Spring naar content
Werken bij

‘Als student was ik de eerste klinisch neuropsycholoog bij Tactus’

2 september 2021

Waar een wil is, is een weg. Dat bewijst collega Jeroen Staudt: na jaren als GZ-psycholoog bij Tactus gewerkt te hebben weet hij met veel pitchen, regelen en vooral een flinke dosis enthousiasme een opleidingsplek binnen Tactus tot klinisch neuropsycholoog (knp) te bemachtigen. Inmiddels heeft hij zijn opleiding met succes afgerond en is hij de eerste binnen Tactus opgeleide klinisch neuropsycholoog.

Jeroen Staudt

Hoe kwam je op het idee om deze opleiding te gaan doen?

“Sinds 2014 was ik in Enschede werkzaam als GZ-psycholoog. Dat beviel heel goed hoor, maar sinds het begin van mijn carrière ben ik gefascineerd door wetenschappelijk onderzoek, neurologie en neuropsychologie. Ik speelde al langer met het idee om daar wat mee te gaan doen, maar het kwam nog niet echt van de grond. Ondertussen heb ik een heleboel andere dingen gedaan, maar die interesse ben ik nooit verloren. In 2014 wist ik het zeker: ik wilde meer de diepte in en me specialiseren. Ik vind het mooi dat het vak een brug slaat tussen lichamelijke componenten en aandoeningen, de effecten van middelengebruik op het lichaam en de effecten daarvan op denken, doen en voelen.”

Hoe ging dat verder? Er was geen opleidingsplek beschikbaar toch?

“Nee klopt, er was bij Tactus helemaal geen opleidingsplek tot KNP’er. Er was zelfs geen KNP’er werkzaam. Het was dan ook een kwestie van veel pitchen, volhouden, duwen en trekken om het voor elkaar te krijgen. Gelukkig had ik ook welwillende mensen om me heen. Ik heb onder andere een stuk geschreven waarin ik vertel waarom een KNP’er van toegevoegde waarde is binnen de verslavingszorg en waarom het aansluit bij wat Tactus wil. Het duurde een jaar om aan alle eisen te voldoen om als instelling een KNP’er op te kunnen leiden. Inmiddels is er zelfs al een tweede kandidaat met deze opleiding binnen Tactus gestart. Dat is leuk, ook omdat er maar weinig KNP’ers werkzaam zijn in de verslavingszorg. Het is een jong specialisme dat pas sinds 2008 erkend is en de wortels vooral in ziekenhuizen had. Nu is het zich langzaam maar zeker aan het verspreiden naar andere delen van de GGZ, ook het forensische deel bijvoorbeeld.

Kun je uitleggen waarom deze opleiding zoveel meerwaarde heeft gegeven?

Het grootste verschil is de sterk toegenomen kennis op het gebied van somatiek en breindisfuncties en de effecten daarvan op het gedrag van mensen. Dat kan ik nu veel beter integreren met psychiatrische stoornissen en ik heb een veel beter theoretisch fundament voor alle vormen van pathologie. Met zo’n opleiding neemt je kennis over diagnostiek en behandeling enorm toe, daar kun je ook veel mee in de patiëntenzorg. Ook wordt je opgeleid om leiding te geven aan professionals aan te sturen en de zorg te verbeteren. Ik ben nu ook duaal partner in het Johannes Wierhuis in Enschede. Daar draag ik ook bij aan het optimaliseren van onze zorg en kijk ik welke disciplines we waar in moeten zetten.”

Heb je nog meer toekomstplannen?

“De studie is weliswaar afgerond en klaar, de komende periode ligt de focus op het afronden van mijn promotieonderzoek. Daarnaast ga ik me nu focussen op het verder vormgeven en het optimaliseren van de zorg in het Johannes Wierhuis. Binnen deze locatie zijn we gespecialiseerd in het doen van uitgebreid (neuro)psychologisch- en psychiatrisch onderzoek, een belangrijke eerste stap van een behandeling van klachten. We werken multidisciplinair samen en doen daarnaast ook wetenschappelijk onderzoek, waar ik als KNP’er ook een bijdrage aan lever.”

Als jouw reactie een URL bevat moet deze beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De URL moet beginnen met 'www.' en zonder 'http(s)://' om geaccepteerd te worden.

Gerelateerd

  • Blog: wij zijn Tactus
Ik ben er klaar voor. Waarvoor, vraag je je wellicht af? Openheid over mijn terugval. Of beter gezegd: hoe ik weer op ben gestaan, en mijn weg heb teruggevonden!
  • Tactus in Beeld
De afgelopen jaren leek de razendsnelle opmars van lachgas niet te stuiten. Een zorgelijke situatie, want naast de kans op ongelukken en gezondheidsschade op korte en lange termijn is er ook kans op verslaving.
  • Tactus in Beeld
Soms roept een foto een gevoel op. Dat is bij deze foto zeker het geval. Om hetzelfde gevoel op te roepen neemt collega Rosan jullie mee naar een moment in één van de edities van de Talk ’n Joy-weken die…