Spring naar content

Zwembadmuseum Oldenkotte

Duik in de geschiedenis van Tactus Verslavingszorg en de Rekkense Inrichtingen in het Zwembadmuseum Oldenkotte in Rekken.

  • Het museum

    In het Zwembadmuseum Oldenkotte komt de geschiedenis van de Rekkense Inrichtingen (sinds 1982 Van Ouwenaller Vereniging) en Tactus Verslavingszorg samen. Dompel jezelf onder in de geschiedenis met tijdlijnen, foto’s, voorwerpen, video’s, geschriften en andere materialen.

    Het museum is gehuisvest in het zwembad van de voormalige tbs-kliniek Oldenkotte, dat nu onderdeel is van Tactus Verslavingszorg en is op een aantal vaste tijden geopend. De bevlogen vrijwilligers staan dan voor je klaar en leiden je graag rond.

Openingstijden

Het museum is iedere laatste donderdagmiddag van de maand geopend van 14.00 -16.00 uur.

  • Zwembadmuseum
Locatie: Rekken
In onze kliniek Oldenkotte hebben we dit jaar het Zwembadmuseum geopend die de geschiedenis van de Rekkense Inrichtingen – sinds 1982 Van Ouwenaller Vereniging (VOV) genoemd – en Tactus Verslavingszorg in beeld brengt. Op deze plek, het voormalige zwembad, willen…
  • Rondleiding op afspraak

    Wil jij graag het museum bezoeken op een andere dag, met een groep of een lezing geven stuur een mail met je gegevens en wij nemen contact met je op.

  • Contactgegevens

    Bezoekadres
    Zwembadmuseum Oldenkotte
    Kievenneweg 18 
    7157 CC Rekken

    088 382 28 87
  • Over het museum

    Het museum is een initiatief van Stichting Erfgoed Van Ouwenaller en Stichting Tactus Verslavingszorg en is opgezet door oud-gedienden Henk Sieben, Peter van de Vondervoort en Henny van Doorn. Vanuit Tactus is Jeannette Ooink actief betrokken. In april 2023 opende Tactus het vernieuwde Oldenkotte en maakte hier ruimte voor het bewaren van de geschiedenis in het voormalige zwembad. Je krijgt hier een prachtig overzicht van de ontwikkeling van de Rekkense Inrichtingen vanaf 1910 tot de opheffing van de Van Ouwenaller Vereniging in 2003 en van Tactus Verslavingszorg vanaf 1900 tot en met nu. Tactus viert in 2025 haar 125-jarig bestaan. 

    Voor Tactus begon het allemaal met Freule Henriëtte Hartsen. Zij richtte rond 1900 een tehuis voor drankzuchtige vrouwen op in Apeldoorn. In dit pand is tegenwoordige een forensische verslavingskliniek van Tactus gehuisvest. 

    In het laatste kwart van de twintigste eeuw kwamen de Rekkense Inrichtingen tot stand vanuit de Van Ouwenaller Vereniging, opgericht door René van Ouwenaller en Dominee Slot. Op de hei werd in 1910 begonnen met de bouw van vele paviljoens om mensen met een verstandelijke beperking een beter leven te schenken.

    In Zwembadmuseum Oldenkotte dompel je jezelf onder in de geschiedenis met tijdlijnen, foto’s, voorwerpen, video’s, geschriften en andere materialen die je kunt komen bekijken.

  • De Stigmajas en Tabu de roze olifant

    Wanneer je binnenkomt, valt je blik meteen op Tabu de roze olifant en de Stigmajas van Ahmet Türkmen (1975). In het Museum van de Geest in Haarlem vind je in één van de ruimtes diezelfde Tabu de roze olifant en de Stigmajas van Ahmet, voormalig cliënt en ervaringsdeskundige bij Tactus Verslavingszorg. Ahmet werkt nog steeds met zijn brede ervaringsdeskundige inzet als kwartiermaker en adviseur en geeft landelijk presentaties over stigma’s rondom mentale gezondheid. Het spreekwoord ‘De olifant in de kamer’ is van oudsher het beeld van zwijgzaamheid en ontkenning.

    Met Tabu de roze olifant pleit Ahmet voor meer openheid en het bespreekbaar maken van ‘lastige’ onderwerpen. Op de Stigmajas zijn vooroordelen geplakt: onbetrouwbaar, crimineel, onverzorgd, enzovoort. Maar aan de binnenkant van de jas is ook een andere kant te zien. Hij laat hiermee zien dat niemand het verdient om negatief gelabeld te worden.

    Introductie museum

    In dit filmpje – gepresenteerd tijdens het afscheid van bestuurder Ruud Rutten op 30 november 2023 – vertellen enkele vrijwilligers over het museum

  • Geschiedenisboek Tactus in de tijd 3.0

    Dit geschiedenisboek Tactus in de tijd 3.0 (1900 – 1923) is geschreven door dr. Jaap van der Stel en is een wandeling door de geschiedenis van wat nu Tactus is, de bundeling van verschillende regionale instellingen voor verslavingszorg in Oost Nederland. 

    Het boek vormt een onderlegger bij het Zwembadmuseum Oldenkotte in Rekken.

    Tactus in de Tijd 3.0 bestaat uit twee delen. Deel I beschrijft de geschiedenis van het ontstaan van Tactus en haar vele voorlopers vanaf het begin tot en met 2013. Deel II gaat in op de laatste 10 jaar, maar blikt ook terug op de vele veranderingen die in en om de verslavingszorg (i.h.b. Tactus) in meer dan een eeuw hebben plaatsgevonden. Daarin laten we ook twee ‘tijdreizigers’, een hulpverlener en een cliënt, in verwondering terugblikken op alle, veelal positieve, veranderingen die er in die tijd zijn geweest.

Nieuws

Vandaag is officieel het Zwembadmuseum Oldenkotte in Rekken geopend door Gerdy van Bellen, bestuurder van Tactus Verslavingszorg en Raymond Koudijs, voorzitter van de Stichting Erfgoed Van Ouwenaller.

Lees meer

Tactus kent een lange voorgeschiedenis. Freule Henriëtte Hartsen richtte rond 1900 een tehuis voor drankzuchtige vrouwen op in Apeldoorn. En in laatste kwart van de twintigste eeuw kwamen de Rekkense Inrichtingen tot stand vanuit de Van Ouwenaller Vereniging, opgericht door…

Lees meer

  • Het Zwembadmuseum Oldenkotte is mede mogelijk gemaakt door:

    Koudijs Ontwerp & Montage | Schildersbedrijf Kettering | Ten Haken Installatietechniek BV | GI+ Print, Sign & Promotion | Klussenbedrijf Guifer | Uniqcare Facility Services | Aannemersbedrijf Haafkes Deventer | Croonwolter&dros | Tactory Werk | Museum van de Geest | Ahmet Türkmen | Deelnemers Tactus locatie Ripperdastraat Enschede