Spring naar content
Blog: wij zijn Tactus

What you see is what you get

24 december 2019

Er zijn afspraken waar ik echt naar uit kan kijken, omdat je weet dat het een leuk gesprek gaat worden of een mooi momentje oplevert. Zo ook bij haar. Regelmatig neemt ons gesprek een verrassende wending. Het is altijd what you see is what you get. Geen wenselijke antwoorden. Een gesprek met haar levert mooie en grappige momenten op.

Ze is in zorg gekomen door haar gebruik van GHB, na een opname heeft ze dit vervangen door speed en dit begint ze nu te vervangen met alcohol. Duidelijk is dat het gebruik nog heel erg aan haar trekt. Echter neemt ze regelmatig het besluit te stoppen met een middel. Ondanks dat ze dan weer een vervanger vind, zie ik hierin dat stoppen met gebruik ook steeds meer aan haar begint te trekken.

Naar onze afspraak komt ze altijd samen met de begeleiding van haar woonplek. Zonder hen zou ze waarschijnlijk niet op de afspraak verschijnen, maar heerlijk in bed liggen te slapen. Bij haar is dit niet uit onwil trouwens, maar de keerzijde van medicatie. Toen ik haar laatst vroeg wat ze nu zelf graag wil, ik doelde natuurlijk op haar gebruik, was haar antwoord “ik wil graag slapen”.

We bespreken haar gebruik, ze vertelt dat ze al 6 weken geen speed heeft gebruikt, ze heeft heel veel trek en vind het lastig om vol te houden. Complimenten natuurlijk dat ze dit al zolang volhoudt en ze glundert erbij. “Maar”, zegt ze dan, “ik ben nu wel gaan drinken”. Het drinken vind ze niet zo een heel groot probleem, maar het moet niet meer worden dan dit of samen gaan met drugs. Ze vind het ook fijn dat haar vriend helpt om niet te veel te drinken. Dit doet hij door soms de fles na 1 of 2 glazen weg te zetten. “Maar, ik ga dan zeuren om de fles terug te krijgen. Echt niet leuk hoe ik dan ga zeuren tegen hem, maar ik krijg hem dan wel terug”.

Ze drinkt alleen in het weekend, als ze bij haar vriend is. Ik vraag haar of ze dan alleen drinkt of dat haar vriend ook mee drinkt. “Nou, ik probeer wel te delen…” Heerlijk, die eerlijkheid. Toen ik hierom in de lach schoot, verscheen er ook op haar gezicht een ondeugende lach.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerd

  • Blog: wij zijn Tactus
De zomer staat voor de deur en het festivalseizoen inmiddels wel gestart gegaan. Ook daar gaan we als Tactus naartoe, maar niet om dansjes te doen.
  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…
Het Detox@Home-project onderzoekt hoe technologie kan worden ingezet om lichamelijke ontwenning in de thuisomgeving toegankelijker, effectiever en minder arbeidsintensief te maken. Promovendus Huub Lievestro (UT) ontwikkelt een prototype waarmee mensen veilig thuis kunnen detoxen. Tactus doet mee aan dit onderzoek….