Spring naar content

Tactus brengt vegan kookboek ‘Heldfood’ uit

Tactus heeft in samenwerking met collega en initiatiefnemer Rick Kamphuis een nieuw kookboek ontwikkeld: Heldfood, verhalen en vegan recepten. “Samen eten verbindt”, aldus Rick.

In het boek komen mensen aan het woord over hoe ze bij Tactus gekomen zijn en welke herinneringen ze hebben aan het vegan recept dat ze delen. Rick dook, met hulp van Asim en Noah, een hele dag de keuken van onze forensische Piet Roordakliniek in Zutphen in om de gerechten te koken en te laten fotograferen door fotograaf Amanda Leurink. Het ontwerp is gemaakt door Ilja Nienhaus.

Tijdens zijn werk als ervaringsdeskundige herstelcoach kookt Rick regelmatig op verschillende Tactus-locaties. Ook met zijn foodtruck komt hij op veel plekken om samen met mensen te koken en over herstel te praten. In 2009 werd het kookboek ‘Junkfood’ uitgebracht en zo kwam Rick op het idee om daar een soort vervolg op te gaan maken. “Deze naam was een knipoog naar de doelgroep, maar met de kennis van nu niet meer toepasselijk omdat het woord junk letterlijk afval betekent en wij mensen met een verslaving niet zo willen noemen. We zijn het laatste decennium veel bezig om het stigma te doorbreken dat rust op verslaving. Daarom hebben we ervoor gekozen om dit boek Heldfood te noemen. Omdat we vinden dat de mensen die we ondersteunen en behandelen helden zijn omdat ze kiezen voor herstel, en omdat Heldfood klinkt als Health Food: gezond eten”, vertelt Rick.

Gezond eten dus (op een paar recepten voor comfort food na), en dan ook nog eens vegan. “We zijn er al enige tijd achter dat de manier waarop we als mensheid consumeren niet goed is voor onze planeet en ook niet voor onszelf,” vertelt Rick. “Een gezondere manier van leven zou voor iedereen zijn dat we meer naar de basis gaan. Onbewerkt voedsel, (veel) minder dierlijke producten, meer bewegen en ook meer ontspanning.”

Het kookboek is ontwikkeld als relatiegeschenk voor Tactus, maar is ook te koop via de website van Rick.