt in het midden

11 september 2019

Een jonge meid, lichte verstandelijke beperking en cannabisgebruik, of toch meer dan dat?

Na ruim tien jaar werken in de verslavingszorg is twijfel wel eens voorbij gekomen. Is het verhaal wel compleet, of wordt er iets achtergehouden? Meestal komt dat na een aantal gesprekken alsnog aan het licht door het vertrouwen dat je opbouwt.

En soms kun je je vinger er gewoon niet op leggen en dan doe je het met het gezegde; de waarheid ligt ergens in het midden. Het probleem is dat ik het midden nu niet kan vinden, want dat verschuift per gesprek en mijn vinger gaat dus van links naar rechts.

Ze is aangemeld in verband met cannabisgebruik. Haar eigen verhaal is dat ze ook een aantal maanden heroïne heeft gebruikt, maar daar is ze van de ene op de andere dag mee gestopt, zonder moeite. Echter, en daar begint de twijfel bij mij te ontstaan, kan ze me weinig vertellen over wat dit spul met haar deed en kijkt ze me met grote ogen aan als ik haar vertel wat deze drugs doet. Verbazing lijkt trouwens sowieso een rode draad in onze gesprekken. Zo kan ze de ene week vertellen dat ze blowen echt niet gaat opgeven en het ook wel lastig is om van zeven joints per dag naar niets te gaan, de andere week is ze al een paar maanden gestopt met blowen. Nou, dan komt ook mijn verbaasde blik tevoorschijn. Als ik haar dan vraag hoe dit nu zit, want vorige keer zei je nog wat anders.

Na een aantal gesprekken lijkt er een tweede rode draad te ontstaan. Dit meisje is eigelijk heel nieuwsgierig en heeft voorlichting nodig. Ik vertel haar over de verschillende middelen, wat ze met je doen en vooral wat de risico’s zijn. Ze stelt haar vragen en er ontstaat een leuk gesprek. Ook over wat ze belangrijk vindt in haar leven. Mijn vraagtekens zijn niet meer de rode draad, maar voorlichting. Misschien, komt er ooit een moment dat ik het midden gevonden heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Onderzoek
  • /
  • Publicaties
  • /
  • Tactus in Beeld
Het onderzoek van Jeroen Staudt, klinisch neuropsycholoog, richt zich op het beter begrijpen waarom bepaalde cliënten wel goed herstellen van jarenlang gebruik van middelen en andere cliënten minder, of zelfs niet.
  • Tactus in Beeld
“Ik ben heel enthousiast. Alles is hier voor mezelf. Ik hoef niks meer te delen. De rommel die ik opruim, is van mezelf.”
  • Methodes
  • /
  • Tactus in Beeld
Verdiepingsdiagnostiek (VD) is een kort diagnostisch onderzoek met advies over mogelijkheden voor eventuele behandeling. Het is op aanvraag en bestemd voor de adviesrapportage van Verslavingsreclassering en is bedoeld voor forensische cliënten met psychiatrische- en/of verslavingsproblematiek. Angelique Nieuwenhuis, klinisch psycholoog en…