Spring naar content

“Mijn slechtste dag clean is nog altijd mooier dan mijn beste dag in gebruik”

Rick Kamphuis

Rick Kamphuis is opgeleid ervaringsdeskundige (LEON) en de stuwende kracht achter de Intact zelfhulpgroepen in Zutphen. De echte basis voor die deskundigheid ligt in het heftige leven dat hij leefde. Een leven vol drank en drugs.

Rick werd op z’n zesde gediagnosticeerd met een motorische ontwikkelingsachterstand. “Die onhandigheid gebruikte ik om de clown te spelen, maar van binnen voelde ik me erg onzeker. Bovendien was ik zwaarlijvig. Meestal vond men mij wel grappig; dat clownsgedrag behield ik om er bij te horen en mijn onzekerheid te maskeren.” Met zijn gedrag kwamen ook de problemen. “Ik rookte al op mijn achtste en dronk voor het eerst op mijn twaalfde. Niet veel later blowde en dronk ik excessief. Later kwamen de pillen erbij. Die eerste pil beviel zo goed; alles kreeg een roze gloed. Ik dacht: dat moet iedereen doen.”

Rick begon met het dealen van pillen op housefeestjes om het stappen te bekostigen. Een lucratieve handel; zo kwam hij in aanraking met cocaïne. “Ook dit ging ik verkopen en kwam zo bij iemand thuis waar we gingen roken. Dit was het begin van de ellende; ik ben er 48 uur lang gebleven om te roken.” Toch was de bodem nog niet in zicht. “Toen al mijn reserves erdoor waren en mijn wereld donker was, begon ik ook met heroïne. Eerst roken en later ook intraveneus.”

Geloof en liefde

Toch werd het gebruik rond zijn 21e minder en had hij ‘een heldere periode’. Maar dat duurde niet lang. “Een goed jaar later kreeg ik een gigantische terugval. Het begin van een donkere periode.” Een tijd van gebruiken, inbreken en opgepakt worden. Uiteindelijk belandde Rick na een mishandeling in de gevangenis. “Daar heb ik veel geleerd over verslaving. Maar ook over mezelf.” De signalen waren goed en daarom verhuisde Rick naar de kliniek in Rekken. “Daar werd ik na een tijdje opgehaald door mijn vriendin, zo goed ging het met me. Ik was ervan overtuigd dat ik nooit meer zou gebruiken, maar op de weg naar Enschede zuchtte mijn hele lichaam naar drugs. We zijn omgedraaid en ik was zo weer terug in de kliniek.”

Ik was ervan overtuigd dat ik nooit meer zou gebruiken, maar op de weg naar Enschede zuchtte mijn hele lichaam naar drugs.

Na diverse kliniekopnames en vele heftige gebeurtenissen in zijn leven, waaronder een auto-ongeluk, zijn er zaken die het leven van Rick doen kantelen. Het geloof en de liefde. “Na mijn laatste opname ben ik bij mijn huidige vrouw, die ik toen net had ontmoet, ingetrokken. Uit respect voor haar dronk ik niet. Daarbij kwam ik erachter dat het drinken vaak een trigger was voor gebruik van andere middelen. Dat was wel een nieuw inzicht.” Ook het geloof inspireerde Rick tot een verandering. “Ik ben ooit in de gevangenis naar de kerk geweest. Daar merkte ik dat steun vond; gesterkt werd. Een stille kracht die me hielp de juiste beslissingen te nemen.”

Nieuwe start

Rick ging naar een zelfhulpgroep en vond daar een nieuwe uitdaging. “Ik dacht altijd dat die zelfhulp zo’n groep was waar iedereen elkaar de hele tijd huilend in de armen viel. Dat gebeurde niet, maar toch voelde het als een warm bad.” Rick kon als stagiair aan de slag in de kliniek in Zutphen en begon met een opleiding. “De allereerste die in me geloofde was mijn vrouw, toen de hulpverlener en de familie en daarna geloofde ik pas in mezelf.” Rick vat het proces zelf graag samen onder het motto ‘zonder wrijving geen glans’.

Ik zou nooit meer terug willen naar de gevangenis die verslaving heet.

Nu is alles anders. Rick is getrouwd en woont samen met zijn vrouw en zoontje in Arnhem, is in dienst van Tactus Verslavingszorg voor Intact Herstel en Zelfhulp. “Mijn leven is echt honderdtachtig graden gekeerd. Ik ben inmiddels tien jaar abstinent van alle geest en stemmingsveranderende chemicaliën en heb verschillende opleidingen afgerond op MBO en HBO niveau” De afgelopen jaren werkte Rick voor Tactus op meerdere locaties in verschillende en sinds 2018 bij de afdeling Ontwikkeling en Advies op het hoofdkantoor in Deventer. “We hebben een opleidingstraject voor ervaringsdeskundigen ontwikkeld en op verschillende locaties en afdelingen binnen Tactus zetten we herstel ondersteunende projecten op. Ook ben ik bezig met een mooi keukenproject in de Piet Roordakliniek wat ik erg mooi vind en geef ik trainingen, intern en extern. Ook facilitair en ondersteun ik InTact herstel en zelfhulp in de stedendriehoek Apeldoorn, Deventer en Zutphen.”

“Het mooie is dat ik het doel dat ik mezelf tien jaar geleden gesteld heb inmiddels ver voorbij ben. Ik heb op alle vlakken een erg mooi leven en zou nooit meer terug willen naar de gevangenis die verslaving heet,” vertelt hij. “Soms kan me het gevoel weleens bekruipen dat het leven saai is, maar dan realiseer ik me dat mijn slechtste dag clean in herstel nog altijd mooier is dan mijn beste dag in gebruik. Het is een droom voor mij om in de toekomst een eigen afdeling met behandeling op te zetten voor de wat zwaardere doelgroep. Deze mensen zijn namelijk de echte survivals; met die skills kunnen ze ver komen als ze die op de juiste manier weten in te zetten, ik kan het weten.”

Meer ervaringsverhalen

Bart
Bart (55) groeit op in een gezin waar alcohol aan de orde van de dag is. Voor hemzelf blijft het later niet alleen bij drank: hij rolt steeds verder het criminele circuit in en zijn cocaïneverslaving neemt al snel de overhand.
Ahmed El Horrachi
Jarenlang staat het leven van Ahmed (41) in het teken van GHB. Bijna twee decennia lang gebruikt, produceert en verkoopt hij het middel.
Alberto Reugebrink
Stiekem roken met vriendjes, toen een jointje en een biertje, later een lijntje. Wat voor Alberto Reugebrink (49) begint met…