Spring naar content

Talk ’n Joyweekend 2021: “Zo waardevol om dit te organiseren voor deze doelgroep”

Eerder deze maand konden kinderen van Talk ’n Joy (kinderen van ouders die een verslaving hebben of gehad hebben) dankzij Vang je Droom mee met een geweldig weekend vol leuke activiteiten en goede gesprekken. Collega Rosan Bouwhuis was mee en schreef over dit bijzondere weekend.

“Wat hadden wij een geluk laatst! Vang je Droom (onderdeel van de vrijwilligersorganisatie Humanitas Twente) heeft ons een weekend weg gegund met onze doelgroep: Kinderen van Ouders met Verslavingsproblematiek (KOV). En niet zo maar een weekend, want het was supergoed verzorgd. We hadden een heel erg mooi en groot huis voor twaalf personen (slaapkamers per twee, met op elke kamer een eigen badkamer!), we mochten gebruik maken van een algeheel verzorgde pizzarette (inclusief de boodschappen), we mochten een escaperoom doen én gebruik maken van het zwembad op het park en de midgetgolf. Echt waanzinnig!

Het is ook zo waardevol om dit soort weekenden te organiseren voor deze doelgroep. Het is een weekend gericht op het ontzorgen, een luisterend oor bieden, lotgenotencontact bieden, vergoten van zelfvertrouwen en vooral heel veel plezier maken. Dat is zeker gelukt.

Op de zaterdagmiddag kwam er een ervaringsdeskundige langs tijdens het geplande ’talkblok’. Tijdens het talkblok wordt er gesproken over thuis, de gevoelens die de jongeren hebben en wat ze allemaal bezighoudt. De ervaringsdeskundige die langskwam was Naomi. Ze heeft een documentaire gemaakt van vijftien minuten over het zijn van KOV/KOPP kind en voor de nieuwsgierigen onder ons: je kunt haar documentaire ‘Naomi’s geheim’ checken via deze link Naomi’s geheim – 2Doc.nl. Dit geeft een goed inkijkje in de problematiek die heel herkenbaar is voor de kinderen/jongeren die wij zien. We hebben eerst samen met Naomi en de groep de documentaire bekeken en daarna mochten de jongeren vragen stellen, verhalen vertellen, etc. Ze herkennen zo veel dingen in en van elkaar. Ze ervaren dan ook goed dat ze niet de enige zijn.

We hebben de jongeren echt zien genieten afgelopen weekend. Dit zijn een aantal uitspraken van de deelnemers:

‘Ik ben helemaal druk en blij. Ik vind heb zó veel geluk dat ik hier bij mag zijn!’

‘Ik ben een beetje zenuwachtig voor het Talkblok, maar ik vind het ook wel heel goed om te praten over thuis.’

‘Ik hou zo veel van het ontbijt dat we krijgen bij Talk ’n Joy!’

‘Ik haat ochtendgymnastiek, maar hier vind ik het toch wel leuk.’

‘Wow, heb jij dat ook gehad? Ik dacht dat alleen wij dat hadden meegemaakt.’

‘Eigenlijk hoeven we niet eens zo veel speciale dingen te doen, als we maar samen mogen komen.’

Het is ook zo bijzonder dat, juist op de momentjes rust, ze even bij je komen zitten en verhalen vertellen van wat ze bezighoudt en wat ze mee hebben gemaakt. Je voelt de behoefte. Omdat je een wat langere tijd bij elkaar bent, kunnen ze zelf een moment kiezen om hun verhaal te delen. De sfeer die je voelt het weekend is heel bijzonder om mee te maken.

We willen uiteraard Vang je Droom (onderdeel van de vrijwilligersorganisatie Humanitas Twente) super bedanken voor de sponsoring en de goede zorgen. Echt geweldig!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

  • Blog: wij zijn Tactus
De zomer staat voor de deur en het festivalseizoen inmiddels wel gestart gegaan. Ook daar gaan we als Tactus naartoe, maar niet om dansjes te doen.
  • Tactus in Beeld
Vanaf januari 2024 heeft Tactus Verslavingszorg de divisie Forensische Zorg en Reclassering. De Verslavingsreclassering was voorheen een aparte divisie met Ellen Schleedoorn als divisiemanager. Ellen is sinds sinds januari adjunct-directeur Forensische Zorg en Reclassering. De eindverantwoordelijkheid voor de Forensische divisie ligt…
Het Detox@Home-project onderzoekt hoe technologie kan worden ingezet om lichamelijke ontwenning in de thuisomgeving toegankelijker, effectiever en minder arbeidsintensief te maken. Promovendus Huub Lievestro (UT) ontwikkelt een prototype waarmee mensen veilig thuis kunnen detoxen. Tactus doet mee aan dit onderzoek….