“CRAFT leert naasten beter omgaan met de verslaving in hun omgeving”
Een verslavingsprobleem raakt niet alleen de cliënt, maar ook diens omgeving: partners, ouders, kinderen, vrienden, broers en zussen. Ook zij worden geconfronteerd met de verslaving van de ander. Onlangs hebben we de training CRAFT aan ons aanbod voor naasten toegevoegd: door deze training leren naasten beter omgaan met de verslaving in hun omgeving. Collega Nikita geeft deze training en vertelt erover: “CRAFT gaat over het verbeteren van de kwaliteit van leven.”
Binnen Tactus beschikken we over een naastbetrokkenbeleid en hebben we een ruim aanbod om naasten in verschillende situaties ondersteunen. Een nieuwkomer in dit aanbod voor naastenondersteuning is CRAFT, wat staat voor ‘Community Reinforcement and Family Training’. Door middel van deze training leren naasten beter omgaan met de verslaving in hun omgeving. CRAFT gaat vooral over het verbeteren van de kwaliteit van leven. Een mooie bijvangst kan zijn dat de degene met een verslaving uiteindelijk de stap neemt naar behandeling.
Grenzen stellen
Collega Nikita geeft deze nieuwe training: “In principe is CRAFT geschikt voor iedereen die zich zorgen maakt over iemand met een verslaving, of dat nu je partner, een vriendin of een buurman is. In de praktijk zien we veel ouders van kinderen boven de 23 en veel partners van, maar het is dus voor alle naasten geschikt.” De training leert naasten onder andere beter om te gaan met de situatie en duidelijke grenzen te stellen. “We bespreken bijvoorbeeld waar ze tegenaan lopen en waar behoefte aan is. Ik hoor vaak dat het leven alleen nog draait om de ander en zijn of haar verslaving, waardoor de gesprekken en de leuke dingen verwateren. Dat kan heel bepalend zijn voor een naaste.”
Kort gezegd biedt deze training dus inzicht in hoe je zelf invloed kunt uitoefenen. “Hoe blijf je ervoor zorgen dat de naaste over zichzelf in gesprek blijft gaan? De ander moet veranderen, de ander doet dit en dat, dat snappen we heel goed. Maar wat kun je als naaste zelf veranderen? Waar heb je invloed op? Binnen een gezin of een bepaalde relatie kun je vastzitten in oude patronen, samen gaan we kijken hoe je daar niet in terugvalt”, legt Nikita uit. “Er zijn opdrachten, we kunnen rollenspellen oefenen, problemen uitpluizen en samen brainstormen voor alternatieven. Zo komt de naaste tot andere conclusies en kan dat weer worden toegepast. We hebben het ook vaak over basisvaardigheden qua communicatie. Dat klinkt namelijk eenvoudig, maar is vaak ingewikkelder dan het lijkt, zeker als er veel dingen spelen.”
Laagdrempelig
Belangrijk is ook om te weten dat deze methode laagdrempelig is: er hoeft geen dossier aan gekoppeld te zijn van degene met een verslaving. Dat betekent dat deze persoon niet in behandeling hoeft te zijn en de naaste toch dit traject kan volgen. Momenteel wordt de training alleen nog individueel aangeboden omdat de uitrol ervan nog bezig is, maar in het nieuwe jaar zal de training ook als groepstraining beschikbaar zijn. Er wordt momenteel ook meegekeken bij andere organisaties om de uitrol bij Tactus komend jaar te bevorderen. Wil je nu iemand aanmelden voor deze training of heb je hier zelf behoefte aan? Meld je dan bij onze preventieteams of bel naar ons algemene telefoonnummer 088 382 28 87.
Gerelateerd
- Onderzoek
- /
- Publicaties
- /
- Tactus in Beeld
- Tactus in Beeld
- Methodes
- /
- Tactus in Beeld
Geef een reactie